Pas može da vam bude sjajno društvo za trčanje, čak i po hladnom vremenu i snegu. Generalno, ukoliko vaš pas trči sa vama po lepom vremenu ne postoji razlog da tako ne bude i zimi. Neke rase su, svakako, mnogo bolje opremljene za zimske uslove jer imaju takvu genetiku (npr. Haski), ipak ako vaš ljubimac nije “polarna” rasa nema razloga da ostan zatvoren u kući.

Odeća za trčanje

Ponuda razih odela za kućne ljubimce na domaćem tržištu je sve veća, od džempera preko jaknica i dukseva, sigurno možete da pronađete komad odeće koji će vašem psu odgovarati i koji će ga ugrejati za vreme trčanja po snegu. U svetu, neki proizvođači, počeli su već da proizvode i specijalizovanu odeču za pse trkače.

Kada budete kupovali opremu za svog ljubimca, potrebno je da obratite pažnju na to koliko je njegova rasa prilagođena hladnom vremenu i da znate da je starijim psima potrebna nešto bolja zaštita nego mlađima. Takođe, obratite pažnju i na to koliko su dugačka vaša zajednička trčanja, što više vremena provodite napolju to je psu potrebna veća zaštita.

Zaštita za šape

Vremenski uslovi i dužina trčanja su faktori koji su glavni i kada budete odlučivali na koji način da zaštitite šape svog ljubimca. Danas postoji obuća za pse koja može da zaštiti šape od smrzavanja zbog dužeg boravka na snegu ili od oštrih ivica kamenja i leda.

Kada kupujete obuću za vašeg psa, budite sigurni da mu bude taman ali da može da se širi kada se pas dočeka na nju. Obratite pažnju i da mu ne budu previše tesne, nedopustite da mu obuća prekine cirkulaciju u šapama.

Obratite pažnju na vašeg psa dok trčite, može da se desi da mu patika zasmeta, pokazaće vam to i pokušati da je se oslobodi. Takođe, moguće je i da mu patika spadne u toku trčanja i ostane u snegu.

Posle svakog trčanja, proverite mu šape. Ukoliko primetite bilo šta na njegovim šapama, očistite. Možete da ostavite flašu tople vode da vas čeka i da mu operete šape svaki put kada se vratite sa trčanja. Moguće je da mu se na dlaci skupi led ili pokupi neko sredstvo protiv smrzavanja, koje može da bude toksično, sa ulice.

Ukoliko mu je predugačka dlaka na šapama, moguće je da mu se skupljaju grudvice snega i leda. U tom slučaju potrebno je da mu skratite dlaku između prstiju.

Smrzavanje

Baš kao i ljudi i psi mogu da se smrznu. Najveći rizik za to je na šapama, nogama, njušci i ušima. Smrznuta koža postaje crvena, siva ili beličasta. Ukoliko posumnjate da se vaš pas smrzao, postepeno mu zagrejte smrznuti deo rukama ili toplim peškirom. Kada smrznuti deo ponovo postane roze boje, posetite veterinara.

Ishrana

Ako provodite dosta vremena napolju sa vašim psom, po hladnom vremenu, verovatno da mu je potrebno da mu se pojačaju obroci. Obratite pažnju na to da li gubi kilažu ili energiju. Ukoliko primetite da je umorniji ili smrša, posavetujte se sa veterinarom o uzimanju nekih suplemenata.

Hidratacija je vašem psu važna isto onoliko koliko i vama u najmanju ruku, budite sigurni da u toku trčanja imate neki izvor vode dostupan vašem psu.

Da li vi trčite sa vašim psom i kako ste opremljeni za ovakve aktivnosti? Ako do sad i niste trčali zajedno, opremite se dobro i pravac na zajedničko trčanje, vaš pas će vam biti zahvalan a i vi ćete se dobro osećati što provodite toliko vremena sa najboljim prijateljem kojeg imate.

Ako ne znate gde da pronađete opremu za svog ljubimca potražite ovde.