Nema odmora bez trčanja, posebno kada je čovek u procesu mršavljenja. Ako ste okej sa težinom, verovatno možete da radite šta god hoćete. Ali kada neko, kao na primer ja, već 6 meseci u kontinuitetu  trči i vežba da bi smršao, onda za njega nema pauze, ako ne misli da posle odmora bude tužan. Osim toga, više nije samo reč o mršavljenju, nego sam se primio na trčanje i vežbanje uopšte i prija mi.

ivan tokin

 

Planirajte aktivni odmor

Idem na more, na mesto na koje još nisam išao. Dakle, nemam iskustva sa stazama za trčanje i drugim mogućnostima za vežbanje. Ne znam kakve su plaže, ni koliko će mi zgodno biti da plivam. U stvari, nisam znao, ali sam se informisao. Hvala Bogu, postoji internet, sa gomilom neverovatnih i detaljnih  informacija. Iskoristio sam ga do maksimuma.

Našao sam staze kojima ću da trčim od te kuće gde spavamo do obale, zatim puteve za trčanje po obali i kuda ću da se vraćam. Sa sve distancama, sve fino i precizno, da mogu svako jutro, pre doručka da istrčim svojih 5 kilometara za 32 minuta. A imam u patikama i adidas miCoach, pa ću sve te distance i vremenski da isproveravam na licu mesta. To planiranje unapred je mila majka. Ako čovek ove planove ostavi tamo da pronađe, gde će da trči, to može da bude ćorav posao i da se sve završi neslavno. Zato planirajte svoj aktivni odmor.

Budite cool – climacool

Sledeća stvar je pakovanje. Mene tradicionalno pakuje žena. Zna šta ja volim da nosim, i što je još važnije od svega toga pakuje ono što ona voli da ja nosim.  Ona mi to sve lepo spakuje, a ja to samo posle odnesem do kola i  od kola do hotela ili kuće za odmor. Tako je bilo svake godine, ali sada je sve ipak malo drugačije. Opremu za trčanje i vežbanje sam insistirao ja da pakujem. Naoružao sam se climacool stvarima do zuba. Svaki komad opreme mi je climacool. Imam majice, šortseve, patike i posebne čarape. Jedino što mi nije climacool je štucna koju nosim na levoj nozi iz zdravstvenih, ali i estetskih razloga. Sviđa mi se da mi je na jednoj nozi štucna, a na drugoj obična čarapa. Nosim i šuškavac i helanke za trčanje. Helanke ne znam šta će mi, kada će biti vruće, ali opet nikad se ne zna, a ja ih volim.

Po jutru se dan poznaje

Tokom odmora trčaću ujutru, pre doručka. Najbolje je da ustanem ranije i istrčim koliko sam planirao, i miran sam za taj dan. Ostavljanje trčanja za posle podne ili tako nešto mi se ne čini pametno. Na odmoru sam, i nikad ne znam šta će se sve desiti i koga ću sve sresti tokom odmora, ili će mi biti vruće, a uveče ću već imati neki dogovor za izlazak… Najbolje je ujutru i onda nema brige. Osim toga, trčanje pre doručka  je najefikasnije što se mršavljenja tiče.

Eto, sve sam vam rekao, sve pažljivo isplanirajte, naoružajte se kvalitetnom opremom i što je najvažnije gvozdenom voljom, i bićete srećni kad se vratite s odmora. I da ne zaboravim – izbegavajte da večerate i biće rezultata.