Blog & Kolumne

Kako bezbedno trčati uprkos hladnom vremenu?

Nema komentara

Temperature su sve niže, izuzetno je hladno, staze su klizave, nepregledne i mračne čak iako trčite ujutru…pa kako se motivisati da nastavite da trenirate tokom zime?

Morate imati čeličnu volju i jasan cilj jer je veoma teško ustati ujutru u 5-6 sati i trčati dok je temperatura u debelom minusu. Isto važi i za večernji trening, kada biste možda najradije uz čaj čitali knjigu ili gledali dobar film, a patike vas zovu da ih obujete i istrčite koji kilometar. Ali, znate kako kažu – na muci se poznaju junaci, samo budite oprezni i sve mane pretvorite u prednosti.

winter-run

Za početak, malo motivacije

Trčanje tokom zime je dobro jer možete ojačati mentalno. Odlično znate da trčanje nije samo “igra nogu” i da je veoma važno da postoji sklad između tela i glave. Dakle, manje mislite o tempu i dužini, a više se fokusirajte na to da ste heroji jer neko ne može ni nosić da promoli po zimoći, a vi ste istrčali nekoliko kilometara. Podići ćete svoje raspoloženje i samopouzdanje, a ostali vremenski uslovi kao što su kiša i vrućine će vam biti smešni 🙂 Zapamtite i da je trening investicija u budućnost!

Saveti za prevazilaženje zime:

#Smanjite broj treninga napolju na tri puta nedeljno.

Ukoliko ste do sada trčali 5-6 puta nedeljno, sada trčite tri puta napolju, a uvedite dodatne treninge snage ili vozite bicikli ili plivajte još jednom do dva puta u nedelji.

 

#Prijavite se na neku od prolećnih trka.

Mislite o toj trci kao cilju koji treba da dostignete i to će biti dodatna motivacija da ne odustanete od treninga.

 

#Trčite u paru. Idealno je ako trčite u nekoj grupi u klubu, ali ukoliko niste u mogućnosti za tako nešto, trčite sa drugom, drugaricom ili psom. Osećaćete se mnogo lepše i “guraćete” jedno drugog da ne odustane u momentima krize i bezvolje.

 

#Napišite vaše ciljeve.

Na primer: da trčite duže, brže, poboljšate kondiciju, smršate, istrčite 5, 10, 21 ili 42km i zalepite taj papir na vidljivo mesto kako bi vam stalno bilo na pameti da ste zacrtali nešto i da to treba i da ostvarite.

trcanje zimi

#Neka pobedi vaše srce.

Kada zvoni ujutru alarm kreće ona borba – ustati ili odustati…mozak kaže spavaj, srce kaže treniraj…ako odolite toploj postelji i nađete se na stazi biće jasno ko je pobedio.

 

#Napravite rezervni “ledeni” plan.

Ne treba trčati po svaku cenu ako vremenski uslovi to ne dozvoljavaju. Tu pre svega mislim na led, ledenu kišu, temperature -15 i sl. Odlučite da te dane zamenite alternativom: idite na jogu, plivajte, vozite bicikl…dakle, nećete izgubiti trening, osećaćete se super i najvažnije – izbegli ste rizik da se ozbiljno povredite.

 

#Oprema na vidiku.

Neka vam oprema i patike budu uvek na vidiku. Spremite sve noć pre, tako da vam ujutru samo preostaje da se razgibate, popijete čašu tople limunade i istrčite.

 

#Ako ste u gužvi sa obavezama trčite ujutru.

Ako znate da ćete imati težak dan na poslu, faksu, puno obaveza, pozvani ste na neki prijem, predstavu, film, piće sa društvom i da postoji šansa da propustite trening, onda je rešenje da trčite ujutru pre svih tih obaveza. Navijte sat na sat-sat ipo ranije, odradite trening i lepo započnite dan!

 

#Investirajte u zimsku opremu.

Važno je da trčite u materijalima koji neće dozvoliti da budete nezaštićeni i da vas vetar produva, budete mokri od snega itd. Znajte da par zimskih helanki, majica, jakna, rukavice i kapa su sve šta vam je potrebno i da ih možete nositi više sezona, tako da je investicija isplativa. Veroljub je dao super savete o opremi za zimsko trčanje, video na tu temu možete pogledati ovde.

 

 Od posmatračice do trkačice – iskustva prvih trkačkih koraka u Školi trčanja Zvornik
U fokusu: hiperandrogene atletičarke, žrtve tržišne atletike?
Tags:

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed