Blog & Kolumne

Kratke crtice jedne dijete – Dobila sam potvrdu!

5 komentara

normalni ekgJednom godišnje, ali prvi put

Svi moji idu na sportski pregled (pred maratonsku sezonu), jednom godišnje,  pa sam i ja upala u paket. Iako su oni ranije već bili, veoma su uzbuđeni i vidim da im je važno da im rezultati budu dobri da bi dobili “Potvrdu”. Muž je čak počeo da pije tablete za pritisak, koje inače ne pije, a trebalo bi, prepisali su mu prošli put.

Rekreativci u “medveđoj jazbini”

U Centru za sportsku medicinu na Košutnjaku zakazali smo za 4 dana zaredom, dvoje po dvoje. Uputstva: bez doručka, poneti sportsku opremu (trenerka i patike). Beli mantili na sve strane i uz malo papirologije (popunjava se obrazac od 6 strana) i malo čekanja, počinje procedura pregleda.

U prvoj sobi vađenje krvi. Pa malo čekanja. U drugoj sobi merenje; težina visina i neka čudna sprava koja meri neke nemoguće merljive podatke (težina leve ruke, kg masti u desnoj nozi i slično). Pa opet malo čekanja. U trećoj sobi doktor – malo pipkanja i puno pitanja. Nekoga doktor uhvati da je lagao kada je napisao da nije operisan, a vadio je krajnike, kao recimo mog muža :-).  Nekoga doktor čudno gleda kada kaže da je rekreativac, kao recimo mene :-). Pa još malo čekanja.

Moj test opterećenja

Poslednji pregled je test opterećenja, ergometrija, procedura kojom se testira uticaj fizičkog opterećenja na rad srca. Toga sam se malkice plašila: 10 minuta na biciklu (zato treba trenerka i patike); da li ću moći, koliko je to naporno? To je tako nekako ozbiljno: sestra me je upakovala u neku mrežicu koja drži elektrode (koje su mi zalepili na telo), 2 doktora oko mene, jedan mi daje komande i prati tempo na ekranu, drugi meri pritisak i puls. A ja puf, puf i paf, paf, kao i obično. Vide da mi je frka pa me zezaju.

Kako smo prošli?

Svima su stigli rezultati istog dana osim meni. Moji rezultati su stigli posle 4 dana, nakon 2 telefonska poziva, uz izvinjenje doktora „Brke“.

A rezultati… Fenomenalni! Nemam ni šećer, ni holestrol, ni pritisak, ni kifozu! Samo (pazi samo) preporuka za korekciju težine: – 17kg.

Zaključak: Sposobna za bavljenje fizičkom aktivnošću.

Trči Evropo i (ne)čekaj na nas!
Kratke crtice jedne dijete: moji netrkački maratoni

Povezani članci

5 komentara. Leave new

 • koliko kosta ??

  Odgovori
 • Ja sam ovaj test radio prosle god u vita maximi…mojih 20god,max otkucaja 196 oko 13min trcanja,max brzina 13,5kmh..kako vam se cine ove cifre?ove godine cu otici i odraditi u zavodu za sport,u vita maximi je taj test 3000din,msm da je malo jefitniji u zavodu..

  Odgovori
 • Simpatičan tekst, ali istinit, moraću i ja da idem na test zdravlja pred maraton, ali taj pravi sportski. Naći će mi bar deset kg viška, iako važim za vitku, ali mislim da je to ono neminovno salo šlauf, koje nas čuva od opterećenja na maratonu. ja jednostavno moram jače da jedem pred takvu trku. Zanimljivo

  Odgovori
 • Ana Srebric
  jun 2, 2014 14:21

  Postoji nekoliko nivoa pregleda, ima cenovnik na sajtu http://www.rzsport.gov.rs/srl/2099/

  Odgovori
 • Prestao sam da se bavim sportom pre 5 godina i ponovo bih da pocnem ozbiljno. Slauf se povecava a kondicija smanjuje. Uostalom zelim zdravo telo. Tako da zelim i ozbiljan test i ozbiljan programom vezbi. Pogledao sam ovaj cenovnik sto je postavila @Ana Srebric. Pa bih nekoga zamolio da mi objasni koji su sve pregledi potrebni posto tamo ima mnogo pregleda. Dakle sta je sve potrebno (vox max, pregled srca, sa opterecenjem, kapacitet pluca ili mozda nesto drugo)?

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed