COVID-19Zdravlje

Zašto je bitno pričati o Svetskom danu prevencije samoubistva?

Nema komentara

Ove godine više nego ikad smo postali svesni važnosti mentalnog zdravlja. Kada nam se ograniči mogućnost kretanja, najteže je ostati sam sa svojim mislima. S tim u vezi, danas je Svetski dan prevencije samoubistva.

Kako je Kovid-19 uticao na povećanje slučajeva samoubistva?

Iako su stručnjaci upozoravali da će usled karantina i ograničenja doći do porasta samoubistava, to na sreću kod nas nije slučaj. Zašto je to tako? Neki od potencijalnih razloga su ti što smo postali svesniji svog okruženja i ljudi, obraćamo više pažnje usled situacije koja nas je, bukvalno naterala, da se malo osvrnemo oko sebe i pomognemo.

Bilo kako bilo, ovo je jako dobra vest. Statistika kaže da u Srbiji godišnje sebi oduzme 1.500 ljudi, ali i da se taj broj znatno smanjio. Tek nedavno je uvedena Nacionalna SOS linija. Zemlje iz okruženja su to ipak učinile ranije, i njihovo iskustvo je pozitivno, i to za 30%.

Nacionalna SOS linija

Broj koji mogu pozvati ljudi koji osećaju da su na ivici je 0800 309 309. Besplatan je i birate izmedju tri opcije kada ga okrenete: opcija 1 za prevenciju samoubistva, 2 za psiho-socijalnu ponoć usled pandemije i 3. je rezervisana za adolescente.

Dnevno prime 15ak poziva, podjednako zovu i muškarci i žene, i po pozivanju sa druge strane možete dobiti psihologa, neurologa, ili visoku medicinaku sestru u zavisnosti od toga ko je u datom momentu u smeni.

Šta možemo učiniti?

Ono što mi možemo učiniti jeste razgovorati, ako vidimo neke promene u ponašanju gde se nama bliska osoba povlači u sebe, priča o svojoj beznadežnosti i tome kako nema budućnosti, ispitajte o čemu se radi. Potom bi bilo dobro konsultovati se sa lekarom, jedna od opcija je gore pomenuti broj telefona.

Zašto je bitno govoriti o mentalnom zdravlju i obeležiti današnji dan?

Pričajući uklanjamo stigmu koja se nalazi oko samog pojma. Pričom postajemo svesni da se to ne dešava tamo nekome negde daleko.

Poznati su nam slučajevi gde samoubistvo počine osobe od kojih se to nikada ne bi očekivalo. Nikada ne možemo znati šta je u mislima drugih ljudi, šta se krije iza osmeha, izlazaka i provoda… depresija ponekad nije vidljiva golim okom, i nije ono što od nje očekujemo. 

Jedna od novijih vesti jeste da je najvatrenija navijačica Novaka Đokovića juče počinila samoubistvo.

Kakve ovo veze ima sa trčanjem i fizičkom aktivnošću?

Brojna istraživanja su pokazala da je najbolja prevencija depresije upravo aktivnost – pročitajte više OVDE

Iz ličnog iskustva moram da se složim, ali i da napomenem da brinemo o svom fizičkom zdravlju da bismo predupredili ovakve situacije, pomogli sebi ali i drugima. 

Svako naše malo, može biti mnogo, i zato vas pozivam da večeras u 20h simbolično zapalimo sveću pored prozora kako bi se priključili globalnoj akciji Medjunarodne asocijacije za prevenciju samoubistva IASP.

A sutra trčimo 🙂

Zašto je rutina najvažnija stvar ako želimo da uspemo u bilo čemu?
Problemi sa kojima se susreću vodeći brendovi patika za trčanje, Nike, Adidas, i Under Armour usled zatvaranja fabrika u Vijetnamu

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed