blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Zdravlje

Trčanje i pivo: drugari za ceo život!

U avgustu jedna prava letnja tema: među odnos trčanja i piva. Ovoga puta, nauka nas je ostavila srećnijim nakon čitanja nego pre njega. Živeli!

U kakvom su međuodnosu trčanje i pivo? Iako su letnje teme naizgled lagane i pseudonaučne, prenosimo par zanimljivih eksperimenta koji su  istraživali na koji način pivo utiče na trčanje. Rezultati su (ne)očekivani a evo i jednog iznenađenja: drugačije je za žene!

Pivo je dokaz da nas bog voli i želi da budemo srećni! Bendžamin Frenklin

Trčanje nakon piva

Kristie Ašvanden je u zanimljivom članku za runnersworld uradila svojevrsan test, okupila je po 5 trkača i trkačica, koji nedeljno trče više od 32 milje i umereno konzumiraju alkohol i odlučila da simulira stimulaciju pivom pre trčanja. Svi su trčali 4 puta, 2 različite trke:

1. Veče – Trka piva: trkači i trkačice su trčali 45 minuta tempo trening , nakon čega bi bili nagrađeni pivom. Ne znaju da li će dobiti pravo ili bezalkoholno pivo.

2. Dan -Trka oporavka: trkači i trkačice trče “do otkaza” na 80% maksimalne snage.

Ceo proces se ponavlja i dan kasnije, samo se pića zamenjuju, tako da je svako trčao sa nagradnim pivom ali i sa nagradnim bezalkoholnim pivom.

Rezultati su bili pomalo iznenađujući:

 • muškarci su lošije trčali posle  nagrade alkoholnim pivom
 • žene su trčale bolje posle alkoholnog  piva
 • subjektivni osećaj se nije razlikovao u zavisnosti od toga koje piće je konzumirano

Umerena konzumacija alkohola ne utiče previše na vaše rezultate… ukoliko ste žena :) Naravno, mali uzorak ostavlja mesta za sumnju ali svakako i za nova istraživanja na ovu temu.

Pivo posle trčanja:

Da li ste čuli da pivo posle znojenja hidrira bolje od vode? Profesor Garzon sa Univerziteta u Granadi je dokazao upravo to.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Eksperiment:Profesor je podelio svoje studente u 2 grupe i pustio ih da se bave intenzivnom fizičkom aktivnošću dok im tela nisu dosegla temerturu od 40 celzijusa. Jedna grupa je pila vodu, druga, pogađate – pivo.

Jasno nam je koja se bolje provela, ali zanimljivo je da su analize pokazale da je grupa koja je pila pivo posle bila i bolje hidrirana. Naravno, pričamo o čaši, ne o litrama piva :)

Umereno pijemo da živimo duže?

Za kraj još jedna zanimljiva studija, koja je analizirala zaključke 34 manje studije koja je pratila oko milion ljudi i  94,000 slučajeva smrti.

Šta ovo sve znaći

Muškarci koji piju do 4 pića dnevno i žene koje piju do 2 imaju 18% manje šanse da obole od bilo koje bolesti koja je analizirana. Previše dobro da bi bilo istinito? Evo o čemu je reč: prekoračite li te doze, povećavate rizik od istih oboljenja.

Da li ovo znači da treba da pijete 4 pića dnevno da biste bili zdravi? Naravno da ne. To znači da korelacija gde alkohol direktno negativno utiče na zdravlje počinje da se pokazuje kod konzumiranja preko 4, odnosno 2 pića dnevno.

Ključ je dakle u umerenosti i načinu konzumiranja, pivo ali posebno crveno vino uz ručak i dalje su prva preporuka lekara.

12 Comments

12 Comments

 1. Milos

  13.08.2013 at 12:02

  Sjajno sjano!!!

  • Tijana

   13.08.2013 at 12:09

   Pogotovu for the ladies!

   • Milos

    13.08.2013 at 12:16

    ravnopravnost :)

 2. Радиоактивни Којот

  13.08.2013 at 20:38

  Ми волимо пиво и пиво воли нас! :)

 3. željko

  24.08.2013 at 18:41

  Za mene lično, ni slučajno. Ni jedno, ni pola piva. Ni vino ni bilo šta od toga. Hvala, ne bih ni da omirišem bilo kakav alkohol. Probao sam svega par godina u životu, užas. Nismo prijatelji, alkohol i ja,

  • Tijana

   25.08.2013 at 15:38

   I to je tako osvežavajuće čuti :) u kulturi pijenja, kakva postoji u Srbiji.

 4. Maksim

  09.01.2014 at 15:35

  “Muškarci koji piju do 4 pića dnevno i žene koje piju do 2
  imaju 18% manje šanse da obole od bilo koje bolesti koja je analizirana.” Zamolio bih vas da ne objavljujete ovakve nemedicinske nebuloze. Gde ste pročitali ovu glupost i koji naučno istraživački rad svedoči za isto? Opasno je objavljivati ovakve informacije.

 5. MarinaBella

  04.04.2014 at 12:54

  pivo i trcanje?alkohol i sport? apsolutno ne.potpuna besmislica. Cak sta vise, potpuni kontraefekat.

  • icaca

   19.04.2014 at 10:49

   čak i šta više isto ne idu zajedno..

 6. Dragan Gvozdenovic

  02.09.2016 at 12:12

  Apsolutno se slazem sa ovim, pivo treba svaki dan da se pije. :D Alkohol i sport mogu, to zavisi do organizma, nekom mnogo steti a nekom ne. :D

Uključi se u diskusiju

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Trčite li vi po kiši?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Povezani članci