Zdravlje

Trčanje i pivo: drugari za ceo život!

11 komentara

U kakvom su međuodnosu trčanje i pivo? Iako su letnje teme naizgled lagane i pseudonaučne, prenosimo par zanimljivih eksperimenta koji su  istraživali na koji način pivo utiče na trčanje. Rezultati su (ne)očekivani a evo i jednog iznenađenja: drugačije je za žene!

Pivo je dokaz da nas bog voli i želi da budemo srećni! Bendžamin Frenklin

Trčanje nakon piva

Kristie Ašvanden je u zanimljivom članku za runnersworld uradila svojevrsan test, okupila je po 5 trkača i trkačica, koji nedeljno trče više od 32 milje i umereno konzumiraju alkohol i odlučila da simulira stimulaciju pivom pre trčanja. Svi su trčali 4 puta, 2 različite trke:

1. Veče – Trka piva: trkači i trkačice su trčali 45 minuta tempo trening , nakon čega bi bili nagrađeni pivom. Ne znaju da li će dobiti pravo ili bezalkoholno pivo.

2. Dan -Trka oporavka: trkači i trkačice trče „do otkaza“ na 80% maksimalne snage.

Ceo proces se ponavlja i dan kasnije, samo se pića zamenjuju, tako da je svako trčao sa nagradnim pivom ali i sa nagradnim bezalkoholnim pivom.

Rezultati su bili pomalo iznenađujući:

  • muškarci su lošije trčali posle  nagrade alkoholnim pivom
  • žene su trčale bolje posle alkoholnog  piva
  • subjektivni osećaj se nije razlikovao u zavisnosti od toga koje piće je konzumirano

Umerena konzumacija alkohola ne utiče previše na vaše rezultate… ukoliko ste žena 🙂 Naravno, mali uzorak ostavlja mesta za sumnju ali svakako i za nova istraživanja na ovu temu.

Pivo posle trčanja:

Da li ste čuli da pivo posle znojenja hidrira bolje od vode? Profesor Garzon sa Univerziteta u Granadi je dokazao upravo to.

Eksperiment:Profesor je podelio svoje studente u 2 grupe i pustio ih da se bave intenzivnom fizičkom aktivnošću dok im tela nisu dosegla temerturu od 40 celzijusa. Jedna grupa je pila vodu, druga, pogađate – pivo.

Jasno nam je koja se bolje provela, ali zanimljivo je da su analize pokazale da je grupa koja je pila pivo posle bila i bolje hidrirana. Naravno, pričamo o čaši, ne o litrama piva 🙂

Umereno pijemo da živimo duže?

Za kraj još jedna zanimljiva studija, koja je analizirala zaključke 34 manje studije koja je pratila oko milion ljudi i  94,000 slučajeva smrti.

Šta ovo sve znaći

Muškarci koji piju do 4 pića dnevno i žene koje piju do 2 imaju 18% manje šanse da obole od bilo koje bolesti koja je analizirana. Previše dobro da bi bilo istinito? Evo o čemu je reč: prekoračite li te doze, povećavate rizik od istih oboljenja.

Da li ovo znači da treba da pijete 4 pića dnevno da biste bili zdravi? Naravno da ne. To znači da korelacija gde alkohol direktno negativno utiče na zdravlje počinje da se pokazuje kod konzumiranja preko 4, odnosno 2 pića dnevno.

Ključ je dakle u umerenosti i načinu konzumiranja, pivo ali posebno crveno vino uz ručak i dalje su prva preporuka lekara.

Izbegavajte ovih pet navika ako želite da ostarite kvalitetno
Istraživanje koje je najzad došlo do zaključka šta bi trkači trebalo da jedu

Povezani članci

11 komentara. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed