Zdravlje

Porođaj vs maraton – da li može da se poredi?

5 komentara

Prema istraživanju iz 2015., univerziteta u Mičigenu trudovi i porođaj najtraumatičnija su iskustva kroz koje ljudsko telo može da prođe. Da li onda uopšte možemo da poredimo porođaj vs maraton?

MRI skeniranje analiziralo je mikrofraktre u telu žene nakon porođaja i poredilo sa povredama u sportu.

Rezultat? Naravno, porođaj je teži. 

Šta se dešava tokom porođaja?

25% žena koje su snimane zadržale su tečnost u koštanoj srži ili su imale frakture u pelvičnim kostima, a 66% je imalo povrede u lokalnoj mišićnoj strukturi.

41% je imalo torziju karličnih mišića, koji se odvojio delimično ili potpuno od karlične kosti. Ovo je posebno zabrinjavajuće, jer Kegelove vežbe, koje se preporučuju trudnicama nakon porođaja, nemaju nikakav uticaj na ovu povredu.

15% ovih povreda ne zaceli nikad.

Zašto pišemo o ovom istraživanju? U ovom slučaju su poredili poređaj sa maratonom, sportom koji se smatra jednim od najzahtevnijih, i zaključilo da posle porođaja trkačice mogu istrčati maraton i očekivati manji stres.

Ipak ovo je grubo uopštavanje. Jer niti je porođaj težak svima podjednako, niti svako telo može da se pripremi podjednako uspešno za izazove maratona.

Međutim, osnovna razlika između dva je ta što trčanje maratona može da se prekine u bilo kom trenutku, i mi biramo da trčimo, dok je sa porođajem apsolutno drugačija stvar.

Porođaj vs maraton oporavak

Posle istrčanog maratona, oporavak zna biti težak, ali svakako ne podrazumeva da će vaša sposobnost kretanja biti smanjena na duži vremenski period. Pogotovo što se posle maratona može vratiti na vežbanje posle odmora.

Može i posle porođaja, ali je daleko drugačija situacija. U nastavku pročitajte savete za oporavak posle carskog reza i prirodnog porođaja.

Saveti oporavka posle carskog reza

 • Budite veoma oprezne kada se krećete. Izbegavajte pokrete gde se uvijate. I izbegavajte da koristite trbušne mišiće da biste se podigle i vratile u krevet.
 • Kada kašljete, kijate ili se smejete, poduprite trbušne mišiće tako što ćete ih uvući. Ili koristite jastuk ili ruke da izvršite lagani pritisak.
 • Važno je da vežbate, ali postepeno povećavajte svoje aktivnosti.
 • Prihvatite pomoć kada je ponuđena. Ne dižite ništa teže od vaše bebe 6-8 nedelja.
 • Započnite vežbe za karlično dno posle nedelju dana i nastavite nekoliko nedelja nakon porođaja.

Saveti oporavka posle vaginalnog porođaja

 • Održavajte higijenu i izbegavajte dugo sedenje.
 • Nežno počnite da vežbate dno karlice čim budete u mogućnosti.
 • Uverite se da često urinirate i pijte puno vode.
 • Uverite se da ne jedete hranu koja izaziva opstipaciju i pokušajte da se ne naprežete kada imate pražnjenje creva. Ako su vam propisani laksativi, uzmite ih po potrebi.
 • Počnite da vežbate postepeno hodajući. Vratite se na teže vežbe samo kada budete u mogućnosti da zadržite kontrakciju karličnog dna duže od 10 sekundi.


Oporavak je dug proces. Poenta ovog istraživanja je bila da ohrabri lekare da primenjuju specijalizovaniju negu za majke posle porođaja umesto pristupa oporavku koji nudi jedno rešenje za svaki poseban slučaj.

Voleli bismo da sve mame koje su trkačice podele svoje poređenje ova dva iskustva. Pišite!

Pročitaj dalje: trčanje u trudnoći 

Šta je metabolizam?
Trčanje makar jedan sat nedeljno može umanjiti smrtne rizike
Tags:

Povezani članci

5 komentara. Leave new

 • Ni slučajno se ne mogu porediti ove dve stvari. Porodjaj jeste težak i pun opasnosti ako se iskomplikuje ali ne bih ja buduće mame plašila ovakvim neprikladnim poredjenjem. Trčim polumaraton i radjala sam i po meni poredjenje je neosnovano.

  Odgovori
 • Kljovica Pivić
  decembar 16, 2015 22:21

  pa, ako maraton trcis nespreman, a moras da ga istrcis celog i neko te na kraju bije metalnom stanglom u medjunozje jedno pola sata, onda mozda moze da se uporedi 🙂

  Odgovori
 • Posle ovih par rečenica, tačno da se ne porađaš. Nisam još prošla kroz to iskustvo, ali mislim da je to prilično individualno. A videla sam puno žena koje su se porodile, a deluje mi da ni pet metara ne bi mogle da istrče. Ako me razumete 🙂

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed