Zdravlje

Lek za teške dane

9 komentara

Uh, taj osećaj…

bad_morning_525

Da li ste se nekada probudili, a da nemate ama baš nikakav cilj pred sobom? Verujem da ste imali takve dane, da ne kažem sumorna jutra. Namršteni, demotivisani, neraspoloženi za ikakvu komunikaciju. Pravi recept za negativnu energija, i naravno mogućnost za nepoželjne događaje.

Šta učiniti?

Kako pomoći sebi, pitate se? Takvim danima – opremu u ruke i pravac trčanje, ili na bilo kakvu vrstu fizičke aktivnosti! Nakon toga ćete biti kao novi. Ali šta je važno? Iako smo se pokrenuli, našli kratkoročni cilj, ipak i dalje nemamo glavni cilj. Nakon treninga će sigurno biti lakše pronaći ga.

Ako tek krećete sa treniranjem, konsultujte se sa prijateljem, ili nekom osobom koja je stručna u ovoj oblasti. Krenite u teretanu, angažujte svog lajf kouča, ili fitnes instruktora, krenite na aerobik, trčite, šetajte, vozite bicikl, plivajte; jedno od toga će vam se sigurno svideti! Pronađite aktivost koja vam pričinjava najveće zadovoljstvo i koja odgovara vašim godinama i sposobnostima, i samo napred, uživajte celim bićem u tome što radite.

A ako ste već u treningu, odradite tog dana svoj omiljeni trening. U teretani, odradite omiljenu grupu mišića, one vežbe koje vam pričinjavaju najveće zadovoljstvo. Ako trčite, izaberite omiljeni tempo, ili omiljenu deonicu, ili oba! Ako plešete, odaberite omiljeni ples, a ako plivate, omiljeni stil, itd. Poenta priče je zadovoljstvo, sreća, osećaj uspeha, samopouzdanja, tačnije pozitivnih emocija koje će vam pomoći!

Nakon treninga, sledi najlepši deo…

Preznojili smo se, istrčali, i kao novi smo. Nakon treninga, sledi najlepši deo – tuširanje. Uživajte u toj toploj vodi koja lije niz vas i spira svu negativnu energiju. Razmišljajte o svojim trenutnim željama, nabacite osmeh na lice, zavolite sebe tako vesele, raspoložene, i ne dozvolite više ništa manje od tog osećaja. Budite pozitivni i nasmejani.

elite-daily-woman-showering

Nakon toga, već smo na pola puta… Uzmite papir i olovku, i izdvojte jedan trenutno najvažniji cilj, od onih o kojima ste razmišljali pod tušem. Nakon toga, razmislite koliko je taj cilj ostvarljiv, napravite plan kako ga realizovati, i, dragi moji, ostalo je na vama. Zasucite rukave i u akciju!

Mentalno, fizičko, i emocionalno zdravlje

Ovo je samo jedan od primera kako fizička aktivnost pozitivno utiče na nas, pogotovo na naš psihološki i fiziološki deo organizma. Menja se raspoloženje, mišljenje, ubrza nam se puls, disanje… I što je važno, mi smo uspeli. Za početak, izvukli smo se iz sivila i našli cilj, organizovali vreme u narednom periodu i krenuli ka ostvarenju svog glavnog cilja.

U mnogim istraživanjima dokazan je veliki broj pozitivnih uticaja fizičke aktivnosti na ljudski organizam. Pogotovu na zdravlje. Kada se kaže zdravlje, misli se ne samo na fizičko, već i na mentalno i emocionalno.

Šta je zapravo važno?

Ono što je ovde važno je ta organizacija i odlučnost u određivanju, pre svega, cilja, a zatim i ostvarenja cilja. Da li je to organizacija treninga, ili tek početak treniranja, pa onda ono – nemate posao, emotivno nezadovoljstvo, finansijsko, kakve god problem da imate, sve je moguće rešiti samo ako ste odlučni i spremni za to! Ključna reč je inicijativa!

Ali sigurno je jedno, fizička aktivnost je najbolji lek za negativnu enegriju. Za sticanje odgovornosti, samopouzdanja, sposobnosti prevazilaženja napora (problema) i, ja na to nekako gledam kao moj punjač (energiju), za suočavanje sa svakodnevnicom na jedan hrabar i pozitivan način. Složićete se sa mnom, zar ne?

Šta mislite, da li ste zdravi?
Istezanje pre treninga nije dobro

Povezani članci

9 komentara. Leave new

 • Divno! Ovo mi je trebalo! Hvala 🙂

  Odgovori
 • Svaka cast,veoma dobar tekst

  Odgovori
 • Mogu li nekako dobiti privatne casove ? 😉

  Odgovori
 • Samo mogu da kažem svaka čast za tekst. Vidi se da je to obrazovana i mlada osoba puna energije i duhovne snage. Ja sam profesorka književnosti i takođe se bavim sportom i pisanjem. Mislim da je sagorevanje negativne energije mnogo važan korak ka unutrašnjoj ravnoteži. Ponekad pomislim da su urbani ljudi oko mene zaboravili na prirodu, sport i samoposmatranje, samooblikovanje. Prepustili su se niz reku zaborava, da ih sudbina vodi, ne pokušavaju nešto sami da urade sa svojim životom, a sport ne vide kao alternativu jer im nije tradicionalno usađen u vaspitanje. Zato i ja pozivam sve da slede ovaj sjajan primer. Okačila bih test sa ovog bloga svuda po gradu i možda dodala u svom stilu….vremenski letač u patikama putuje kroz vreme, tabana po vrelom asfaltu dok se kilometri lepe, a energija iz njega isijava i dok zatvorenih očiju putuje kroz zamišljeni svet, iznutra sebe menja, ispuštajući negativne misli i osećanja. Zatvoriš oči i putuješ kroz vreme… a treba ti tako malo patike, mogu i kineske, ne mari, ja sam u kineskim istrčala maraton, jedan mp 3 i puno dobre volje da iskočiš iz stana golubarnika i uletiš u svoj novi svet.

  Odgovori
 • Sve tačno i sve istina 🙂 Samo bi bilo dobro čitav tekst ili barem ključne delove imati vidno istaknute pored kreveta…Da svako jutro uzvikuje „Diži se mrcino, život je samo jedan i probaj da ga proživiš kako treba, a ne da ga preživiš!“ Svaka čast Ana, samo tako nastavite…Veliki pozdrav iz Crne Gore

  Odgovori
 • Odlican tekst!!!Pozdrav iz Pirota!!

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed