Zdravlje

Kakve su ti misli, takvo ti je trčanje – 10 afirmacija za vrhunske rezultate

Nema komentara

 Ukoliko čitate ovaj tekst, vjerovatno su sati i sati treninga iza vas, trke na 10km, polumaraton ili maraton. Pratili ste plan treninga, unaprijedili tehniku i izdržljivost, čitali savjete o načinu ishrane, konsultovali se sa doktorom i slično, sve sa ciljem da postignete optimalnu fizičku kondiciju. Ali, jeste li uzeli u obzir vašu mentalnu kondiciju?

Dokazano je da način na koji razmišljamo može poboljšati učinak na dan trke.  Došlo je do velikih pomaka u primjeni sportske psihologije kako bi se postigle vrhunske performanse. Naše misli mogu uticati na rezultate, samopouzdanje, emocije, motivaciju i fokusiranost na dan trke.

trčimo li nogama ili mozgom?

Ovo je 10 načina kako možete poboljšati svoju mentalnu pripremu u posljednjim sedmicama treninga pred trku i na dan trke:

  • Prisjetite se razloga zbog kojih trčite. Kada postane jako teško, bilo u toku treninga ili u posljednjim kilometrima trke, prisjećajući se zašto to radite može biti dodatni poticaj. Razmotrite svoju glavnu motivaciju, definišite razlog zašto ste tamo i koristite taj razlog da vas podstakne.
  • Odredite raspon ciljeva za dan trke. Najčešći ciljevi su određivanje vremena ili zauzetog mjesta nakon trke. Međutim, na startnoj liniji ovi se ciljevi mogu činiti jako daleko. Za poboljšanje motivacije ili fokusiranosti tokom cijele trke može biti korisno „razbiti“ ove veće ciljeve na manje korake ili procesne ciljeve. Naprimjer, možete odrediti vrijeme na 5 km, imati ciljeve vezane za tehniku ili način disanja. Jedan od ciljeva može biti uživanje u prizoru. Ovi procesni ciljevi će povećati uživanje na trci i zadovoljstvo samom trkom.
  • Ne pokušavajte da kontrolišete ono što se ne može kontrolisati. Postoji mnogo toga što nije pod vašom kontrolom. Možda će vrijeme biti kišovito i vjetrovito, možda će se aktivirati stara povreda ili vas obaveze na poslu onemoguće da redovno trenirate. Ono što ne možete kontrolisati ili promijeniti najbolje je da prihvatite, odnosno da prihvatite situaciju takva kakva jeste te da se usmjeriti se na ono što možete kontrolisati.
  • Ali svakako napravite plan onoga što možete kontrolisati. Pravljenje plana pruža osjećaj kontrole i samopouzdanja. Od organizovanja večere noć prije trke, pakovanja opreme, provjeravanja smjera trke i sl.
  • Prepoznajte šta vam ulijeva povjerenje. Prisjetite se prethodnih treninga i trka, svega što vam je pomoglo da se osjećate sigurno i samopouzdano. Da li je to dobro zagrijavanje, kvalitetan doručak ili to što ste bili okruženi ljudima koje volite?
  • Koristite vizualizaciju. Zamislite svoju idealnu trku. Vizualizacija je sjajna mentalna vježba za različite izazove tokom trke. Kada zamišljamo određenu aktivnost (kao što je trčanje uzbrdo) naučnici su utvrdili da se vrlo slična aktivnost mozga odvija i kad fizički obavljamo istu tu aktivnost. Vizualizacija stvara „mentalni otisak“ koji utiče na našu reakciju u realnoj situaciji.
  • Prevladavanje bola. Negativne misli kao što su „ovo je preteško“ mogu vam noge učiniti jako teškim. Razmišljanje o tome da se riješite bola ili umora samo će dodatno privući pažnju na njih. Vrlo je vjerovatno da ćete osjećati nelagodu s vremena na vrijeme. Ove fizičke senzacije tokom trke mogu biti korisne povratne informacije. Naravno, normalan osjećaj nelagode dolazi sa produženjem napora koje treba razlikovati od bola od povrede.
  • Svjesna prisutnost. Ako vas umor preuzima, može biti korisno fokusirati se na sadašnji trenutak, samo na taj kilometar, disanje, na način na koji gazite u tom trenutku… Svjesna prisutnost je posmatranje unutrašnjih ili vanjskih zbivanja bez procjenjivanja, interpretacije, prosuđivanja. Svjesno trčanje je trčanje bez razmišljanja šta nam se dešavalo ili šta bi se moglo desiti, to je posmatranje trčanja onakvog kakvo jeste ili barem kako naša čula to mogu percipirati.
  • Ohrabrite sami sebe. Koristite unutrašnji dijalog tokom cijele trke kako biste sami sebe motivisali. U fazi treniranja eksperimentišite sa različitim riječima ili frazama da ostanete motivisani i fokusirani, poput „ja to mogu“ i sl.
  • Nakon trke zapitajte se šta je bilo dobro, koji je vaš recept za uspjeh, razmislite o planu za sljedeću trku i najvažnije, uživajte!

 

 

Ja volim trčanje, ali voli li ga i moje srce? Produžuje život, ali krenite bezbedno!
Piriformis sindrom – kako da se rešimo bola u donjem delu leđa?

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed