* NaslovnaZdravlje

Dodatni časovi fizičkog vaspitanja za osnovce i srednjoškolce

Nema komentara

Od septembra počinje pilot projekat “Svako dete ima pravo da odrasta zdravo“, kojim se uvode dodatni časovi fizičkog vaspitanja u više od sto odeljenja osnovnih i srednjih škola, preneo je RTS.

A časovi fizičkog su vaćni i za mentalni razvoj – saznaj više ovde!

Projekat realizuju ministarstva prosvete, sporta i zdravlja. Poslednjih nekoliko godina sve je više gojazne dece sa slabom motorikom, pa će ovim programom oni dobiti dva dodatna časa fizičkog vaspitanja. Ideja je da se unapredi fizičko vaspitanje dece i njihovo zdravstveno stanje, koje će se pratiti redovnim sistematskim pregledima.

U 120 odeljenja osnovnih i srednjih škola od septembra se uvode dodatni časovi

Narodna poslanica i predsednica Pododbora za sport Narodne skupštine Tatjana Medved kaže da je alarm bio što je poslednjih nekoliko godina sve više gojazne dece, sa slabom motorikom, preneo je BizzLife. Ovim programom oni dobijaju dva dodatna časa fizičkog vaspitanja, tako da će osnovci imati fizičko pet puta nedeljno, a srednjoškolci četiri puta.

Za sada su projektom obuhvaćene škole u kojima se nastava odvija u jednoj smeni. Učestvuje 70 odeljenja od prvog do četvrtog razreda, 30 od petog do osmog i 20 odeljenja srednje škole.

Medved ističe da je Ministarstvo prosvete odlučilo da je ovo najbolji model koji mogu da iskoriste kao pripremu na masovniju implementaciju u školskoj 2024/2025 godini.

“Rezultati znamo kakvi će biti i šta će povećanje, tj. unapređenje nastave fizičkog vaspitanja, pokazati i koliko će doprineti pre svega zdravlju dece. Mi u sportu smo prepoznali da nam je baza izuzetno slaba, jer nam deca dolaze tehnički nedovoljno pripremljena da bismo mogli da radimo sa njima“, dodaje.

Uz časove fizičkog, važno je i praćenje zdravstvenog stanja, navodi Medved. A plan je da se uvedu i sportski lekarski pregledi koji će, između ostalog, podrazumevati i obavezan EKG i krvnu sliku.

“Ne radi se o preopterećivanju dece” navodi Medved

Tatjana Medved naglašava da je “najbitnije da svima bude jasno, roditeljima najpre, da to nije preopterećivanje dece, kao i da fizičko vaspitanje nije sport”.

“Postoje tri segmenta u fizičkoj kulturi – to su fizičko vaspitanje, sport i rekreacija. Kroz fizičko vaspitanje decu učimo fizičkim aktivnostima, povećavamo njihove fizičke aktivnosti kroz koje ćemo da radimo na njihovoj motorici, na njihovim kognitivnim sposobnostima, koje uključuju percepciju, koncentraciju. Cilj nam je da ih dovedemo u škole, da se svi lekarski pregledi vrše u školama. Znači da je škola ta koja će sve to da organizuje, osim obrazovanja i te preglede“, dodaje Medved.

Svako osmo dete u Srbiji je gojazno

Fizičko stanje dece nije zadovoljavajuće, a prema ranijim istraživanjima svako osmo dete bilo je gojazno. A deca imaju probleme i sa motorikom, i ne bave se sportom u velikoj meri.

„Ti podaci do kojih smo pokušali da dođemo se negde i preklapaju. Dete radi fizičko, a ujedno je u nekom sistemu sporta, pa se nalazi na dve liste. Ministarstvo sporta trenutno radi na tome da iznedri način kako ćemo da imamo te prave izveštaje, prave statističke izveštaje koje će da pokazuju pravo stanje. Kada radim promocije po osnovnim školama i kada dolazimo na čas fizičkog, imam mali broj dece koji je odmah spreman da bude aktivan, da učestvuje i prilično veliki broj dece, posebno devojčica, koje čak nisu ni u sportskoj opremi u smislu dresa i šortsa. I to je još jedna od inicijativa koja će biti implementirana, jer prosto mora detetu da sa tim načinom da dolazi na fizičko vaspitanje sa majicom i šortsem između ostalog utiče na njegovo vaspitanje da brine i o svom zdravlju i o svojoj ličnoj higijeni“, objašnjava Medved.

Pa se postavlja pitanje…

Koji je razlog smanjene fizičke aktivnosti kod dece?

Tatjana Medved kaže da je mnogo stvari na to uticalo.

„Ne postoji jedan razlog. Ako se okrenemo u poslednjih 30 godina od raspada Jugoslavije, sve se dešavalo, dešavale su se razne promene u našoj državi. Došla su vremena gde našem detetu danas veću pažnju i koncentraciju odvlači nešto drugo, a ne ono na šta smo mi navikli i često čujete kada sedite negde sa društvom, prijateljima, familijom – jao mi smo u naše vreme, a naša deca danas su pred telefonom. Međutim, ja stičem drugu sliku, kada izađem da radim sa decom i kada promovišemo i kada ih aktiviramo, oni su spremni odmah i za loptu, posebno za loptu, bilo nogom ili rukom, ali i za te igre, spremni su da odmah uđu i nije baš sve da može na mobilnom“, naglašava Medved.

Ipak, tehnologija može da pomogne u ovom projektu, a planira se, dodaje, i uvođenje softvera za praćenje fizičke aktivnosti dece.

Medved ima značajnu sportsku karijeru iza sebe sa preko 200 nastupa za rukometnu reprezentaciju Srbije.

„Taj sportski duh, ja se nisam rodila sa njim – to je meni sport utkao. I to su prosto neke stvari koje sam kroz sportsku karijeru iznedrila u sebi i to su legati koji su ostavili, koje ja moram i imam obavezu i moralnu i sportsku da prenosim na druge“, dodaje Medved.

A šta ju je sport naučio?

„Svakako da uvek ideš napred, nikada nema korak nazad, da se problemi rešavaju, ne da se guraju po tepih, da se uvek funkcioniše timski bez obzira da li ste u individualnom sportu ili u kolektivnom i svakako moje dostojanstvo, moja snaga je nepokolebljiva i to je nešto što ti utka sport – nema ne, ne mogu i neću“, poručila je Tatjana Medved.

Izvor: BizzLife

Emil Zatopek: Legenda dugih pruga
Ishrana po krvnim grupama: Da li je ovo pravi pristup za vas?
Tags: , , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed