Zdravlje

Podizanje svesti povodom Svetskog dana zapaljenskih bolesti creva

Nema komentara

Udruženje za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis Srbije (UKUKS) s ponosom ističe svoje učešće u ovogodišnjoj kampanji povodom Svetskog dana zapaljenskih bolesti creva. Inicijativa ima za cilj da poveća javnu svest o inflamatornim bolestima creva i promoviše razumevanje i empatiju prema obolelima.

U Srbiji danas ima preko 10.000 obolelih od IBC-a. Oni se često suočavaju sa predrasudama jer njihova bolest nije vidljiva spolja. Želimo da promenimo tu percepciju i podignemo svest o izazovima sa kojima se pacijenti suočavaju.

Emitovane 74 epizode IBD podcast-a

Do sada su emitovane 74 epizode IBD podcast-a. U njima su lekari i stručnjaci iz ove oblasti govorili o različitim temama vezanim za zapaljenske bolesti creva. Objavljeno je preko 60 priča IBD pacijenata. Oni su hrabro podelili svoje iskustvo, inspirišući druge da progovore o svojoj bolesti i pomognu rušenju stigme. Uz to, predstavljeno je 10 IBD centara u Srbiji gde se pacijenti leče od ove bolesti i time je pružen pregled prednosti i nedostataka lečenja zapaljenskih bolesti creva u Srbiji.

Ove godine obeležili smo Svetski dan inflamatornih bolesti creva bilbord kampanjom širom Srbije. I sklopu ove kampanje poznati srpski glumci – Svetlana Bojković, Miloš Timotijević, inspektor Blaža, Miloš Petrović i Aleksandar Radojičić, poslali su poruku o važnosti, radi širenja svesti o zapaljenskim bolestima creva. Poruke kao što su: „Ja sam glas onih koji se bore u tišini“ i „Da zdravom bolesnom poveruje – pričajmo o IBC.“ imaju za cilj da podstaknu razgovor i širenje svesti o ovoj temi.

Događaj se obeležava u svim centrima u Srbiji

Pored bilborda, Svetski dan obeležiće se u svim centrima u Srbiji koji se bave lečenjem Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa. Centralni događaj će se održati 20.5.2023. na Zlatiboru. Tu će se medicinske sestre koje se bave negom ovih obolelih okupiti zajedno sa lekarima i predstavnicima udruženja.

Kako bismo krunisali ovaj dan borbe protiv zapaljenskih bolesti creva, 19.5.2023. će se emitovati prva epizoda serijala pod nazivom “IBD kuhinja” koja je posvećena pacijentima, pružajući im recepte prilagođene njihovim bolestima. Voditelj IBD kuhinje je domaći kulinarski majstor Lepi Brka – Nenad Gladić.

UKUKS i Stetoskop.info nastavljaju da se zalažu za podizanje svesti o zapaljenskim bolestima creva i pružaju podršku obolelima. Cilj je stvaranje okruženja razumevanja i podrške za sve pacijente koji žive sa IBD-om.

Tekst priredio: Stetoskop.info

Trening snage – najmoćnija nega mentalnog zdravlja
Samo jedan trening trčanja može da promeni kako mozak reaguje na hranu
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed