UltramaratonVesti

Ultramaratonka diskvalifikovana jer je deo trke prešla kolima

Nema komentara

Škotska ultramaratonka, Joasia Zakrzewski, diskvalifikovana je zbog korišćenja automobila tokom dela rute.

Zakrzewski je završila treća na 2023 GB Ultras Manchester to Liverpool 50-mile trci (80,5km), ali se smatra da je kolima prešla 2,5 milje (4km).

47-godišnjakinja je bila praćena GPS-om koji je pokazao da je jednu milju (1,6km) istrčala za 1:40, što je nateralo organizatore da budu sumnjičavi.

Slučaj je prosleđen UK atletici

Direktor trke, Wayne Drinkwater, rekao je da je posle ultramaratona dobio informaciju da je trkačica stekla „nesporsku, takmičarsku prednost tokom jednog dela trke“.

„Problem je istražen i, nakon što smo pregledali podatke iz sistema za praćenje trka, GPX podatke, izjave našeg tima sa događaja, drugih takmičara i same učesnice, možemo potvrditi da je trkačica diskvalifikovana sa događaja zbog prelaska dela rute u vozilu“.

Drinkwater je rekao da je izveštaj o diskvalifikaciji podnet Asocijaciji za trejl trčanje (Trail Running Association), koja obezbeđuje licencu za događaj i koja je pridruženi član UK atletike.

„Slučaj je prepušten TRA i UK Athletics (UKA) kao regulatornim telima“, rekao je.

Pročitajte: Ultramaratonsko trčanje, dobrodošli u svet u kom žene prestižu muškarce

Treće mesto u trci, koja je održana 7. aprila, sada je dodeljeno Mel Sykes.

Predsednik škotske atletike David Ovens rekao je:

„Veoma je razočaravajuće čuti ovo, s obzirom da je Joasia imala jako uspešan period u poslednjih nekoliko godina. Nadam se da postoji jednostavno objašnjenje i da može da nastavi svoju uspešnu karijeru!“

Adrian Stott, Zakrzewskin prijatelj koji je bio u kontaktu sa njom, preneo je da je Joasia stigla noć pre trke nakon što je putovala 48 sati iz Australije.

Zakrzewskin je uspešna ultramaratonka

U februaru, na ultramaratonu u Tajpeju na Tajvanu, Zakrzewskin je pobedila na trci na 48 sati – postavivši svetski rekord na 255 milja (411,5 km).

Takmičeći se za Veliku Britaniju na IAU Svetskom prvenstvu na 100 km, osvojila je srebro 2011. i bronzu 2014. i 2015. godine.

Predstavljala je tim Škotske u maratonu na Igrama Komonvelta u Glazgovu 2014.

2020. godine, sa 44 godine, pobedila je na 24-časovnom takmičenju u Australiji na udaljenosti od 236.561 km.

Postavila je niz rekorda, uključujući škotski 24-časovni rekord, britanski 200k i škotski rekord na 100 milja.

Pa se onda dolazimo do pitanja…

Kako je uopšte došlo do svega ovoga?

Zakrzewskin je 47-godišnja lekarka opšte prakse, koja živi u blizini Sidneja u Australiji. Za BBC Škotska rekla je da se negde na polovini trke izgubila. Nakon toga ju je i noga zabolela pa je počela da šepa.

Bol je postao toliko jak da je, kada je ugledala prijatelja na stazi, prihvatila prevoz kolima do sledećeg kontrolnog punkta. Tamo je, kako navodi, rekla da se povlači iz trke.

„Kada sam stigla do kontrolnog punkta, rekla sam im da se povlačim i da sam bila u autu, a oni su rekli ‘mrzećete sebe ako stanete‘. Pristala sam da nastavim na netakmičarski način… Potrudila sam se da ne prestižem trkačice koje su se našle ispred mene jer nisam želela da se mešam u njihove trke.“

Kada je prešla cilj, dobila je medalju i pehar za treće mesto i slikala se. Kako kaže, „napravila sam ogromnu grešku što sam prihvatila trofej. Trebalo je da ga vratim. Bila sam umorna i osećala sam se bolesno. Nisam jasno razmišljala“.

Zakrzewskin je rekala: „Ja sam idiot i želim da se izvinim Mel. Nije bilo zlonamerno, ovo je rezultat loše komunikacije. Nikada ne bih namerno varala, ali ne želim da se opravdavam.“

Serija poslovnih trka Schneider Electric Serbia Business Run počela je trkom na 5 kilometara u Novom Sadu
Beogradski maraton spreman za spektakl u nedelju
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed