Rezultati trkaVesti

Završen Kup evropskih šampiona u krosu: Solidni rezultati klubova iz Srbije

Nema komentara

Ovog vikenda završen je Kup evropskih šampiona u krosu koji se održao od 03. do 05. februara u španskom gradu Oropsa del Mar. Na kupu su učestvovali najbolji atletski klubovi iz 22 evropskih zamalja.

Republiku Srbiju i Srpski atletski Savez na Kupu Evropskih šampiona drugu godinu za redom su predstavile su tri ekipe. U muškoj kategoriji AK Apatin i AK Leposavić, i ženska seniorska ekipa AK Srem Sremska Mitrovica.

Takmičenje je realizovano po sunčanom danu, temperatura je bila 16 stepeni uz povremeni mestimično jak vetar. Staza je bila izuzetno zahtevna celom dužinom. Podloga kojom su takmičari trčali je bila kombinacija peska i mekane trave, a na pojedinim mestima teren je bio tvrd.

AK Apatin Plasman

Fotka: AK Apatin, S leva: Aleksandar Stajić, Đuro Borbelj i Dole s leva: Miroslav Pešić

U trci seniora na 8.750m na izuzetno zahtevnoj stazi, ekipa AK Apatin u ekipnom plasmanu zauzela je 25. mesto.

U pojedinačnoj konkurenciji u kojoj je nastupio 101 takmičar, Đuro Borbelj je zauzeo 75. mesto sa rezultatom od 27 minuta i 44 sekunde. Dušan Krstić bio je 92. (30.23), Miroslav Pešić (31.08) i Aleksandar Stajić (32.15) osvojili su 95. i 96. mesto.

AK Leposavić plasman

Fotka: AK Leposavić S leva: Miloš Krstić, Nikola Ljumović, Ivan Jeremić i Aleksandar Krstić

AK Leposavić zauzeo je 26. mesto. U pojedinačnoj konkurenciji najuspešniji je bio Aleksandar Krstić koji je zauzeo 88. mesto (29.31). Ivan Jeremić plasirao se na 91. mesto (30.21) dok je Nikola Ljumović (32.38) zauzeo 97. mesto. Miloš Krstić nije završio trku.

U seniorskoj muškoj ekipnoj konkurenciji trijumfovala je ekipa Kasteljona sa 12 bodova ispred Sportinga iz Lisabona (30 bodova) i ekipe iz Italije Kasone Noceto (32 boda).

U pojedinačnoj konkurenciji, slavio je Kvizera Rodrigo (Kasteljon, 23.55). Drugoplasirani je Oskar Čelimo (Kasone Noceto, 24.03), dok je trećeplasirani Longosica Reuben (Benfika, 24.18).

AK Srem plasman

Fotka: AK Srem, S leva: Jovana Šubatlija, Vanja Vlaović i Aleksandra Kostadinović

U ženskoj seniorskoj trci na 8750m, ekipa AK Srem Sremska Mitrovica, osvojila je 22. mesto ekipno. U pojedinačnoj konkurenciji, Aleksandra Kostadinović osvojila je 78. mesto (34.35). Jovana Šubatlija zauzela je 81. mesto (35.38), dok se Vanja Vlaović plasirala na 83. mesto (36.33).

U ženskoj trci nastupilo je 87. takmičarki. U pojedinačnoj konkurenciji trijumfovala je Loalit Nadai Andželina iz Izraelske ekipe Tel Aviv (27.55). Druga je bila Adidas Eskribano Sančez Irene iz španske ekipe (28.00), a trećeplasirana je bila članica Sportinga Čerono Fanci (28.09).

U ekipnoj konkurenciji slavila je španska ekipa Kasteljon (25 bodova, ispred sunarodničke ekipe Adidas (26 bodova) i trećeplasirane portugalske ekipe Braga (27 bodova).

„Ekipe Apatin, Srem i Leposavić drugu godinu za redom su predstavljali Republiku Srbiju na ovom izuzetno kvalitetnom takmičenju. Na takmičenje su se plasirali osvajanjem šampionskih (Apatin i Srem) i vicešampioske titule (Leposavić) na Prvenstvu Srbije koje je održano u oktobru 2022. godine u Novom Sadu.
Kup evropskih šampiona je jedno od najstarijih takmičenja. U muškoj seniorskoj konkurenciji ovo je bilo 58. izdanje, dok su seniorke po 40 put startovale na ovom prestižnom takmičenju iz kalendara Evropske atletike. Naše ekipe su dostojno reprezentovale svoju zemlju i hrabro se upustile u borbu sa sjajnim ekipama iz cele Evrope.“

Goran Čegar, predsednik AK Apatin

„Želeo bih se zahvaliti kolegama iz druga dva srpska kluba – Bojanu Komleniću i Aleksandru Neševskom i njihovim timovima na izuzetnoj saradnji tokom pripreme i realizacije naših aktivnosti.

Apatin nije imao službeno lice na takmičenju iz razloga što je kompletan finansijski trošak učešća finansiran iz sopstvenih sredstava, tako da je prioritet dat na učešće takmičara a donesena je odluka da ja kao službeni predstavnik kluba ostanem u Srbiji.

Velika je čast za naše timove da su dve godine zaredom učestvovale na Kupu Evropskih šampiona gde su prikupile veliko međunarodno iskustvo. Takođe bih se zahvalio Srpskom atletskom savezu i selektoru Edinu Zukoviću na tehničkoj podršci tokom procesa i registracije.“

Goran Čegar, predsednik AK Apatin


Tekst priredio: Goran Čegar
Jedanaestogodišnja trkačica oborila dva svetska rekorda u TRI dana!
Femke Bol oborila rekord na 500 metara

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed