* NaslovnaPolumaratonVesti

Bos na ledu oborio svetski rekord u polumaratonu

Nema komentara

Josef Šalek iz Češke trčao je 1:50:42 na niskim temperaturama, noseći ništa osim šortsa.

Josef Šalek je novi Ginisov rekorder za najbrži polumaraton koji je prošao bos na ledu i snegu. On je istrčao polumaraton u ovim uslovima za 1:50:42 obučen samo u kratke trkačke helanke.

Češki terapeut, predavač i trener za lični razvoj nadmašio je prethodni rekord od 2:16:34 koji je postavio holandski trkač Wim ‘The Iceman’ Hof 2007.

Josef Šálek ima I svetski rekord u planku

To nije ni njegov prvi svetski rekord. 2023. godine, fitnes entuzijasta dokazao je svoju ekstremnu snagu stomaka držeći se u planku 9 sati, 38 minuta i 47 sekundi, nadmašivši prethodni rekord za više od osam minuta.

Kako je izgledalo ovo obaranje rekorda

Da bi se pripremio za ono što ga čeka, Josef Šalek je uranjao stopala u kadu sa ledom. To je radio, svakog dana tokom 14 priprema pred zvanični pokušaj.

Pokušaj se dogodio na otvorenoj stazi u Horská chata Jelení Louky, Pec pod Sněžkou, dolini blizu najviše planine u Češkoj.

Profesionalni geometar izmerio je polumaratonsku udaljenost od 21,0975 km.

Josef Šálek
Photo: guinnessworldrecords.com

Međutim, u noći pred sam pokušaj, staza se zaledila i bilo je nemoguće trčati na njoj. Ali na sreću, uz pomoć dobrovoljaca koji su grabuljali zemlju, ipak su stvoreni uslovi da Josef Šalek istrči najbrži polumaraton po snegu i ledu.

Zvanični Guinnes sudija Pravin Patel bio je tu objavi da je pokušaj bio uspešan i dodeli mu sertifikat Ginisove knjige rekorda.

Iznad svega, Josefova poruka je da kroz veru, odlučnost i pozitivan mentalni stav možete pomeriti prošla ograničenja i prepreke.

Sve je moguće. To je ono na čemu zasnivam sve. Moguće je biti uspešan ili neuspešan. Nekada sam sumnjao u uspeh i zato sam pao u mnogim oblastima svog života. Pre samo nekoliko godina sam to promenio u šta god da budem, biću uspešan u tome. Ne zadržavam se više na sumnjama, ali ako se pojavi neka prepreka, tražim način da krenem napred. – Josef Šalek

Vegeterijanstvo, pravoslavni post i sportska ishrana
Lansirana Adria Corporate Run League

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed