Trening

Zašto da se osećate dobro zbog lošeg treninga?

2 komentara

Prošli trening dužine niste uspeli da završite? Nemojte očajavati zbog toga. Svakom trkaču se desi „onaj dan“ kada koliko god da želi da postigne cilj, jednostavno trening ne ide kako treba. Evo tri razloga zbog kojih su ti treninzi dobri.

Prilika za rast

Mnogo više možemo naučiti iz treninga koji nisu bili savršeni nego iz onih savršenih. Lošiji treninzi nas pokreću na razmišljanje, šta je bilo drugačije? Šta može da se promeni i popravi? Koliko ste imali treninga posle kojih ste se zavalili u fotelju i razmišljali, šta je sve bilo dobro?

Veoma naporni treninzi koje ne završite su prilika da precizirate dalji tok trenažnog procesa i na taj način izbegnete greške koje vas mogu odvesti do loše trke na kraju procesa.

Često kada se osvrnete na sve faktore, moćićete da izolujete onih nekoliko koji su vam napravili problem na treningu. Neki mogući razlozi za to su: neispavanost, stres, nedovoljno dobra ishrana, pretreniranost i nedostatak odmora u proteklom periodu, prehlada, tek završen godišnji odmor… Ocenite, pratite i modifikujte program kako vama odgovara. Nijedan program priprema za trku nije postavljen čvrsto kao stena, uvek treba da bude prilagođen vama.

Zadržaće vam pažnju na cilju

Da je trčanje polumaratona ili maratona laka stvar, svi bi to radili i vrednost vašeg postignuća u očima drugih bila bi manja. Zaista, da li poznajete maratonca ili maratonku koji nikada nisu imali trening koji ih je ostavio bez daha? Jednostavno, ovakvi treninzi su provera vašeg fokusa na poduhvat za koji se spremate. Oni su odličan podsetnik na to koliki je izazov pred vama.

Jačanje psihe

Ono što nas ne ubije, ojača nas – Niče

U toku jedne dugoprugaške trke padaćete i leteti kroz mnoštvo emocija. Treninzi koji prolaze bez problema pripremaju vas na let kroz dobre emocije. Treninzi na kojima se susrećete sa problemima će biti ti koji će vas pripremiti za emotivne padove na trci.

Kroz teške treninge stvorićete jaku mentalnu osnovu, koja će vam pomoći da prevaziđete i najveće izazove koji će se desiti na dan trke.

Loši treninzi, takođe mogu biti dobra lekcija o vašim limitima i naučiti vas kada treba skratiti LSD (Long Slow Distance) trening. Nekada je veća dobit od skraćenog treninga dužine, nego da ste izgurali trening do kraja. Ukoliko slušate svoje telo, ovi ne tako prijatni treninzi mogu biti putokaz u vašem treniranju, koj će vam reći kada da pritisnete sebe, a kada da stanete i napravite pauzu.

Možda trenutno ne izgleda tako, ali treninzi koji vas obore na kolena su važan deo vašeg puta do Ciljne linije

Misli kao bumbar, treniraj kao konj
Zašto je važno utvrditi nivo sposobnosti pre početka vežbanja?

Povezani članci

2 komentara. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed