Connect with us

Hi, what are you looking for?

Trening

Najčešća trkačka pitanja

Sakupili smo najčešća trkačka pitanja koja postavljau drugari koji su na samom početku. Pokušali smo da odgovorimo i na taj način pomognemo i razjasnimo što veći broj stvari koje vas zanimaju. Budite slobodni da u komentarima postavljate nova pitanja.

Kada istrčim, jedva da mogu da se pomerim – zašto?

Ako se osećate iscrpljeno pre nego što završite trčanje, vaš trening je ili suviše dug ili suviše brz i naporan. Nastavite sa šetnjom, do kraja treninga, kako bi vam se mišići odmorili.

Da li mogu sebe da smatram trkačem iako toliko puno hodam/šetam?

Bez obzira kojom brzinom trčite, ako trčite, vi ste trkač/ica. Ukoliko želite da zvanično postanete trkač, evo jednog veoma jednostavnog plana koji će vam pomoći u tome.

Kada ću prestati da se osećam iscrpljeno?

Ako trčite laganim tempom, osećanje nelagodnosti posle trčanja ne bi trebalo da vas oslabi. Ako i bude tako, vratite šetnju u deo treninga. Nemojte da dozvolite da vas privremena iznurenost uplaši. To je znak da napredujete, a bol koja se javlja daljim trčanjem jeste samo upozoravajući signal, tačnije telo javlja da pravite napor.

Tipičan bol nestaće tokom zagrevanja. Ukoliko ne nestane, skratite trening. Odradite trening u teretani ili idite na bazen i posle nekoliko dana nastavite. Loš osećaj bi trebao da nestane, a smanjićete i mougćnost da se povredite.

Šta treba da radim kada me nešto boli?

Uobičajeno je da osećate slab bol kada počinjete sa trčanjem. Ipak potrebno je da eliminišete rizik od povrede. Nekoliko dana zamenite trčanje vožnjom bicikla ili šetnjom, stavljajte led na mesta koja vas bole više puta dnevno, a možete da uzmete i neki od lekova protiv upala mišića.

Ako u toku trčanja osetite iznenadan, oštar bol, hodajte nekoliko minuta. Ako se bol ne smiri, odmah se zaustavite i pravac kući. Ukoliko problem ne nestaje, posetite doktora.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Da li je potrebno da rukama signaliziram skretanje kada trčim na ulici?

Ne na način na koji rade biciklisti. Kao prvo, trkači bi trebalo da trče licem okrenuti saobraćaju, ali nemojte podrazumevati da vas vozači vide. Kada ste na raskrsnici, ispružite ruku i ostvarite kontakt očima sa vozačem. Na semaforu ili stop znaku, poželjno je da date do znanja vozačima kuda idete pogotovu ako treba da se skrenete ispred njih. Posebno je važno biti pažljiv kada trčite noću.

Obično mi se patike napune šljunkom, što mi veoma smeta! Kako da ih se otarasim?

Ako vam se kamenčići skupljaju u zadnjem delu patike, moguće je da imate pukotinu na đonu. Pravilno postavljeni kozmetički sunđerasti uložak može biti od pomoći.

Ukoliko vam šljunak upada sa strane, jače vežite pertle koristeći sve rupe, ali tako da vam u patici bude poputno udobno. Na kraju, ako planirate da uzmete nov par, a trčite po šumi i brdima, razmislite da uzmete neki od modela namenjenih za trail trčanje.

Da li se vidi da sam početnik?

Samo ako sami to pokažete tako što stalno gledate oko sebe, izvinjavate se i govorite da još uvek niste trkači. Istina je da svako ima svoj stil ili tehniku trčanja pa se tako može reći i za mnoge stare trkače da imaju ’’lošu tehniku’’. Tehnika će vam vremenom napredovati, ali čar trčanja i jeste što svako može da trči. Neki od veoma dobrih trkača sa odličnim rezultatima deluju kao da su početnici.

Trčim toliko sporo da izgleda kao da se gegam. Da li je to loše?

Geganje nije loše. Ono što je opasno je poskakivanje, obratite pažnju na to, želite da energiju koristite da idete što dalje, a ne što više.

Ima dana kada moje noge prosto govore – da, a moja glava – ne. Šta da radim?

Dajte sebi vremena da se zagrejete. Dobro zagrevanje vam pomaže da se oslobodite stresa i omogućava da se dogode hemijske reakcije u mozgu koje će promeniti “ne” u odgovor “da”.

Zato su prvi koraci uvek najteži jer se vaše mentalno stanje nije spremno za trčanje. Nakon par minuta trčanja, trebalo bi da osetite da ste ušli u ritam i da trčanje ide po planu.

Propustio sam nekoliko trčanja za redom i sada se osećam kao da sam na početku – to je tako obeshrabrujuće!

To ume da frustrira, ali dobre vesti su da ne možete da se vratite na početak tako brzo. Samo nastavite gde ste stali sa planom, a ako ste propustili više od nekoliko trčanja, samo ponovite planiranu nedelju ispočetka.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ako se osećate pomalo zarđalo zbog propuštenih teninga, smanjite tempo ili pravite više pauza sa šetnjom i nastavite. Vratićete se na staro jako brzo. Ukoliko ozbiljno trenirate sa ciljem da trčite polumaraton i maraton, pročitajte odličan tekst o tome šta raditi nakon propuštenih treninga.

Da li će ostalim trkačima smetati ako zaostajem pri grupnom treningu?

Ovo pitanje smo često dobijali od ljudi koji žele da se priključe Beogradskom trkačkom klubu i krenu u Školu trčanja. Evo i odgovora: Ne neće. Svako je jednom bio početnik i naravno da ćete biti dana kada ćete zaostajati što je apsolutno normalno i u redu. Iskusni trkači će vas ohrabriti i usporiti  kako bi vam pomogli da nastavite.

Ključ za uspešno grupno trčanje je pronaći grupu koja trči istim tempom. Do sada, nakon više od dve godine funkcionisanja kluba, nije se desilo da neko ne pronađe barem jednog partnera za trčanje. Najčešće se formira nekoliko grupa, danas su to razredi Škole trčanja koji omogućavaju da svako nađe društvo za trčanje.

Na kraju, ako nismo odgovorili na neko od pitanja, postavite ih u komentarima, a mi ili neko od iskusnijih trkača će se potruditi da vam odgovori!

7 Comments

7 Comments

 1. Nemanja

  17.01.2011 at 10:27

  A sta je sa danima kad i glava i noge govore ne :D ??

 2. nion

  17.01.2011 at 10:56

  @nemanja nista krenes da hodas i to je to…

 3. jelena

  17.01.2011 at 16:37

  kako se osloboditi bola (grča) u listovima, ako ste na dijeti (baziranoj na proteinima), a uzimate i tablete sa Mg? analgetici ne pomažu, a čini mi se da masaža odmaže

 4. Damir Marković

  17.01.2011 at 20:55

  Koja je granica između rekreacije/uživanja u trčanju i preterivanja, tj. odlaska u drugu krajnost? Kako to izbeći?

 5. mioMan

  17.01.2011 at 22:56

  pocetnicka fakyu pitanja ..” Vec posle 400 metara se zadisem i pustim znoj, da li treba da stanem? Jel moze srcka da mi rikne od trcanja ? Zasto me bole noge kad trcim dugo po asfaltu ? Kako da znam puls bez pulsmetra ? Zasto ne mrsavim a trcim svaki dan ? Dokle da trcim ? Jel bolje ujutru ili uvece ? Kako da trcim po jakom vetru ? “

 6. jovis

  15.04.2012 at 21:43

  da li da nedelju dana pred Beogradski maraton i dalje trčim sat, sat i po dnevno, ako sam cele godine trčala oko pet puta nedeljno po sat vremena a vikendom oko dva sata? Uzela bih neki gel iako ga nisam koristila na treninzima. Da li dva dana pred maraton uopšte treba da trčim i koliko da pojačam ishranu? Trčala sam dva maratona i dva polumaratona. Nisam prešla i smanjila vreme od 5h 18 min.

 7. Zuma

  01.03.2016 at 00:59

  Glupo početničko pitanje: gde u Beogradu mogu da se kupe pertle za
  trkačke patike? Kod uličnih prodavaca ima samo onih običnih, u sportskim
  radnjama sam pronašla samo široke pertle za “skejterke”? Imam nove
  Aesics patike, ali su mi pertle prekratke.

Uključi se u diskusiju

Povezani članci