Šta da radite kada protrčavate pored pasa lutalica?

Izašli ste na trčanje, ali nešto kasnije nego obično, polako se smrkava a u vama se budi osećaj da nije baš bezbedno trčati. I u tom trenutku primećujete psa ili grupu pasa lutaica koji su vas opazili. Ako oko vas nema nikoga da vam pomogne evo šta možete da uradite kako biste izbegli okršaj sa psima?

Psi žele da izbegnu borbu

Po pravilu, psi lutalice su jako uplašeni i oni, baš kao i vi, žele da izbegnu konflikt. Ovaj stav treba iskoristiti kako uopšte i ne bi došlo do borbe i ujedanja. Dakle za početak zadržite smirenost.

Psi lutalice su uplašeniji od vlasničkih pasa, njihov pokretač je strah i zato nemojte da uradite bilo šta što bi ih uplašilo.

Ne pokušavajte da pobegnete

Nikako nemojte probati da bežite. I najmanji pas trči brže od Juseina Bolta. Pored toga bežanjem jasno dajete znak da ste slabiji, što je po pravilu recept da budete ujedeni za petu, Ahilovu tetivu ili butni mišić odpozadi.

Nemojte se smešiti

Iako deluje da ćete osmehom i jednim fer odnosom pobediti ljutitost pasa, osmeh može izgledati kao pokazivanje vaših zuba. Pas će protumačiti ovaj gest kao čistu agresiju. Vaš čučanj može biti okarakterisan kao pokušaj da se dohvati kamen, što dodatno može razljutiti psa.

Ne trčite brzo i blizu njih

Tada smatraju da im napadate teritoriju, pa je brane tako što krenu da reže i laju. Obično to vlasnici pasa znaju, pa kada trčim u susret njima, oni ih pritežu uz sebe.

A vi gledajte da trčite tako da podvodac bude izvan vaše trase dokle mogu da dosegnu. Ukoliko primetite čopor divljih pasa, usporite i pokušajte da ih zaobiđete u velikom luku. Ne dozvolite da misle da se povlačite ili da ih se bojite.

Najvažnije da znate da su psi uplašeni. Pored straha koji je njihov osnovni motivator, psi osmatraju i primećuju različitosti. Zato su im biciklisti i deca skroz zanimljiva. Kod biciklista oni najčešće napadaju točak, dok su deca mala i često se kreću direktno ka njima. Slično je i sa trkačima: krećete se brže nego prosečan čovek, a moguće je i da ih jake boje i reflektujući materijali izazivaju.

Promenite rutu

Psi lutalice često vole da se muvaju oko neke lokacije, a kada traže hranu onda upadaju u teritoriju drugih. Kada nađete psa lutalicu ili čopor na stazi jednom, dva, tri puta, to je već signal da je to njihova teritorija.

Možda nebi bilo loše da razmislite o promeni maršrute kuda trčite. Ja sam posle nekih 4-5 susreta sa čoporom promenio trasu i izbegavam jedan deo gde im je izgleda saborno mesto i nemam nikakvih problema.

Bliski susret i prolaz pored pasa

Na 20 m od čopora iz stanja trčanja pređete u hodanje – polako korakom do njih – bez gledanja u oči, hladnokrvno i nezaintreresovano, nastavite korakom pored njih, produžite 20m i tek onda ponovo polako potrčite.

Tada neće režati, lajati niti vas napadati. U međuvremenu dok polako šetate, ako imate vodu uz sebe, popijte malo, ili obrišite znoj. Možete proverite prolazno vreme na satu, samo izgledajte nezainteresovani za pse. Tada će i oni biti nezainteresovani za vas i neće vas smatrati za neprijatelja. Ovo mi je upalilo jedno 15-ak puta i nisu me ujeli.

Ako odbijete vođu čopora, ceo čopor će otići. Vaša meta je Alfa.

Borba sa psima

Ako nastave da laju imaju nameru da vas napadnu možda ćete morati da se obračunate sa njima. Pokažite im ko je ko, a i ovde dajemo savete nalik onima kao da imate problema sa bilo kojom životinjom:

  1. Prepoznajte vođu čopora. To je alfa-mužjak. On je verovatno najači i najsnažniji pas. Biće ispred čopora i najviše će lajati. Njegove akcije će biti direktne i hladnokrvne. On će vas i prvi napasti.
  2. Okrenuti se prema alfi, ali ni sada ne gledate u oči. Gledanje psa u oči je jak znak napada na teritoriju. Pokažite mu da znate da je glavni i da je vođa. Poštujete ga i recite mu da znate da ste ušli na njegovu teritoriju, ali mu pokažite da ga se na bojite. Ramena pomalo povijena ka napred, stegnuti ste i spremni za borbu. Budite i vi alfa!
  3. Vičite dubokim glasom. Pazite da vam glas ne bude piskav, već jak. Vičite “STANI”, “DŽIBE”, “NE”…
  4. Sve vreme idete polako i lagano nazad.
  5. Mirnoća i staložena snaga su dovoljni. Nagle reakcije nisu poželjne.
  6. Ako baš mora, na kraju možete i napravite pokret kao da se saginjete po kamen ili mašite se za džep. Kamen bacite pored pasa. Uzmite štap i isrpužite ga napred. Znajte da je štap očajno sredstvo za borbu, ali ga možete koristi da držite psa na ostojanju. Ovo već može da preraste u borbu, što vi ne želite.

Ujedi pasa

Nadamo se da nećete doći do ovog stanja, ali ako se desi, nekoliko saveta:

Savite se u fetalnu poziciju – skupčajte se u loptu. Rukama i ramenima zaštitite lice i vrat. Nemojte se pokretati i nemojte vrištati. Psi će skoro uvek izgubiti interesovanja za vas ako ostanete mirni. Ostanite da ležite dok psi ne odu.

Ako ostanete mirni i zaštitite lice, grudi i vrat, pas će moći samo da vas ujede na predele koji imaju tanju kožu. Ako pas ujede, poslednje što želite jeste da se opirete, jer to može da izazove otvorene rane i cepanja tkiva.

Ako pas već grize nekog drugog, nemojte ga vući iz istog razloga. Nađite štap i udarajte ga sa zadnje strane vrata. Ako imate vremena možete gurnuti psu horizontalno štap ili drugi predmet duboko u grlo. Tako ćete umanjiti snagu njegovo ujeda. Ne udarajte psa u glavu, jer ćete ga samo razbesneti, a nećete ga onesposobiti. Psi imaju jaku lobanju, te na glavi gađajte osetljivi nos. Jedino mesto gde možete udariti velikog psa, a da ima efekta, jeste u vrat sa zadnje strane.

Očekujemo i vaša iskustva. Pišite nam kakva su vaša iskustva sa psima i kako izlazite na kraj sa njima?

veliko trkačko istraživanje