Connect with us

Hi, what are you looking for?

Trening

Ako naučite da trčite nežno, možete da trčite sa bilo kakvom obućom

Kao što svi dobro znamo, trčanje je savim prirodna radnja, čoveku itekako poznata od davnina. Postavlja se pitanje rizika trčanja za naše zglobove ili meka tkiva. Beton je zamenio zemlju, a tehnologija je proizvela patike za trčanje. Ostalo je na nama da naučimo da trčimo tako da nam ono ne škodi.

Kris MekDugal, je autora bestselera Rođeni za trčanje,  njegov novi blog se tiče trkačke forme i izbora obuće, i poručuje nam:

Ako naučite da trčite nežno, možete da trčite sa bilo kakvom obućom

Šta je u stvari “nežno” trčanje?

Najpre, bitno je da razumete sile koje delaju dok stopalo dolazi u kontakt sa podlogom. Istraživanja nam govore da većina trkača trči sa doskokom na petu. Pa hajde da iskoristimo doskok na petu pri klasičnom većem iskoraku kao primer. Video ovo lepo prikazuje, zajedno sa tablicom koja pokazuje silu.

Obratite pažnju (na grafikonu) kako postoje dva ispupčenja na krivama koji pokazuju magnitude i stope koje pokazuju sile podloge kako deluju na telo pri doskoku.

Ono veće od dva ispupčenja, pokazuje tačku na kojoj telo doživljava najveće opterećenje, dok stopalo prolazi ispod tela kroz središnji stav.  Ovo će uvek biti veće ispupčenje, jer suštinski treba da preuzme puno opterećenje vašeg tela dok noga prelazi ispod kuka.

Prvo ispupčenje ipak, nazvano “prelazni doskok” je poenta na koju se treba fokusirati. Možete da vidite da, iako ne dostiže vrhunac koji je visok, u smislu veličine opterećenja, pokazuje mnogo brže stope opterećenja koje su takođe značajne.

Ovakav doskok na grafikonu je suštinski vizuelni prikaz udarca koji osećate kada vaša peta padne na zemlju. Kada su u pitanju posledice udarca i povrede, ovo je jedna od najštetnijih stvari u trčanju.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Učenje da trčite nežno je vezano za značajno umanjenje ove sile pri doskoku

Zanimljivo je da trkači koji usvoje bosonogo trčanje sa doskokom na sredinu stopala ili doskok na prednji deo stopala nemaju problem sa onim malopre pomenutim doskokom.

Da li nežno trčanje zahteva bosonogo trčanje?

Nemojte prebrzo da pređete na bosonogo trčanje ili ono s kojim pravite doskok na prednji deo stopala.

Ja lično trčim na prednji doskok. Ipak, cenim da to nije dobro za baš svakoga i da su neki trkači koji imaju doskok na petu zaista bolji u razvitku efikasnijeg i lakšeg doskoka na petu.

Kada ovo uvežbaju, rezultat će biti smanjena jačina doskoka sa kojom će morati da se izlaze na kraj svaki put kada im stopalo dotakne zemlju, iako trče s doskokom na petu. Ovo radi sjajno za trkače koji treniraju za duguprugaške događaje.

Dok gornji video klipovi prikazuju prilično ubedljiv slučaj za pravljenje promena ka bosonogom tj. trčanju sa doskokom na prednji deo stopala, shvatite ovaj nežni doskok na petu kao ostvarljivi kompromis za trkača koji je počeo sa teškim doskocima na petu.

Tri koraka do nežnog trčanja

 • Povećajte svoju kadencu, tj ritam/frekvenciju trčanja (broj koraka u minuti) za 5% u izabranom tempu.
 • Osećaj za skraćeno vreme kontakta između stopala i podloge. Ovo je neraskidivo povezano sa gornjom tačkom. Kada se frekvencija trčanja povećava, vreme kontakta se smanjuje.
 • Držite kukove visoko i trčite ispravljeni. Ovo jednostavno uputstvo će vam pomoći da uskladite vaš centar mase iznad mesta gde vam stopalo pravi doskok. Trčite kao da ste ponosni :)

Ako ispunite navedene korake, osetićete se lakšim pri doskoku. Zvuk koji pravite kada dodirujete podlogu takođe daje dobru povratnu informaciju. Pripazite da vam stopalo nežno dodirne podlogu-

Da li postoji metod za učenje ovoga?

Naravno, postoje brendirani metodi kao što je Chi trčanje, Pose trčanje, Evolution trčanje… svaki od njih tvrdi da će vam pomoći da trčite efikasnije kroz učenje “bolje” forme. Svaki od pomenutih ima svoje prednosti.

Ipak, teško da ćete naći trenera svetske klase kao što je Alberto Salazar, koji sebe zove “Pose” ili “Chi” trenerom… Ovi vrhunski treneri uglavnom kažu da trčanje nije sport u kome “jedna veličina” odgovara svima, i u kome će brendirani pristup funkionisati!

Advertisement. Scroll to continue reading.

Umesto toga, ovi profesionalci se oslanjaju na odgovarajuću primenu zvučnih biomehaničkih principa da poboljšaju formu trkača kao individualaca. To i vama može “poći za nogom”.

Izvor: runningshoesguru.com

6 Comments

6 Comments

 1. Vladimir Gerga

  04.06.2015 at 15:39

  Da li u srbiji postoji neki klub ili organizacija koja okuplja bosonoge trkače?

  • Veroljub Zmijanac

   08.06.2015 at 13:32

   Pozdrav Vladimire i dobrodoša na Trčanje.rs,
   Ne koliko mi znamo.

 2. Данило Васиљевић

  15.09.2015 at 22:22

  Повремено сам трчао, у задњих мјесец дана сам почео активно да трчим, 5 пута недјељно по оптималном плану за 10К. План ми савршено годи, имам осјећај да сам одморнији после трчања него прије. Имам Puma Kevler Runner е сад после 150км десна патика ми се збила за неких близу пола центиметра. Једноставно ђон је тањи (није потрошен), не знам колико ми то може правити штете при трчању. Генерално имам проблем са обућом поготово десном ногом. Данас сам током трчања имао неки осјећај као да ми се патика искренула и благо ме болило стопало у предњем дијелу. Патика је нормално стајала на нози.

  • Blade runner

   16.09.2015 at 04:18

   Ne cekaj da se patika pocepa da bi kupio drugu… i njoj ide kilometraza a i vreme.

   • Данило Васиљевић

    16.09.2015 at 07:22

    Jasno mi je to, ali kako cujem i citam, vecina ljudi spominje da je zivotni vijek patike izmedju 900-1300km. Znam da sve zavisi od trkaca, ali mislim da je nekih 150km bas malo da mijenjam. Mozda ima i do konstitucije (188-93). Ima li neko neku preporuku koju patiku da uzmem.

    • Davor

     16.09.2015 at 08:37

     Svakako isprobaju više modela,a što se tiće kilometraže, (ja sam 174/95)mjenjam patike svakih 500-tinjak kilometara.Imao sam Adidas energi boost u kojima sam pretrčao 1600 kilometara i vjeruje mi nije to dobro (čisto radi pokusa).

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

* Naslovna

Sa pojavom knjige “Born to run“, koja vrlo brzo postaje svetski bestseler, pravilna tehnika trčanja zauzima jednu od glavnih tema za diskusiju i dijalog....

Reč urednice

Da li vam je odmor prilika da se naspavate ili da probate nešto novo? Kako znate da ste uspeli?

Ultramaraton

“Mi nismo evoluiriali da budemo snagatori, joga gurui niti plivači – mi smo evoluirali da budemo dugoprugaški trkači” – kratko i jasno poručuje Christopher McDougall, autor bestselera...

Blog & Kolumne

Bosonogo trčanje nije ništa novo i svi su prije tako trčali. Onda su došle tenisice i od tada svi više ne znamo kako je...