Plan do 3kmTrening

Napredni plan trčanja za trku na 1500m i jednu milju (1600m)

5 komentara

Napredni program za trku od 1500m je namenjen za iskusne trkače koji treniraju ove discipline najmanje godinu dana i takmiče se na njima. Potrebno vam je da ste sposobni da istrčite minimum 10km bez pauze pre startovanja ovog programa.

Kao i za osnovni i srednji plan, ovaj napredni plan treninga je podeljen na 3 faze: uvodna, srednja i završna. Razlog ovih faza je da progresivno poboljšavate vašu fizičku kondiciju i da se spremite da budete u najvećoj formi u završnoj fazi. Dužina svake faze varira prema dužinama vaših treninga ili rasporeda takmičanja. Svaka faza ima 14-dnevni ciklus treninga koji se ponavljaju. Najčešće jedna faza traje 2 do 4 sedmice. Ako traje 4, treba ponoviti tu fazu. Ovaj osnovni plan je sastavljen od treninga različitog tempa: za izdržljivost, pri laktatnom pragu, pri VO2 max i pri sprintu.

U ovom planu se pominje tempo namenjen za trke na 400 m, 800 m, 5km i lagani tempo. Takođe se pominju trenutni tempo, što predstavlja vaš sadašnji tempo za 1500 /1600m i ciljni tempo, koji je vaš zadatak u ovom planu za trku na 1500 / 1600m.

Uspeh na trci zavisi od treninga koji treba da sadrži različiti tempo i intezitet od dana do dana. Zato se u planu pojavljuju: obični intervali (ponavljanja), složeni setovi (intervala), trčanje konstantnim tempom, fartlek i brdski treninzi. Složeni setovi su kombinacija dužina i tempa koje se izvode bez odmora. Odmor postoji tek posle svakog seta. Trčanje konstantnim tempom je duže trčanje koje se izvode stabilnim tempom.

Fartlek predstavlja trčanje u kome menjate tempo u toku celog treninga. Cilj je da se tempo menja često. Brdski treninzi su značajni treninzi pri kojima trčite uzbrdo jakim tempom. Oporavak je u obliku regenerativnog trčanja niz brdo. Ako nemate brda u blizini, može se iskoristiti i traka za trčanje sa nagibom.

Faza 1: prvih 14 dana

[table “42” not found /]

Faza 2: srednjih 14 dana

[table “43” not found /]

Faza 3: poslednjih 14 dana

[table “44” not found /]

Da li ste probali ovaj plan? Ako vam nedostaje neka informacija ili imate nejasnoća u vezi sa ovim planom, slobodno postavite pitanje u komentaru.

Srednji plan treninga za trku na 1500 / 1600m
Intervali 800m

Povezani članci

5 komentara. Leave new

 • Mitko Kostov
  maj 29, 2012 22:14

  Dosega sum koristel 3 trening plana( 1,5km napredni , 3km i polumaraton napredni) od ponudata na vasata web strana i so site tri uste pri prvite obidi postignuvav licni rekordi. Sega koga ja otvoriv vasata web strana so namera povtorno da koristam nekoj trening plan se setiv na ova i pocustvuvav nekoja nezadolzitelna obvrska da go napisam ova so cel da i drugi trkaci imaat korist od vasite programi i da ne se somnevaat vo nivnata efikasnost.

  Odgovori
 • vidi se da si inzenjer ala si ga zakomplikovao..

  Odgovori
 • Nisam shvatio kada se radi finalni test na 1500(1600)m?

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed