Trening

Da li mogu da imam mišiće i pored trčanja?

8 komentara

Pitanje koje su svi trkači postavili u nekom trenutku svoje trkačke karijere jeste: da li možemo da imamo mišićnu masu i pored toga što trčimo duge staze? I, na koji način možemo da dobijemo najbolje od ove kombinacije?

Kratak odgovor je – da, moguće je održavati masu pored trčanja. Postoji i ono “ali“, pa pitanje koje sledi jeste: o kojim distancama govorimo?

Trčanje ili mišićna masa

Prvo što treba da uradite je da odredite svoje prioritete a potom isplanirajte svoj trening prema tome.

Zamislite sliku jednog sprintera i jednog maratonca; očigledno je da se trčanje na duge staze ne oslanja na građu mišića. Ključ uspeha u postizanju cilja je pronaći dobar balans između trčanja, treninga snage i ishrane, a ta ravnoteža će zavisiti od cilja koji želite da postignete. Istina je da istraživanja pokazuju da trčanje u izvesnoj meri slabi sposobnost mišića da se brzo prilagode treninzima snage, ali istina je i da treninzi snage poboljšavaju ukupan učinak trčanja.

Npr. ako vam je cilj da istrčite trku od 5 ili 10 km, a onda možda i polumaraton, vaša nedeljna kilometraža biće od 40 do 50 km će vam omogućiti da izdržite, čak i izgradite određeni stepen mišićne mase, pod uslovom da se držite pravilne ishrane. Sa druge strane, ako je vaš primarni cilj izgradnja mišićne mase, trčanje će morati da ima minimalnu ulogu u vašem celokupnom treningu.

Treninzi snage pomažu trkačima tako što povećavaju snagu i izdržljivost samih mišića, smanjuju gubljenje minerala u kostima, balansiraju suprotne grupe mišića, redukuju rizik od povreda, čak povećavaju celokupan trkački performans. Pored treninga i ishrane treba imati u vidu da treninzi snage čine da se mišići uvećavaju tako što se povećava broj miofibrila u njima, što dovodi do hipertrofije ili prevelikog rasta mišića, a koliko često se ona pojavljuje zavisi od vrste treninga snage, godina trkača, ishrane, kilometraže. Naravno, veliku ulogu ima i genetika.

Adekvatna ishrana za masu

Kada je reč o ishrani trudite se da pratite unos kalorija, ugljenih hidrata i proteinakoji će vam biti neophodni. Bilo bi korisno i da budete u kontaktu sanutriocionistom ili dijetetičarom da biste bili sigurni da je taj unos adekvatan za vas s obzirom na kombinaciju dve vrste treninga koji radite. Što je veća kilometraža teže ćete postizati željenu masu mišića i veću ulogu će igrati ishrana.

Pametan plan treninga

Isplanirajte svoj trening snage slično kao i plan trčanja, a pod tim se podrazumeva da znate tačno šta ćete raditi svakoga dana. Plan treninga snage napravite tako da radite manji broj vežbi i ponavljanja a veće težine kako biste povećali masu. Takođe je važno da dobro uklopite vreme trčanja i treninga snage pa je najbolje da trčite u jutarnjim časovima a trenirajte snagu u popodnevnim, istog dana, a sledećeg dana odmarajte.

Dani odmora su od najvećeg značaja da biste došli do cilja. Zapamtite, ti dani su vreme kada se vaše telo obnavlja i postaje jače, izdržljivije i brže.

Interesuje nas vaše iskustvo u trčanju? Da li ste imali ovakve nedomice oko trčanja i mišića, i kako ste uspeli da ih rešite?

3 najveća polumaratonska straha i kako protiv njih
10 stvari koje nećete pročitati u fitnes i lajfstajl magazinima

Povezani članci

8 komentara. Leave new

 • Milan Marjanovic
  jun 1, 2012 12:11

  Ja sam čuo da se sporijim trčanjem troše u najvećem procentu masti, a jakim tempom energija dolazi manje iz masti, pa mi nije jasno kako sprinteri lepo građeni, a maratonci to nisu !?

  Odgovori
  • Tacno je da se sporijim trcanjem trose u najvecem procentu masti, a da se brzim trcanjem energija dobija iz anaerobnih izvora. Medjutim veci procenat, ne znaci i vise energije dobijene iz masti. Npr. ako trcis brze ti ces potrositi mnogo vise kalorija nego ako tu istu duzinu trcis sporije, pa ce i ukupne kcal dobijene iz masti biti vece.

   Sprinteri moraju da razviju veliku brzinu u kratkom periodu, a to im omogucavaju misici i zato su lepo gradjeni, a maratoncima nije potrebna velika brzine, vec izdrzljivost, tako da oni imaju manji procenat misica u odnosu na sprintere.

   Odgovori
 • Snbogdanovic
  jun 4, 2012 17:16

  Ja sam se opredelio za duge deonice,što znači za mršavost,odustao sam od formiranja mišićne mase,tačno je da mnogo toga zavisi i od genetike.

  Odgovori
 • Da necitam ovaj tekst ako neko trci radi izgleda moj savjet samo kratke staze ne stalno….Od dugih staza vremenom gubis masu noge i ruke ce postati tanke ali izdrzljive….Neces osecati zamor na 20 km ili vise….Tako bar moje neko iskustvo…Ko hoce misice samo kratke staze

  Odgovori
  • ja sam prešao na krace staze baš radi izgleda. Ranije sam trcao po 9 km lice mi je postalo sparušeno, izgubio sam obraze izgledao sam kao isposnik mnogi su mi rekli da izgledam bolesno i da sam naglo ostario. Sada ne trcim duze od 4km za moje rekreativne potrebe svim dovoljno. To je bilo moje licno iskustvo verovatno svaki organizam drugacije reaguje.

   Odgovori
 • Moje treniranje se svodi na to da jutarnji trening bude u teretani,a popodnevni da trcim,ali se vise fokusiram na kraca rastojanja i veci intenzitet treninga,kako bi sto manje uticao na potrosnju kalorija i sacuvao je za izgradnju misica…Mislim da je to ispravno.

  Odgovori
 • Jel moze meni neko da da neki savet kako da zdrzim misicnu masu a i da se bacim malo na trcanje? Bass nemam kondicije a stvarno mi je potrebna 😉 ALI ne zelim da uzgubim mis.masu koju sam gradio 2 godine i jeedva nesto uspeo da uradim. Ako neko ima dobru volju da mi odg. neka posalje mail na miloscironi@gmail.com. Hvala u napred.

  Odgovori
 • Bez PRAVILNOG odmora (sna) i ishrane nema uspeha pa makar trenirali najboljom trening metodom na svetu. Oporavak u sportu je najbitnija stvar jer odatle sve krece znaci uspeh zavisi od toga:
  1) koliko se igrac brzo oporavlja od napora na samoj utakmici (treningu)
  2) koliko se brzo oporavlja izmedju dva treninga

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed