Trening

Mali rečnik trčanja

2 komentara

Ne znam za vas ali su meni, kada sam počeo da se bavim trčanjem, bili fascinantni ljudi u mom novom okruženju koji govore jezikom koji u tom trenutku nisam razumeo ni sekunde.

Zamislite samo moj izraz lica kada su me prvi put pitali za aerobni prag, predložili mi da radim na svojoj kadenci ili kada mi je prijatelj Aca rekao da bi merio laktate.

Danas ih mnogo bolje razumem, ipak svestan sam i toga koliko nekoga ko je na svom početku ovakvi izrazi mogu da zbune ili uplaše. Zato, evo šta ti izrazi znače na srpskom jeziku.

Šta ti meni kadencu bre, nemoj da te sad laktaom po aerobnom pragu.

Mali rečnik trčanja

Ovaj mali rečnik trčanja je zamišljen tako da vam ukratko objasni osnovno značenje termina i pruži informaciju o tome šta je potrebno da znate o datom terminu.

Aerobni kapacitet

Aerobni kapacitet je jednostavno vaša izdržljivost iliti „motor“. Koliko daleko i brzo možete da trčite pre nego što dođete do manjka kiseonika (poznati osećaj kao da vam gori u nogama i povećana stopa disanja) je direktno vezana za vaše aerobne kapacitete. Takođe se često naziva i vaš VO2 Max.

Mnogi trkači brinu zbog povećanja njihovog VO2 Maksimuma. Bez preteranog ulaska u nauku, VO2 Max ne može baš najbolje da predvidi uspeh u trčanju na daljinu. Umesto toga, brinite o pragu lučenja mlečnih kiselina koje mnogo više reaguju na trening.

Sve što je potrebno da znate: Vaš aerobni kapacitet je maksimalna količina kiseonika koje vaše telo može da upotrebi tokom određenog vremenskog perioda na određenom nivou napora.

Negativna podela – Negative split

To je lako. Negativna podela je kada završite drugu polovinu treninga ili trke brže nego prvu polovinu. Najviše svetskih rekorda je postavljeno od strane trkača koji su trčali negativne podele.

Sve što je potrebno da znate: Brže trčanje druge polovine treninga ili trke je negativna podela.

Kadenca

Ovaj termin je takođe popularan u biciklizmu gde se odnosi na broj obrtaja u minuti. U trčanju, vaša kadenca je tempo vaših koraka. Većina trenera će težiti ka 180 koraka po minutu (ili približno – ne postoji magični broj). Visoka kadenca vas može zaštiti od povreda.

Sve što je potrebno da znati: Kadenca se odnosi na broj koraka po minuti dok trčite. Najviše trkača teži ka povećanju tempa koraka za 5-10%. Dobra kadenca je težnja ka 180 koraka po minutu, ali je u redu ako ste malo ispod toga.

Laktatni prag

Laktatni prag je tačka na kojoj se vaše telo prebacuje iz aerobnog (sa kiseonikom) u anaerobni rad (bez kiseonika). Ako imate visok laktatni prag, onda možete da trčite brzo bez manjka kiseonika.

Vaš laktatni prag može da varira na osnovu mnogo faktora na dnevnoj bazi, uključujući nivoe umora, hidracije, vremena, nivoa stresa i manjka sna. Ovaj prag je usko povezan sa ventilacionim pragom, što je tačka na kojoj se učestalost disanja ubrzava.

Sve što je potrebno da znate: Vaš laktatni prag je tačka na kojoj vaše telo počinje da funkcioniše bez kiseonika. Vaš cilj trenranjem je da povećate laktatni prag.

Tempo treninzi

Ovi brži treninzi pomažu da povećate vaš laktatni prag. Oni treba da budu pokrenuti tačno na tom pragu gde počinjete da trčite anaerobično (bez kiseonika) – ali ne brže.

Možete da utvrdite ovaj tempo na nekoliko načina: subjektivno tako što trčite „komforno težim“ tempom, tj. tempom sa kojim možete da trčite sat vremena (iskoristite vaše prosečno vreme treninga od 10 kilometara da procenite), ili trčeći na nivou od 85% vašeg maksimalnog pulsa.

Sve što je potrebno da znate: Tempo treninzi pomažu da povećate vašu izdržljivost tako što će vam omogućiti da trčite duže datim tempom. Bolje je da trčite sporije nego brže tokom tempo treninga.

Ovo nipošto ne znači definitivan spisak i postoji bezbroj drugih trkačih termina koje možemo da uključimo, ali termini pomenuti ovde će vam pomoći da trčanje razmete malo bolje. Ako postoji još neki izraz koji ste čuli, a nije vam jasno šta znači, pišite u komemtarima. mali rečnik trčanja je tu da ga dopunjavamo zajedno.

Dosta priče, hajmo na trčanje!

Vežbe za super guzu! – Anja Todorović [VIDEO]
Suština treninga u nekoliko pasusa

Povezani članci

2 komentara. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed