MaratonTrening

Da li je realno da se spremam za maraton?

50 komentara

„Da li je realno da se spremam za maraton?“ Pitanje koje muči veliki broj trkača u ovom periodu godine. Odgovor na ovo pitanje na kraju znate samo vi, a ako odgovorite sebi na ova četiri pitanja iskreno, bićete bliže tom odgovoru.

Trkačka sezona, puna maratona i trka, samo što nije stilga. Bliži se lepo vreme i proleće, koje pored jeseni predstavljaju dva omiljena perioda za sve one koji učestvuju na trkama…

Evo nekoliko pitanja na koja bi svako ko razmišlja o maratonu trebalo da odgovori, intimno i iskreno prema samom sebi. Ukoliko imate više pozitivnih odgovora vaša sledeća stanica su pripreme za maratonsku trku. SREĆNO!

Trčim li dovoljno dugo?

Čovek koji prelazi oko 5 km minimum tri puta nedeljno u toku godinu dana stvoriće bazu u svom organizmu koja će biti dovoljno jaka da proces priprema za trku od 42 kilometra.

Ako bi ste pitali trenera trčanjada li je vreme za maraton, verovatno bi vas pitao da liste u predhodnih godinu ili dve istrčali barem 5-6 polumaratona. To je ekvivalent prvom pasusu, baza mora da postoji.

Ukoliko ste novi u trčanju a ipak razmišljate da pokušate, morate biti svesni da je rizik od povrede veći za vas. Dakle naš je savet da prvo stvorite bazu.

Imam li dovoljno slobodnog vremena za pripreme?

Kada budete razmišljali o ovome imajte u vidu šta je minimum koji vam je potreban: četri treninga u toku nedelje izmedju 5 i 15 kilometara, plus jedno dugoprugaško trčanje vikendom.

Biće vam potrebno otprilike šest sati intenzivnog treninga u toku nedelje. I to bez istezanja, oporavka posle dugih trčanja. Saberite ovo vreme sa ostalim obavezama u kalendaru i procenite koliko je moguće da se ozbiljno posvetite pripremama za maraton.

Da li ja to stvarno mogu?

Ako ste odgovorili potvrdno na ovo i prethodna dva pitanja, počnite da tražite program priprema. Ukoliko ste odgovorili negativno na ovo pitanje ili jednostavno niste sigurni – počnite sa polumaratonom.

Kada budete spremni da pređete 21 km nastavite sa treninzima dužine, uskoro ćete videti da je moguće trčati i 25 km. A onda i 30 km više neće biti nemoguće i korak po korak bićete na cilju vašeg prvog istrčanog maratona.

Da li je realno da se spremam za maraton

Zašto želite da trčite maraton?

Jedne nedelje u sred pripremnog perioda ćete se probuditi i shvatiti da bi radije ostali kod kuće. Biće vam lepše da spavate ceo dan, igrate sa sa decom i družite se, nego da trčite 25 km. Razlog zbog kog želite da istrčite maraton će uticati na to da li ćete zaista to i uraditi ili ćete trenirati.

Zato pre nego što počnete sa pripremama budite sigurni u valjanost svojih motiva, oni će vas držati kad iskušenje bude najveće.

Nadamo se da smo vam pomogli da odlučite šta vam je činiti. U komentarima slobodno obelodanite svoju odluku i neka ceo svet zna da se „rodio“ novi maratonac ili maratonka.

6 razloga zašto bi trebalo da isprobate trčanje bez sata
Sve trkačke lige Srbije: SD Running Liga
Tags: , ,

Povezani članci

50 komentara. Leave new

 • Odlican tekst! U pravo vreme…ja sam tek krenula sa trcanjem, pravi pocetnik…ali podrzavam sve koji znaju da mogu i nadam se da cu uspeti da se ukljucim u trku zadovoljstva…

  Odgovori
 • Aljosa Sologub
  mart 25, 2011 22:59

  Superql! Ja sam trčao polumaraton pre par godina, malo trčao, malo hodao.. Od prošle nedelje sam krenuo sa pripremama i planiram da istrčim ovogodišnji polumaraton ili da bar popravim nezavidno vreme od pre par godina.

  Odgovori
 • Odlična tema! Posebno mi se svidelo to po pitanju motivacije – Zašto želiš da istrčiš maraton?!?
  Mislim da svako ko želi da pretrči maraton mora da zna odgovor na to pitanje. Sećam se prošle godine dok sam trčao maraton, tamo negde nakon „udarca u zid“ posle 32.-og km počele su jače krize – ne samo fizičke, nego i psihičke. Jedna od njih je bila i pitanje: „Ko me je terao da trčim danas 42km“, „Što ja sada trebam da se mučim“. Posebno još zbog tog što posle 30-ak km trkači na stazi su se baš razredili i verovatno ćete se sami boriti sa tim mislima.
  Zato je jako bitno da znate zašto želite da istrčite maraton.

  Odgovori
 • Odlična tema! Posebno mi se svidelo to po pitanju motivacije – Zašto želiš da istrčiš maraton?!?
  Mislim da svako ko želi da pretrči maraton mora da zna odgovor na to pitanje. Sećam se prošle godine dok sam trčao maraton, tamo negde nakon „udarca u zid“ posle 32.-og km počele su jače krize – ne samo fizičke, nego i psihičke. Jedna od njih je bila i pitanje: „Ko me je terao da trčim danas 42km“, „Što ja sada trebam da se mučim“. Posebno još zbog tog što posle 30-ak km trkači na stazi su se baš razredili i verovatno ćete se sami boriti sa tim mislima.
  Zato je jako bitno da znate zašto želite da istrčite maraton.

  Odgovori
 • U ovoj godini istrčao sam oko 470 km, u proseku 10 km po jednom trčanju. Najveća dužina je bila 23 km, a Novosadski polumaraton sam istrčao za 1:50. Jednom nedeljno trčim dužinu 15-16 km. Da li je uopšte realno da razmišljam da trčim Beogradski maraton, ili da se spremam za jesen, ili sledeće proleće…? Rekao bih da ga imam u srcu, ali noge…

  Odgovori
  • Petre,nije maraton bas toliki bauk.Pokusaj da ga trcis ali skroz lagano.Sa tolikom kilometrazom ces ga nekako izgurati.

   Odgovori
  • Iskreno, možda je bolje da maraton ostaviš za jesen (Novi Sad u oktobru), a da se preko leta dobro spremiš i istrčiš nekoliko dužinskih treninga od 32-35 km. Ja ću 17.4. u BG trčati svoj prvi maraton, i iskreno da ti kažem, nisam hteo ni da pomišljam na maraton dok nisam spustio rezultat na polumaratonu ispod sat i 40 minuta.
   Ja sam se spremao cele zime za BG maraton i koristio sam program (trcanje.rs)-trening za maraton (optimalni plan) i spustio sam polumaraton sa 1:39:09 na 1:28:41…dakle zaista funkcioniše ovaj program 🙂
   Ne bih želeo da te obeshrabrim, ako misliš da možeš da istrčiš maraton sad u aprilu, ti probaj, ali bih ti ipak savetovao da to ostaviš za jesen.
   Sve najbolje

   Odgovori
  • Moj savet je da sacekas. Mislim da ce ti biti mnogo vece uzivanje da udjes u to i psihicki i fizicki spreman.

   Odgovori
  • I ja sam imao istu dilemu.Nedeljno trčim između 40 i 50km,vikendom između 16 i 19km.Želeo sam da trčim bg maraton,ali sam morao da budem pošten prema sebi i da priznam da fizički još nisam spreman.To i tebi savetujem.Ja ću trčati polumaraton,a onda ću pokušati da se spremim za maraton u Novom Sadu.

   Odgovori
  • Svako ko trči polumaraton oko 1:50 i brže, ubeđen sam da može da istrči o maraton..i to da maraton ne predstavlja veliko mučenje. A da će da bude kriza, uvek ih bude na maratonu. Tu je bitna glava i motiv da se ne stane, tj. završi. Nagrada je neponovljiv osećaj kada se stigne na cilj.

   Odgovori
   • moze svasta da se desi na maratonu pukne tetiva na nozi ili uhvati te grc(nisu svi trkaci tanki(mrsavi))

    Odgovori
    • To je rizik koja mora da se uzme u obzir, pogotovo kada su rekreativci u pitanju. Niko ne može biti siguran, ma koliko bio spreman, da neće imati neki peh.

     Odgovori
 • Hvala svima na savetima. Prijavio sam se za polumaraton, a onda je usledilo pitanje: A maraton?
  Sigurno treba ići korak po korak, a do prvog maratona će ih izgleda biti baš mnogo:-)

  Odgovori
 • Ja se ne bavim dilemom da li ću istrčati. Pitanje je samo za koliko. 🙂 Šalu na stranu, pretrčao sam, u toku priprema, 33km za 3:08:21. Nadam se da još 9 km nije nepremostiva prepreka. Moj problem su kolena koja sam počeo dobro da osećam na ovih 33km i to što već razmišljam o vremenu tj. nije mi više dovoljno samo da istrčim maraton nego i da ga pređem ispod 6km/min. Znam, treba da budem skromniji, da se malo smirim, znam ali…
  Da, ovo mi je prvi maraton.

  Pozdrav,

  Odgovori
 • Marko Grippo
  mart 20, 2014 12:53

  Ukratko: nakon istrčanog ultra maratona, u prvih 5 minuta sreće nabije se 1380 minuta koliko mi je trebalo da prvi put pređem ultra maraton. Taj osećaj ne može ništa (i niko) da kupi, nabavi ili nadomesti. 🙂

  Odgovori
 • ptica trkačica
  mart 20, 2014 13:08

  Ja sam istrčala prvu trku (10.3km) pre 4 dana i evo već 4 dana razmišljam kako želim da jednom istrčim maraton. Ovo trčanje je stvarno čudo 🙂

  Odgovori
  • Ja sam se nakon 10K odlučio za polumaraton. O maratonu još ne razmišljam mada mi ne izgleda nedostižan. Možda me jednog dana povuče želja i za maratonom međutim više me privlači poboljšanje vremena u polumaratonu.

   Odgovori
   • Mozda je to potpuno mudra odluka… ja istrčavam maraton sa lošim vremenom, ali ga istrčavam, uvek zapostavim vežbe snage, brzinu… sada radim samo ubrzanja preko nedelje i trudim se da budem kao metak… a vikendom uporni puž.

    Odgovori
  • koleginice, trkačice, rado bih bila vaš pejsmejker, iako se ne poznajemo. Dodjite na Adu, u subotu, da trčimo zajedno, možda mogu da vam mojim iskustvom pomognem i motivišem vas. Pozdrav od Snežane sa nbg, pa ako ste raspoloženi… nikada nisam trčala u paru.

   Odgovori
  • vaistinu čudo 😀

   Odgovori
 • Odlican tekst 🙂 Spremam se i nadam se da cu ja biti taj novorodjeni maratonac.

  Odgovori
 • Ja se pripremam za maraton ove godine ali sam pre 2 nedelje nakacio IlioTibiale sindrom nadam se da cu moci da se spremim do 27.4. ili cemo da ga trcimo na svezinu 🙂

  Odgovori
 • trčala sam cele godine po tri četiri puta nedeljno. Nemam sat, ali znajući svoje rezultate sa trka, mislim da će to biti oko sat, sat i po preko nedelje, tri puta, onda vikendom dva i po sata… do Ušća, poslednjeg mosta, Venecije, pa nazad do moje kuće blizu studenjaka. Mislim da tu ima dvadesetak,.Pada motivacija, ali me noge ne bole i mislim da mogu još da trčim… za vikend idem na Adu, pa ću videti koliko sam spremna, ako istrčim dva i po kruga bez problema ili sa manjim problemima, spremna sam. Imam problem sa spavanjem noć uoči maratona. Prošle godine sam se tu opasno prešla, popila tablete za spavanje, navodno na bazi bilja i trideseti km sam trčala potpuno ošamućena, istrčala, ali pokvarila svoje vreme. Neka mi neko kaže kako se priprema dve nedelje pred maraton. Znam da je sada pravo vreme za baš duge pruge… sa pauzama… kada da počnem da smanjujem, a da ne izgubim kondiciju.. večita dilema.

  Odgovori
 • Hvala Klajne 🙂 pazimo na pravopis, ali greške se provuku. Ispravili smo 🙂

  Odgovori
 • Jovan Popović
  mart 21, 2014 14:57

  Sve je individualno a zavisi i od godina života! Trčim skoro 11 meseci, leti 6 puta nedeljno, zimi minimum 4 puta, minimum 10km do 15km vikendom, uzbrdo, „fartlek“… Pravilna ishrana već 4 godine. Ali… do 18km telo podnosi napor ali preko toga kada sam dva puta probao polumaraton (ne zvanični već u sopstvenoj režiji) oba puta mi je stradalo koleno na 19km i pauzirao sam mesec dana nakon toga. Ali nemam 22, na žalost, već 42. Nešto ne ide…

  Odgovori
  • Mislim da nešto radiš pogrešno. I ja imam preko 40 i nešto malo veći staž u trčanju od tebe. Cijeli život sam bio nesportaš (osim što sam nešto trčao za vrijeme studija). Kada sam počeo sa trčanjem imao sam preveliku kilažu i previše sam forsirao. Uslijedile su povrede koljena koje se nisu smirile dok nisam pauzirao 20-ak dana. Radio sam vježbe za jačanje mišića nogu. Od tada redovno se istežem i zagrijavam i lagano podižem kilometražu i tempo i nemam nikakvih povreda. Usput preporučam trčanje po nekom od programa npr polumaraton za početnike jer su napravljeni tako da sprečavaju povrede.

   Odgovori
   • Jovan Popović
    mart 30, 2014 23:29

    Sve ja to radim, vežbe, zagrevanje, istezanje, trčim po programima, tako sam i napredovao. Što se tiče trčanja, od 5-6 dana nedeljno 2 puta su lakši treninzi trčanja u plavoj zoni od po 30-40 minuta, 1 je sa promenom ritma i brzine, 1 je konstantnim tempom u zoni 170-175 otkucaja srca u minuti i to 1h i svake nedelje 1:30 ili 1:40 trčanja (što dođe 15-17km). Tako je po programu koji odgovara trenutnoj spremi i testu spremnosti koji se radi pre odabira programa. Hvala na savetima u svakom slučaju.

    Odgovori
  • I da, zaboravih!!! 6 puta nedeljno mi se čini previše za početnika. Ka rijetko trčim 2 dana za redom, a 3 dana nikad. Treba dati organizmu priliku da se odmori.

   Odgovori
  • Samo strpljivo treniraj. Za sledećih 11 meseci, ili možda 22 meseca, tvoj organizam će ozbiljno ojačati. Mišići, zglobovi, celo telo, volja će biti na sasvim drugom nivou, i biće ti smešno kako si nekada imao granicu od 18km. Ja imam 47 godina, počeo sam pre 4 godine tako što sam pokušavao da pretrčim nekoliko stotina metara, i bilo mi je užasno teško. Mesecima sam trenirao da bih dohvatio pretrčanih 5km. Imao sam utisak da kolena nisu moja i da ne smem da čučnem, jer se ne bih podigao. Ali, bio sam uporan i redovan (danas: 3 do 5 puta nedeljno, od 25km do 45km nedeljno). U poslednje vreme trčim maratone, a trčao sam i neke ultramaratone (6h i 12h). Uvek sam među poslednjima, ali zadovoljstvo je isto kao i kod onih što pobeđuju.

   Odgovori
   • Jovan Popović
    mart 30, 2014 23:24

    Strpljiv sam ja i brzo sam napredovao ali stagniram 3 meseca već i to me nervira, radim po programima i ne vidim bitniji napredak, nije mi ideja da se pojavim na polumaratonu i samo istrčim, postavio sam cilj 1:52:00 i to me vodi. 10km dnevno nije ništa za mene (ne trčim, naravno svakog dana), 15km jednom nedeljno je rutina već, ali opet se plašim da ako krenem na 21km da će mi nešto stradati a ja ne znam kada i da li hoće ili neće. Hvala na savetima

    Odgovori
    • Damjan Gataric
     april 15, 2014 14:19

     Jovane, predlazem vam da smanjite broj treninga na kojima trcite (recimo 2-3 puta nedeljno) kako bi vam se telo adekvatno oporavljalo (zglobovi i tetive ne mogu da prate ritam kojim se misici razvijaju i oporavljaju). Slobodno ubacite druge vrste treninga, ukljucujuci i kondicione (bicikl, plivanje) i za snagu (teretana, vezbe sa sopstvenom tezinom). Rezultati nece izostati vec nakon par nedelja 😉 I proverite koleno obavezno!

     Odgovori
     • Jovan Popović
      april 15, 2014 20:49

      Hvala Damjane. Radim ja u „međuvremenu“ sklekove, trbušnjake, ovo što zovu „plankovanje“ i sl. Što se tiče bicikla, nemam svoj, pllivanje mi oduzima više vremena nego trčanje tj neizvodljivo mi je kao i teretana jer nemam blizu. Ipak me trčanje čini mnogo opuštenijim i najbolje se osećam posle trčanja i najmanje vremena za pripremu i trening potprošim. Redukovao sam treninge i videćemo šta će vreme reći 🙂

 • Митра Реља
  mart 24, 2014 12:58

  Super je članak. Jedna sam od onih koji jednostavno vole da trče (iako zbog dosta obaveza ne stižu da rade to redovni), i pre malo više od mesec dana sam rešila da trčim polumaraton. Krenula sa treninzima i bila presrećna zbog svoje odluke i tempa kojim sam napredovala, ali se onda javila problematika vezana za drugo pitanje – zbog obaveza nisam u mogućnosti da izdvojim dovoljno vremena za treninge. 🙁
  Bez obzira na sve, rešena sam da treniram kad god stignem, prateći razne savete koje mogu da nađem prvenstveno na vašem sajtu, a polumaraton i maraton će me čekati i sledeće godine ako se za ovu godinu ne spremim dobro.
  Maraton (i polumaraton za nas početnike) je odličan test kako fizičke, tako i psihičke izdržljivosti. Drago mi je da ste se i na taj aspekat osvrnuli.

  Odgovori
 • Trcim maraton da se ponovo zaljubim u sebe.

  Odgovori
 • Ja sam se odlucila za avanturu zvanu maraton . Nadam se da ce se 12.aprila roditi nova maratonka.

  Odgovori
 • Zorica Kecman
  april 15, 2015 17:11

  Moram da vam se pohvalim 🙂 Uspela sam ,uspela. 12.aprila sam na Istarskom maratonu u Isoli pretrcala magiscnih 42 km i to za 4:52:54 h 😉

  Odgovori
  • Divno, Zorice, svaka čast! I mnogo hvala što se javljaš! 🙂 Kakva je Isola?

   Odgovori
   • Zorica Kecman
    april 16, 2015 22:49

    Isola je divna.Sam maraton povezuje cetiri grada u Istri,Isolu ,Koper,Portoroz i Piran i svake godine je u drugom gradu start.
    Trci se direktno uz more , kroz stari grad(Koper ,Piran),kroz marine(Isola),direktno kroz lance hotela (Portoroz)ipo gradskoj plazi…uz brdo i niz brdo(Piran) ,preko kozijih stazica i netaknute prirode…preko vinograda .Svaki kilometar je sa sabom nosio novo iznendadjenje.
    Sto se tice organizacije mogu samo da kazem da je bila sjajna.Stanice za trkace odlicno opremljene:voda u casama i flasama ,za poneti posto je bilo 22C,Iso napitci,pomorandze,greifrut u kriskama,banane,cokolade,cak i domaci kolaci.Sudjeri koji su stajali u kadicama sa vodom za osvezenje.Stanice su bile svakim 4,5 km ali su izmedju stajali konrtolori koju su nas usmeravali gde da trcimo i oni su imali flase sa vodom … Na 35 km(cini mi se ) je bila cak stanica sa pivom ;).Kad se trcalo uz brdo stanica je bila neposredno pre i posle uspona.Organizacija za svaku pohvalu i uzor!!!

    Odgovori
    • Zvuči predivno! 🙂 Ako želiš, možeš da pripremiš reportažu i opišeš utiske! Rado ćemo ih objaviti. 🙂

     Odgovori
 • Iz svog iskustva glava je 70%. Mislim da su dužine precijenjene, previše hajpa. Svi ti silni programi su za ispod 4 sata, ali ako je limit 5 zašto je sramota trčati 4,55 recimo.
  Walk run program npr. sa tri trening sedmično svako može istrčati maraton sa 3-4 mjeseca priprema.

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed