blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

* Naslovna

Da li je realno da se spremam za maraton? Odgovori na ova 4 pitanja i znaćeš da li je maraton sledeća trka za koju se spremaš?

Pitanje koje se postavlja pred svakoga od nas koji se rekreativno bavimo trčanjem jeste “Jesam li spreman za iskušenje zvano – MARATON?”.

Da li je realno da se spremam za maraton

Da li je realno da se spremam za maraton? Pitanje koje muči veliki broj trkača u ovom periodu godine. Još je teže odgovoriti na ovo pitanje kada je godina za nama bila obeležena pandemijom, zatvaranjima i odloženim trkama. Ili je možda baš sad vreme da pokažemo sebi da nas korona nije ubila u pojama i napravimo taj korak ka maratonu?

Da li je realno da se spremam za maraton?

Trkačka sezona, puna maratona i trka, samo što nije stilga. Bliži se lepo vreme i proleće, koje pored jeseni predstavljaju dva omiljena perioda za sve one koji učestvuju na trkama…

I pored pandemije koja nas je mučila prošle godine, ova godina obećava, počela je vakcinacija, počeli su sportski događaji sa publikom, poput Superbowla i najveća trka u Srbji je Beogradski maraton je počeo sa projavama, sve u svemu, čini se da se vraćamo u normalu.

Pitanje koje se postavlja pred svakoga od nas koji se rekreativno bavimo trčanjem jeste – Da li je realno da se spremam za maraton?.

Evo nekoliko pitanja na koja bi svako ko razmišlja o maratonu trebalo da odgovori, intimno i iskreno prema sebi. Ukoliko imate više pozitivnih odgovora vaša sledeća stanica su pripreme za maratonsku trku. SREĆNO!

Trčim li dovoljno dugo?

Čovek koji prelazi oko 5 km minimum tri puta nedeljno u toku godinu dana stvoriće bazu u svom organizmu koja će biti dovoljni jaka da proces priprema za treku od 42 kilometra.

Ako bi ste pitali trenera trčanja da li je vreme za maraton, verovatno bi vas pitao da liste u predhodnih godinu ili dve istrčali barem 5-6 polumaratona. To je ekvivalent prvom pasusu, baza mora da postoji.

Ukoliko ste novi u trčanju a ipak razmišljate da pokušate, morate biti svesni da je rizik od povrede veći za vas. Dakle naš je savet da prvo stvorite bazu.

Imam li dovoljno slobodnog vremena za u pripreme?

Kada budete razmišljali o ovome imajte u vidu šta je minimum koji vam je potreban: četri treninga u toku nedelje izmedju 5 i 15 kilometara, plus jedno dugoprugaško trčanje vikendom.

Bez istezanja, oporavka posle dugih trčanja i vremena koje ćete trošiti da stignete na trening to je otprilike šest sati intezivnog treninga u toku svake nedelje. Saberite ovo vreme sa ostalim obavezama u kalendaru i procenite koliko je moguće da se ozbiljno posvetite pripremama za maraton.

Da li ja to stvarno mogu?

Ako ste odgovorili potvrdno na ovo i prethodna dva pitanja, počnite da tražite program priprema. Ukoliko ste odgovorili negativno na ovo pitanje ili jednostavno niste sigurni počnite sa polumaratonom.

Kada budete spremni da pređete 21 km nastavite sa treninzima dužine, uskoro ćete videti da je moguće trčati i 25 km, pa malo kasnije i 30 km više neće biti nemoguće i korak po korak bićete na cilju vašeg prvog istrčanog maratona.

Da li je realno da se spremam za maraton

Zašto želite da trčite maraton?

Jedne nedelje u sred pripremnog perioda ćete se probuditi i shvatiti da bi radije ostali kod kuće, spavali ceo dan ili se jednostavno igrali sa decom i družili sa prijateljima pre nego da trčite 25 km. Razlog zbog kog želite da istrčite maraton će uticati na to hoćete li zaista to i uraditi ili ćete se obući i istrčati napolje na trening.

Zato pre nego što počnete sa pripremama budite sigurni u valjanost svojih motiva, oni će vas držati kad iskušenje bude najveće.

Nadamo se da smo vam pomogli da odlučite šta vam je činiti. U komentarima slobodno obelodanite svoju odluku i neka ceo svet zna da se “rodio” novi maratonac ili maratonka.

49 Comments

49 Comments

 1. Marina Lazarevic

  25.03.2011 at 09:28

  Odlican tekst! U pravo vreme…ja sam tek krenula sa trcanjem, pravi pocetnik…ali podrzavam sve koji znaju da mogu i nadam se da cu uspeti da se ukljucim u trku zadovoljstva…

 2. Aljosa Sologub

  25.03.2011 at 22:59

  Superql! Ja sam trčao polumaraton pre par godina, malo trčao, malo hodao.. Od prošle nedelje sam krenuo sa pripremama i planiram da istrčim ovogodišnji polumaraton ili da bar popravim nezavidno vreme od pre par godina.

 3. David Šili

  30.03.2011 at 07:43

  Odlična tema! Posebno mi se svidelo to po pitanju motivacije – Zašto želiš da istrčiš maraton?!?
  Mislim da svako ko želi da pretrči maraton mora da zna odgovor na to pitanje. Sećam se prošle godine dok sam trčao maraton, tamo negde nakon “udarca u zid” posle 32.-og km počele su jače krize – ne samo fizičke, nego i psihičke. Jedna od njih je bila i pitanje: “Ko me je terao da trčim danas 42km”, “Što ja sada trebam da se mučim”. Posebno još zbog tog što posle 30-ak km trkači na stazi su se baš razredili i verovatno ćete se sami boriti sa tim mislima.
  Zato je jako bitno da znate zašto želite da istrčite maraton.

 4. David Šili

  30.03.2011 at 07:43

  Odlična tema! Posebno mi se svidelo to po pitanju motivacije – Zašto želiš da istrčiš maraton?!?
  Mislim da svako ko želi da pretrči maraton mora da zna odgovor na to pitanje. Sećam se prošle godine dok sam trčao maraton, tamo negde nakon “udarca u zid” posle 32.-og km počele su jače krize – ne samo fizičke, nego i psihičke. Jedna od njih je bila i pitanje: “Ko me je terao da trčim danas 42km”, “Što ja sada trebam da se mučim”. Posebno još zbog tog što posle 30-ak km trkači na stazi su se baš razredili i verovatno ćete se sami boriti sa tim mislima.
  Zato je jako bitno da znate zašto želite da istrčite maraton.

 5. Petar8848

  05.04.2011 at 12:21

  U ovoj godini istrčao sam oko 470 km, u proseku 10 km po jednom trčanju. Najveća dužina je bila 23 km, a Novosadski polumaraton sam istrčao za 1:50. Jednom nedeljno trčim dužinu 15-16 km. Da li je uopšte realno da razmišljam da trčim Beogradski maraton, ili da se spremam za jesen, ili sledeće proleće…? Rekao bih da ga imam u srcu, ali noge…

  • jotan

   05.04.2011 at 18:09

   Petre,nije maraton bas toliki bauk.Pokusaj da ga trcis ali skroz lagano.Sa tolikom kilometrazom ces ga nekako izgurati.

  • Zoran R.

   05.04.2011 at 18:45

   Iskreno, možda je bolje da maraton ostaviš za jesen (Novi Sad u oktobru), a da se preko leta dobro spremiš i istrčiš nekoliko dužinskih treninga od 32-35 km. Ja ću 17.4. u BG trčati svoj prvi maraton, i iskreno da ti kažem, nisam hteo ni da pomišljam na maraton dok nisam spustio rezultat na polumaratonu ispod sat i 40 minuta.
   Ja sam se spremao cele zime za BG maraton i koristio sam program (trcanje.rs)-trening za maraton (optimalni plan) i spustio sam polumaraton sa 1:39:09 na 1:28:41…dakle zaista funkcioniše ovaj program :)
   Ne bih želeo da te obeshrabrim, ako misliš da možeš da istrčiš maraton sad u aprilu, ti probaj, ali bih ti ipak savetovao da to ostaviš za jesen.
   Sve najbolje

  • Aleksandar Crveni

   05.04.2011 at 20:35

   Moj savet je da sacekas. Mislim da ce ti biti mnogo vece uzivanje da udjes u to i psihicki i fizicki spreman.

  • nikola

   05.04.2011 at 21:03

   I ja sam imao istu dilemu.Nedeljno trčim između 40 i 50km,vikendom između 16 i 19km.Želeo sam da trčim bg maraton,ali sam morao da budem pošten prema sebi i da priznam da fizički još nisam spreman.To i tebi savetujem.Ja ću trčati polumaraton,a onda ću pokušati da se spremim za maraton u Novom Sadu.

  • Petar

   08.04.2011 at 16:53

   Svako ko trči polumaraton oko 1:50 i brže, ubeđen sam da može da istrči o maraton..i to da maraton ne predstavlja veliko mučenje. A da će da bude kriza, uvek ih bude na maratonu. Tu je bitna glava i motiv da se ne stane, tj. završi. Nagrada je neponovljiv osećaj kada se stigne na cilj.

   • nion

    08.04.2011 at 17:21

    moze svasta da se desi na maratonu pukne tetiva na nozi ili uhvati te grc(nisu svi trkaci tanki(mrsavi))

    • Petar

     09.04.2011 at 00:41

     To je rizik koja mora da se uzme u obzir, pogotovo kada su rekreativci u pitanju. Niko ne može biti siguran, ma koliko bio spreman, da neće imati neki peh.

 6. Petar8848

  05.04.2011 at 21:15

  Hvala svima na savetima. Prijavio sam se za polumaraton, a onda je usledilo pitanje: A maraton?
  Sigurno treba ići korak po korak, a do prvog maratona će ih izgleda biti baš mnogo:-)

 7. Toza

  13.04.2011 at 11:10

  Ja se ne bavim dilemom da li ću istrčati. Pitanje je samo za koliko. :) Šalu na stranu, pretrčao sam, u toku priprema, 33km za 3:08:21. Nadam se da još 9 km nije nepremostiva prepreka. Moj problem su kolena koja sam počeo dobro da osećam na ovih 33km i to što već razmišljam o vremenu tj. nije mi više dovoljno samo da istrčim maraton nego i da ga pređem ispod 6km/min. Znam, treba da budem skromniji, da se malo smirim, znam ali…
  Da, ovo mi je prvi maraton.

  Pozdrav,

 8. Marko Grippo

  20.03.2014 at 12:53

  Ukratko: nakon istrčanog ultra maratona, u prvih 5 minuta sreće nabije se 1380 minuta koliko mi je trebalo da prvi put pređem ultra maraton. Taj osećaj ne može ništa (i niko) da kupi, nabavi ili nadomesti. :)

  • Tijana

   21.03.2014 at 10:48

   sjajno :)

 9. ptica trkačica

  20.03.2014 at 13:08

  Ja sam istrčala prvu trku (10.3km) pre 4 dana i evo već 4 dana razmišljam kako želim da jednom istrčim maraton. Ovo trčanje je stvarno čudo :)

  • dysback

   20.03.2014 at 14:20

   Ja sam se nakon 10K odlučio za polumaraton. O maratonu još ne razmišljam mada mi ne izgleda nedostižan. Možda me jednog dana povuče želja i za maratonom međutim više me privlači poboljšanje vremena u polumaratonu.

   • snezana

    21.03.2014 at 05:25

    Mozda je to potpuno mudra odluka… ja istrčavam maraton sa lošim vremenom, ali ga istrčavam, uvek zapostavim vežbe snage, brzinu… sada radim samo ubrzanja preko nedelje i trudim se da budem kao metak… a vikendom uporni puž.

  • snezana

   21.03.2014 at 05:24

   koleginice, trkačice, rado bih bila vaš pejsmejker, iako se ne poznajemo. Dodjite na Adu, u subotu, da trčimo zajedno, možda mogu da vam mojim iskustvom pomognem i motivišem vas. Pozdrav od Snežane sa nbg, pa ako ste raspoloženi… nikada nisam trčala u paru.

  • Tijana

   21.03.2014 at 10:48

   vaistinu čudo :D

 10. DamjanN

  20.03.2014 at 18:43

  Odlican tekst :) Spremam se i nadam se da cu ja biti taj novorodjeni maratonac.

  • Tijana

   21.03.2014 at 10:49

   Srećno Damjane :) ako si spreman – samo napred

   • DamjanN

    25.03.2014 at 20:21

    Zasad imam dva polumaratona iza sebe,i optimistican sam po pitanju maratona :)

 11. NovicaSt

  20.03.2014 at 23:20

  Ja se pripremam za maraton ove godine ali sam pre 2 nedelje nakacio IlioTibiale sindrom nadam se da cu moci da se spremim do 27.4. ili cemo da ga trcimo na svezinu :)

 12. snezana

  21.03.2014 at 05:21

  trčala sam cele godine po tri četiri puta nedeljno. Nemam sat, ali znajući svoje rezultate sa trka, mislim da će to biti oko sat, sat i po preko nedelje, tri puta, onda vikendom dva i po sata… do Ušća, poslednjeg mosta, Venecije, pa nazad do moje kuće blizu studenjaka. Mislim da tu ima dvadesetak,.Pada motivacija, ali me noge ne bole i mislim da mogu još da trčim… za vikend idem na Adu, pa ću videti koliko sam spremna, ako istrčim dva i po kruga bez problema ili sa manjim problemima, spremna sam. Imam problem sa spavanjem noć uoči maratona. Prošle godine sam se tu opasno prešla, popila tablete za spavanje, navodno na bazi bilja i trideseti km sam trčala potpuno ošamućena, istrčala, ali pokvarila svoje vreme. Neka mi neko kaže kako se priprema dve nedelje pred maraton. Znam da je sada pravo vreme za baš duge pruge… sa pauzama… kada da počnem da smanjujem, a da ne izgubim kondiciju.. večita dilema.

 13. Tijana

  21.03.2014 at 10:49

  Hvala Klajne :) pazimo na pravopis, ali greške se provuku. Ispravili smo :)

  • Klajn Mlađi

   21.03.2014 at 16:20

   Ma, opušteno.. :)

 14. Jovan Popović

  21.03.2014 at 14:57

  Sve je individualno a zavisi i od godina života! Trčim skoro 11 meseci, leti 6 puta nedeljno, zimi minimum 4 puta, minimum 10km do 15km vikendom, uzbrdo, “fartlek”… Pravilna ishrana već 4 godine. Ali… do 18km telo podnosi napor ali preko toga kada sam dva puta probao polumaraton (ne zvanični već u sopstvenoj režiji) oba puta mi je stradalo koleno na 19km i pauzirao sam mesec dana nakon toga. Ali nemam 22, na žalost, već 42. Nešto ne ide…

  • dysback

   22.03.2014 at 20:30

   Mislim da nešto radiš pogrešno. I ja imam preko 40 i nešto malo veći staž u trčanju od tebe. Cijeli život sam bio nesportaš (osim što sam nešto trčao za vrijeme studija). Kada sam počeo sa trčanjem imao sam preveliku kilažu i previše sam forsirao. Uslijedile su povrede koljena koje se nisu smirile dok nisam pauzirao 20-ak dana. Radio sam vježbe za jačanje mišića nogu. Od tada redovno se istežem i zagrijavam i lagano podižem kilometražu i tempo i nemam nikakvih povreda. Usput preporučam trčanje po nekom od programa npr polumaraton za početnike jer su napravljeni tako da sprečavaju povrede.

   • Jovan Popović

    30.03.2014 at 23:29

    Sve ja to radim, vežbe, zagrevanje, istezanje, trčim po programima, tako sam i napredovao. Što se tiče trčanja, od 5-6 dana nedeljno 2 puta su lakši treninzi trčanja u plavoj zoni od po 30-40 minuta, 1 je sa promenom ritma i brzine, 1 je konstantnim tempom u zoni 170-175 otkucaja srca u minuti i to 1h i svake nedelje 1:30 ili 1:40 trčanja (što dođe 15-17km). Tako je po programu koji odgovara trenutnoj spremi i testu spremnosti koji se radi pre odabira programa. Hvala na savetima u svakom slučaju.

  • dysback

   23.03.2014 at 21:39

   I da, zaboravih!!! 6 puta nedeljno mi se čini previše za početnika. Ka rijetko trčim 2 dana za redom, a 3 dana nikad. Treba dati organizmu priliku da se odmori.

  • Gost

   25.03.2014 at 14:20

   Samo strpljivo treniraj. Za sledećih 11 meseci, ili možda 22 meseca, tvoj organizam će ozbiljno ojačati. Mišići, zglobovi, celo telo, volja će biti na sasvim drugom nivou, i biće ti smešno kako si nekada imao granicu od 18km. Ja imam 47 godina, počeo sam pre 4 godine tako što sam pokušavao da pretrčim nekoliko stotina metara, i bilo mi je užasno teško. Mesecima sam trenirao da bih dohvatio pretrčanih 5km. Imao sam utisak da kolena nisu moja i da ne smem da čučnem, jer se ne bih podigao. Ali, bio sam uporan i redovan (danas: 3 do 5 puta nedeljno, od 25km do 45km nedeljno). U poslednje vreme trčim maratone, a trčao sam i neke ultramaratone (6h i 12h). Uvek sam među poslednjima, ali zadovoljstvo je isto kao i kod onih što pobeđuju.

   • Jovan Popović

    30.03.2014 at 23:24

    Strpljiv sam ja i brzo sam napredovao ali stagniram 3 meseca već i to me nervira, radim po programima i ne vidim bitniji napredak, nije mi ideja da se pojavim na polumaratonu i samo istrčim, postavio sam cilj 1:52:00 i to me vodi. 10km dnevno nije ništa za mene (ne trčim, naravno svakog dana), 15km jednom nedeljno je rutina već, ali opet se plašim da ako krenem na 21km da će mi nešto stradati a ja ne znam kada i da li hoće ili neće. Hvala na savetima

    • Damjan Gataric

     15.04.2014 at 14:19

     Jovane, predlazem vam da smanjite broj treninga na kojima trcite (recimo 2-3 puta nedeljno) kako bi vam se telo adekvatno oporavljalo (zglobovi i tetive ne mogu da prate ritam kojim se misici razvijaju i oporavljaju). Slobodno ubacite druge vrste treninga, ukljucujuci i kondicione (bicikl, plivanje) i za snagu (teretana, vezbe sa sopstvenom tezinom). Rezultati nece izostati vec nakon par nedelja ;) I proverite koleno obavezno!

     • Jovan Popović

      15.04.2014 at 20:49

      Hvala Damjane. Radim ja u “međuvremenu” sklekove, trbušnjake, ovo što zovu “plankovanje” i sl. Što se tiče bicikla, nemam svoj, pllivanje mi oduzima više vremena nego trčanje tj neizvodljivo mi je kao i teretana jer nemam blizu. Ipak me trčanje čini mnogo opuštenijim i najbolje se osećam posle trčanja i najmanje vremena za pripremu i trening potprošim. Redukovao sam treninge i videćemo šta će vreme reći :)

 15. Митра Реља

  24.03.2014 at 12:58

  Super je članak. Jedna sam od onih koji jednostavno vole da trče (iako zbog dosta obaveza ne stižu da rade to redovni), i pre malo više od mesec dana sam rešila da trčim polumaraton. Krenula sa treninzima i bila presrećna zbog svoje odluke i tempa kojim sam napredovala, ali se onda javila problematika vezana za drugo pitanje – zbog obaveza nisam u mogućnosti da izdvojim dovoljno vremena za treninge. :(
  Bez obzira na sve, rešena sam da treniram kad god stignem, prateći razne savete koje mogu da nađem prvenstveno na vašem sajtu, a polumaraton i maraton će me čekati i sledeće godine ako se za ovu godinu ne spremim dobro.
  Maraton (i polumaraton za nas početnike) je odličan test kako fizičke, tako i psihičke izdržljivosti. Drago mi je da ste se i na taj aspekat osvrnuli.

 16. Petar

  24.03.2014 at 17:55

  Trcim maraton da se ponovo zaljubim u sebe.

 17. Zorica Kecman

  22.12.2014 at 21:42

  Ja sam se odlucila za avanturu zvanu maraton . Nadam se da ce se 12.aprila roditi nova maratonka.

  • nion

   22.12.2014 at 22:09

   Neka ti je bog u pomoci :)

  • NTA

   23.12.2014 at 14:02

   Ништа страшо, припреми се најбоље што можеш и то је то !

   Видимо се

   • Zorica Kecman

    23.12.2014 at 18:21

    Nije da nije nista strasno ;) pripremam se …trcim 3 puta nedeljno po ca 10-12-15 km,kako kad i jednom mesecno lagano ali zato dugotrajno trcanje ,30km sa puslom 140.

    • NTA

     24.12.2014 at 00:13

     Eto Zorice nije strasno,pripreme su ti ok, samo nastavi i to je to.Ove godine sam imao jednu trku 30km sa bas dosta uzbrdica,bilo je super ! BG maraton je 18.04 vidimo se.

     [IMG]http://i60.tinypic.com/2ywwcwo.jpg[/IMG]

 18. Zorica Kecman

  15.04.2015 at 17:11

  Moram da vam se pohvalim :) Uspela sam ,uspela. 12.aprila sam na Istarskom maratonu u Isoli pretrcala magiscnih 42 km i to za 4:52:54 h ;)

  • Tama Ra

   16.04.2015 at 22:06

   Divno, Zorice, svaka čast! I mnogo hvala što se javljaš! :) Kakva je Isola?

   • Zorica Kecman

    16.04.2015 at 22:49

    Isola je divna.Sam maraton povezuje cetiri grada u Istri,Isolu ,Koper,Portoroz i Piran i svake godine je u drugom gradu start.
    Trci se direktno uz more , kroz stari grad(Koper ,Piran),kroz marine(Isola),direktno kroz lance hotela (Portoroz)ipo gradskoj plazi…uz brdo i niz brdo(Piran) ,preko kozijih stazica i netaknute prirode…preko vinograda .Svaki kilometar je sa sabom nosio novo iznendadjenje.
    Sto se tice organizacije mogu samo da kazem da je bila sjajna.Stanice za trkace odlicno opremljene:voda u casama i flasama ,za poneti posto je bilo 22C,Iso napitci,pomorandze,greifrut u kriskama,banane,cokolade,cak i domaci kolaci.Sudjeri koji su stajali u kadicama sa vodom za osvezenje.Stanice su bile svakim 4,5 km ali su izmedju stajali konrtolori koju su nas usmeravali gde da trcimo i oni su imali flase sa vodom … Na 35 km(cini mi se ) je bila cak stanica sa pivom ;).Kad se trcalo uz brdo stanica je bila neposredno pre i posle uspona.Organizacija za svaku pohvalu i uzor!!!

    • Tama Ra

     19.04.2015 at 22:20

     Zvuči predivno! :) Ako želiš, možeš da pripremiš reportažu i opišeš utiske! Rado ćemo ih objaviti. :)

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Vesti

Tifanne Thayme, Kanađanka koja živi u Dubajiu, je oborila Ginisov svetski rekord (očekuje ratifikaciju) na Adnoc Abu Dhabi maratonu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u...

Vesti

Diana Kipyokei je suspendovana na šest godina (zajedno sa Purity Rionoripo – 5 godina), a titula sa Bostonskog maratona 2021. joj je oduzeta. Naime,...

Vesti

Svetska atletika (WA) objavila je u utorak automatske kvalifikacione standarde za Olimpijske igre u Parizu 2024. (koje će se održati od 2. do 11....

Vesti

Izazovne godine su iza nas, ali ovogodišnja Strava statistika “Year in Sport” po svemu sudeći pokazuje da se vraćamo na vreme pre pandemije. Radi...