blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Trening

Hodanje tokom treninga

Da li i vi imate osećaj kada na treningu ili trci zastanete i prošetate, pa nakon toga imate osećaj da nije to to? Nemojte, hodanje ima svoje prednosti.

Kada se spremate za polumaraton ili jednostavno želite da pojačate svoj tempo, dešava vam se da se umorite i  prošetate neku distancu. Kao i na samoj trci, na nekoj dužini postane teško i osećate da je vreme da usporite. To je u redu.

Mnogi trkači i trkačice tada imaju osećaj kao da odustaju i to rade samo u onim trenucima kada osećaju veliki umor. Međutim, istina je da bi bilo dobro da svako ubaci u svoj redovan proces treninga i deo sa pešačenjem. Takođe, možete da ubacite ovaj vid aktivnosti u danima kada ne trčite, idite u prirodu i šetajte uzbrdo i nizbrdo ako vam uslovi dozvoljavaju.

Zašto je pešačenje dobro?

 • Šetnja vam pomaže da povećate izdržljivost mišića bez velikog opterećenja na zglobove kao što je to slučaj kod trčanja.
 • Rad srca je sporiji kada šetate, što znači da vam se telo snabdeva energijom iz masti, pre nego što to radi iz depoa ugljenih hidrata.
 • Kada šetate tokom treninga ili trke to je pravi praznik za vaše zglobove i mišiće, i na taj način ste u stanju da lakše završiti planiranu dužinu a da se pritom zaštitite od povreda.
 • Ponekad je potrebno da osvežite svoj trening, a to znači da će vam možda baš ta šetnja poslužiti da razbijete monotoniju dugog treninga. Kada psihički posustanete tokom tih dužina, bolje je da prošetate, nego da potpuno prekinete trening jer ste imali dovoljno jaku krizu.

Kako da ubacite šetnju u svoj rednovni trening?

 • Krenite sa hodom svoj trening da biste se zagrejali, a kada ga završite prošetajte da biste se ohladili.
 • Probajte kombinaciju hodanja i trčanja; trčite određenu distancu, pa zatim hodajte. Mnogi trkači su se složili da ih je upravo ovaj hodajući deo spasio od povreda.
 • Šetajte kada pijete vodu na treningu ili na okrepnim stanicama na trkama.

Ukoliko se odlučite da kombinujete trčanje i hodanje, obratite pažnju da zadržite trkačku formu (tehniku) i nemojte da koristite hodanje da skroz usporite i odmarate. Šta to znači? Potrebno je da držite laktove pod 90 stepeni i da pravite brze korake. Ovo će učiniti povratak trčanju mnogo lakšim.

Topljenje masti: trčanje ili hodanje?

Proteklih nedelja dobili smo dosta vaših mejlova i pitanja: “Šta je bolje za topljenje masti, trčanje ili brzo hodanje?”. Evo ukratko odgovora da bismo razrešili dilemu.

Probajte da hodate zaista brzo. U jednom trenutku telo će samo krenuti u lagani trk (džoging). Zapamtite ovaj tempo i držite ga se jer ćete baš ovom brzinom trošiti najviše masti. Jedina tajna ovakvog laganog trčanja (koje se graniči sa brzim hodom) je da ovaj trening treba da traje najmanje 45 minuta, a poželjno je – duže od 60 minuta.

 

Advertisement. Scroll to continue reading.
7 Comments

7 Comments

 1. Tijana

  05.09.2012 at 17:56

  hvala na tekstu , sada mi je lakše :)

 2. Nebojsa Atanackovic

  06.09.2012 at 14:39

  preporucujem intervale 4x2km ili 5x1km tokom radne nedelje (sa 1-3 minuta pauze izmedju) pogotovo kako se datum trke blizi, navezbava se polumaratonski tempo, tehnika, kadenca, bez nepotrebnog forsiranja misica i tetiva. dugo vikend trcanje je tu da se preobrodi psiholoska prepreka ‘duzine’.

 3. Milada Grabez

  08.09.2012 at 12:25

  to redovno radim

 4. Petar

  21.09.2012 at 15:14

  Odlican tekst…

Uključi se u diskusiju

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Trčite li vi po kiši?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Povezani članci