Bol u kolenu ili Chondromalacia patellae (CMP) je povreda koja predstavlja bol u prednjem delu kolena, bilo kojeg uzroka. Bol u kolenu se uglavnom javlja kod mlađih osoba koje se bave sportom: fudbalera, biciklista, veslača, tenisera, odbojkaša, trkača, itd.

Bol nastaje zbog velikog stresa na koleno, posebno ako postoje udari na njega. Rezultat je akutne povrede čašice ili od hroničnog trenja između čašice i žleba kroz koje ona prolazi tokom pokreta u kolenu. Bol u prednjem delu kolena zbog preterivanja u treninzima se može otkloniti pauzom u fizčkim aktivnostima, uz ledenu terapiju, bandažiranje, antiupalne lekove (gelovi, masti) i, po potrebi, fizioterapijom.

Uzroci bola u kolenu

Uzroci bola u kolenu mogu biti razni:  uska iliotibialna traka (ITB), burzitis (upala burse tj. sinuvijalne tečnosti u kolenu), pretreniranje, lošeg držanje tela, itd. Pojam chondromalacia može se koristiti i za objašnjavanje abnormalne pojave hrskavice.

Lečenje bola u kolenu

Lečenje zavisi od pravog izvora bola, pa tako, ako je problem u preteranosti, većina trkača i trkačica će smanjiti intenzitet vežbanja ili napraviti pauzu uz korišćenje antiupalne kreme i leda uz bandažu. Ako je uzrok bolova u uskoj iliotibialnoj traci, lečenje će biti usmereno na pojačano istezanje. Ako je problem u nervu koji se nalazi sa unutrašnje strane kolena, lekar vam može pripisati injekcije. Ako je problem u nepravilnom držanju tela, lečenje se sastoji od fizikalne terapije usmerene na karlicu i kukove. Ako je stanje uzrokovano ravnim tabanima, mogu se koristiti ulošci ili patike sa podrškom za svod stopala. Ako je bol vrlo jak ili ne prođe, potrebno je posavetovati se sa lekarem.

Kao što vidite bol u kolenu je simptom mnogih povreda koje mogu biti različitih uzroka. Često se može naći pod pojmom trkačko koleno. Za više detalja pročitajte opširniji članak: trkačko koleno!