Connect with us

Hi, what are you looking for?

Trkačka klinika

Šta krvna slika govori o vašem treningu?

Koliko puta do sada ste testirali svoju krvnu sliku? Dobijete gomilu brojeva, srednje vrednosti ali na kraju dana, nismo ni sami sigurni šta oni zaista znače  za naše zdravlje, a pogotovu kako se uklapaju u naš trkački rečnik.

Zato smo sada analizirali iste podatke, uz pomoć Silvije Keseg, trkačkice i ko-trenerice naše Škole trčanja u Subotici.

Rečnik krvne slike

KKS – Kompletna Krvna Slika
Uključuje broj crvenih krvnih zrnaca i njene pokazatelje, broj belih krvnih zrnaca, tipove belih krvnih zrnaca, hemoglobin, hematokrit i broj trombocita.

Broj eritrocita, hematokrit i hemoglobin se procenjuju zajedno, da se vidi da li postoji malokrvnost ili ne.

ERITROCITI – crvena krva zrnca se gledaju u apsolutnom broju, milioni u mikrolitru, žene imaju od 4 do 5 miliona, muškarci 5 do 6 po mikrolitru (kubni milimetar) i ovo su najbrojnije čestice u krvi.

Povećan broj crvenih krvnih zrnaca javlja se  kao fiziološka adaptacija na fizičku aktivnosti – naročito u sportovima izdržljivosti.

Što veći broj krvnih zrnaca u krvi – to je više hemoglobina, to je više kiseonika spremno da stigne iz vaših pluća u vaše mišiće. Ipak zapremina pluća i ta količina kiseonika, zavisiće od drugih faktora (pogledaj VO2max).

Može da ih bude i previše, usleg dehidracije (broj zrnaca je defacto isti, ali se zbog zgrušnjavanja krvi, on lažno uvećava), bolesti bubrega, hronično niskog nivoa kiseonika.

HEMOGLOBIN – zadužen za prenos kiseonika u krvi, u svom sastavu ima gvožđe – značajan faktor u aerobnim sportovima

HEMATOKRIT (HCT) predstavlja procenat krvi koji čine crvena krvna zrnca (eritrociti)

Povećan HCT može da bude pokazatelj dehidracije
Smanjen HCT: kao reakcija na treninge izdržljivosti povećava se udeo plazme (tečnog dela krvi) i  neproporcionalno povećanje broja crvenih krvnih zrnaca – što rezultuje niskim HCT I Hemoglobinom

Ova pseudoanemija ili lažna malokrvnost se ne tretira kod trkača

Malokrvnost – Anemija : smanjen broj eritrocita, smanjen Hemoglobin i HCT: najčešće kao posledica nedostatka gvožda. Čest je problem trkača, naročito žena sa obilnim menstrualnim krvarenjem, trkača na veganskoj ili vegetarijanskoj ishrani.

Može biti pokazatelj ženske sportske trijade. Malokrvnost može biti krivac,  ako se duži period osećate umorno ili hronično iscpljeno.

BELA KRVNA ZRNCA (Leukociti) i  TROMBOCITI su u manjini u našoh krvi, belih krvnih zrnaca ima od 4.000 do 11.000 po mikrolitru, trombocita 150 – 450.000  po mikrolitru. Nastaju u koštanoj srži, ali imaju potpuno različitu svrhu.

Bela krvna zrnca su čuvari krvi i tela. Oni napadaju sve što primete kao pretnju, od mikroba do virusa, ali i stranih tela. Ima ih različitih oblika i vrsta, i oni se uvek u telu nalaze u sličnoj razmeri. Kada se ona promeni – to je indikator da nešto niej u redu

Trombociti su koagulatori krvi. Regulišu njeno zgrušnjavanje i stvaranje krasta.

Njihov broj je nakon fizičke aktivnosti uglavnom povećan, ali to je normalno i ne predstavlja alarm.

UREA I KREATININ: ukazuju na funkcionisanje bubrega. Stanje dehidracije dovodi do povećanja ovih materija u krvi.

UREA je indikator metabolizma proteina i često raste nakon dugotrajnih ili napornih treninga – posebno treninga snage

LIPIDNI STATUS

HDL – lipoprotein odnosno mast čija koncentracija se jedino povećava fizičkom aktivnošću, I što je viša to je bolje

URIN KOMPLET

Pojava eritrocita i proteina – belančevina u mokraći je normalna pojava nakon intenzivnog treninga, sprinteva, trčanja na duže staze.

Zbog ovih prolaznih promena u krvnoj slici i urina važno je, da se pre vađenja krvi, sportista 24-72h ne bavi intenzivnom fizičkom aktivnošću.

1 Comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci