Trkačka klinika

Plantarni fascitis – Od upale plantarne fascija do bezbolnog trčanja

19 komentara

Plantarni fascitis, odnosno upala plantarne fascije je česta i uporna povreda koja se može lako zaraditi, a oporavak ume da bude veoma dug.

Upala plantarne fascije (engl. Plantar Fasciitis) je povreda dela tetive/ ligamenta/ pripoja koji se nalazi duž tabana/stopala (gazeća površina) od pete (pa ispod svoda stopala) ka prstima.

Kada se ovo tkivo «upali» obično boli najviše oko i ispod pete, ali dešava se i da «seva» i u korenu prstiju.

Moj slučaj je bio lokalizovan u nekoliko tačaka ispod pete ka svodu stopala. Imao sam sreću da ne zaradim petni trn (videlo bi se na rengenskom snimku, ali ga kod mene nema), čime bi se ova povreda znatno uozbiljila, a moguća bi bila wave terapija ili čak hirurška intervencija.

Igorovo iskustvo sa plantarnim fascitisom

Četiri puta mi se vraćala povreda. Simptomi su išli od bezazlenog bola do toga nisam mogao da hodam. Razlog je bio preterivanje u dužini/intezitetu prilikom treniranja – fascija je bila najslabija karika.

Razvoj plantarnog fascitisa #1

Ambalaža puna leda i masaža rolanjem napred – nazad

Prvi put kada mi se povreda javila pauzirao sam svega 15 dana i to je bilo dovoljno da se povreda sanira.

U terapiji sam takođe koristio led ili (ponekad) zeleni konjski gel za hlađenje, pa potom toplu kupku i antiinflamatorni gel, Deep relief, Sinedol ili Nimulid.  Takođe su mi savetovali ortopedske uloške, ali sam ovu opciju odbio.

Led nisam koristio u obliku kese, već sam vodu sipao u praznu ambalažu od Cedevite koju bih zamrznuo (Savet: ispod čepa stavite kesu kako bi ambalaža bila nepromočiva).

Led bih tada valjao 3-4 minuta, posle čega bi se prebacio na «topli» deo terapije sa toplom vodom u lavoru ili u velikoj flaši od kisele vode koju bih takođe mogao da valjam.

Nekoliko puta bih ponovio ovaj ciklus a potom naneo Sinedol ili Nimulid.

Treninge sam potpuno obustavio, po savetu koji sam dobio, da bi mi se povreda što pre sanirala.

Razvoj plantarnog fascitisa #2

Kada se rešite neke povrede obično ne razmišljate da vam se to ponovo može desiti, tako sam i ja prošao.

Posle nekih 3 meseca od prve povrede išao sam na trening dužine posle kojeg sam uradio par istrčavanja. Osećao sam se nadmoćno i krenuo na istezanje, gde sam osetio kako mi se povreda vratila. Bio sam besan na sebe, ali znao sam kako da je rešim.

Razvoj plantarnog fascitisa #3

Treći put je bilo veoma neprijatno. Na treningu, 5 dana pred trku osetio sam poznati bol u tabanu, ali sam rešio da ga ignorišem i da istrčim trku.  Negde na 15 km definitivno nisam mogao da trčim kako treba, ali s obzirom da nisam nikada odustao ni od jedne trke, rešio sam da istrčim trku do kraja. Velika greška. Osetio sam u cilju intenzivan bol da nisam mogao ni da stojim, hramljao sam.

Mesec dana sam koristio terapija koja je bila ista kao u prva dva naleta. Terapija je imala izvesnog uspeha, 2 meseca kasnije bio sam spreman za prvi noćni polumaraton u Novom Sadu, koji sam istrčao bez problema i verovao da je povreda prošlost.

Razvoj plantarnog fascitisa #4

Četvrti put je povreda bila zaista teška.

Shvatio sam da moram da se rešim upale plantarne fascije pre nego što ova povreda iz akutne faze i definitivno pređe u hroničnu ili čak dođe do pojave petnog trna.

Svako jutro javlja mi se bol u poznatom mestu na tabanu, na fasciji, a uveče gotovo da i ne boli. Šta se to dešava?

Tokom noći tetive se zatežu, jer je stopalo kada spavam opušteno, pa ujutru kada ustanem, ono malo vlakana koje su se tokom odmora regenerisale – pucaju i tako nastaje bol.

Kao jedno od mogućih rešenja su mi tada preporučili da spavam u svojevrsnoj napraviimobilizeru za stopalo koja bi držala ugao stopala i cevanice/pokosnice od 90 stepeni.

S obzirom da živim u Srbiji gde je ovakva egzotika retka, koristeći svoje tehničko znanje napravio sam udlagu koja će raditi upravo taj posao: držati stopalo pod pravim uglom čak i kada spavam.

Druga mera koju sam uveo u terapiju je bila su ulošci. U radnjama u Beogradu postoje ulošci koji se koriste za lečenje ovog problema, pa sam otišao u „Rudo“-ovu radnju i probao univerzalne uloške za moj problem. Razočarenje je bilo to što nisu namenjeni za sportsku obuću, meni su bili jako neudobni jer je deo kod pete enormno izdignut, uz vazdušni „jastučić“ na sredini pete.

Ljubazna prodavačica mi je kazala da oni mogu da mi naprave i sportske uloške po meri (cena sa pregledom u „Rudu“ i izradom je svega 2.800 din). Otišao sam tamo, bio na pregledu gde se snimaju stopala skenerom koji izgleda kao heavy duty računarski skener A3 formata za dokumente.

Ipak, od snimka nisam dalje dogurao, jer tip koji radi tamo nije ortoped (!!!), pa nije ni znao da mi objasni detalje o tome kakav uložak meni u stvari treba.

Uputio me na mog ortopeda, ali ja sam tada bio lenj da se opet cimam i digao sam ruke od uloška po meri, kao i od univerzalnog.

Prosto, shvatio sam da je rešenje problema u blagom (ne tako enormnom) izdizanju pete u odnosu na ostatak stopala i sam napravio svoj uložak, modifikujući postojeći uložak sa Mizuno Rider 12 patika.

Dodao sam par slojeva nekog tanjeg uloška u predelu ispod pete i zalepio ih lepljivom trakom. Modifikacija uložaka nije moj izum, to rade i drugi trkači, pa ako želite da imate malo lufta po sredini (što pomaže u borbi protiv Fasciitisa), možete izdignuti petu (kao ja) ili „obrijati“ srednji deo kod svoda stopala, na primer skalpelom. Ako, pak ne želite da rizikujete kao ja, imajte više strpljenja od mene i napravite uloške po meri.

Levi uložak Ridera 12, sa dodatnim slojevima ispod pete. Klikni za detalje

Elem, Rider 12 su nešto najmekše od patika što postoji, ali sam primetio da ne dovode poboljšanju mog stanja. Naprotiv.

Uzeo sam nove patike koje se veoma teško savijaju (mogu da budu bilo koje tvrđe) i ubacio modifikovane uloške od Ridera (sa uzdignutom petom) i osetio da prvi put mogu da hodam normalno, bez hramljanja.

Do tada sam hodao na prstima, kao balerina, jer je to bio jedini položaj bez bola. Logika iza izbora tvrdih patika ide u ovom smeru: kada se patike lako savijaju (meke su) nema elemenata koji će da spreče da se fascija istegne i pokida po neko vlakno. Tvrde patike ovo ne dozvoljavaju, fascija se manje isteže, a raspored mase na donji deo stopala nije kontinualan.

Kada imate deo uloška koji mnogo pritišće svod stopala, tetiva se više razvlači i povećavaju se šanse za mikrotraume. Zato je peta malo odignutija od ostatka uloška i pritisak na svod je manji. Nisam se još usuđivao da potrčim, ali video sam da je to korak u pravom smeru.

Jednom dnevno, obično uveče, sam primenjivao led-toplota terapiju uz anti-imflamatorni gel. Posle nekih mesec dana od povrede u «program» sam ubacio i blage vežbice izdizanja i spuštanja prilikom kojih stojim na jako debeloj knjizi i blago se spuštam (znao sam da će mi knjiga Microsoft office poslužiti nečemu).

Bolovi ujutru su postali prošlost, a situacija se popravila do tačke da mogu sa radošću da kažem da sam uspeo. Sve ovo je trajalo 3 ipo meseca kada sam i definitivno potrčao, na moje zadovoljstvo. Bilo je u toku tih meseci i poboljšanja i stagnacije, ali na kraju bolova više nije bilo.

Voleo bih da sam spavanje sa udlagom primenjivao već na samom startu, kao i drugačiju obuću i uloške, jer bi mi to sigurno pomoglo da se brže rešim povrede. Naravno, ovakav vid terapije nije idealan, jer sam dobio nekoliko kilograma (7-8), a istovremeno izašao iz forme. Procenio sam da mi je lakše vratiti se u formu nego iskomplikovati oporavak. Drago mi je što sam imao ovakav rezon.

Povratak na stazu je bio oprezan, bez forsiranja ili bilo kakvog preterivanja u trčanju, uz redovno rotiranje nekoliko pari patika i na različitim podogama. Takođe, menjam i stilove trčanja , tako da mi se ravnomernije opterećuju razni mišići.

Shvatio sam poentu, nije dobro preterivati u bilo čemu, pa ni u stvari koju svi mi volimo – trčanju. Možda sam malo preterao u dužini ovog članka, ali znam da ćete mi oprostiti. Više ne jurim rezultat, niti treniram toliko intenzivno. Trke dočekujem sa radošću, baš kao i treninge, ali sada mogu reći da sam pravi tvrdoglavi džoger.

Bonus #1: Dve joga poze za plantarni fascitis

Joga je sjajan način za prevenciju povreda. Kombinacijom aktivnog i pasivnog istezanja joga nam pomaže da i pored napornih treninga trčimo bez povreda. Jedna od čestih povreda kod trkača je i plantarni fascitis. Da biste prevenirali ovu povredu, radite ove dve joga vežbe u danima kad trčite ili trenirate. Ukoliko se oporavljate ili je vaša povreda akutna, odmorite se dok se zapaljenski proces ne smiri. Kada se osetite dobro, krenite sa ovim pozama.

Istezanje na leđima – savijena noga

Kako deluje položaj?

Istezanje sa povijenom nogom je bezbedna poza za tetive i mišiće kuka, butine i lista, koji se prenose na centar stopala i stvaraju plantarni fascitits kada se stegnu.

Kako da izvedete vežbu?

 • Lezite na leđa, noge neka budu zajedno. Ispuržite se jako sve duž stopala.
 • Držite noge zajedno i savite jedno koleno ka grudima. Stavite konopac ili traku oko  stopala.
 • Držite levu nogu čvrsto na zemlji dok savijate desno koleno ka grudima.
 • Obmotajte traku oko stopala i držite je čvrsto u rukama najmanje 30 sekundi, koliko je potrebno tetivama da se istegnu kako treba.
 • Ponovite sa drugom nogom.

Istezanje na leđima – ispravljena noga

Kako deluje položaj?

Maksimalno isteže mišiće i tetive kuka, gluteusa, zadnje lože koji se prenose na sredinu stopala. Ovo je malo zahtevnije istezanje, za fleksibilnije trkače i trkačice.

Kako da izvedete vežbu?

 • Izdahnite i podignite ispravljenu  desnu nogu u vazduh.
 • Podignite ruke sa trakom lagano do desne noge tako da su laktovi sasvim ispravljeni
 • Vrati i glavu držite horizontalno, i opušteno – ne zabacujte glavu nazad.
 • Ispravite nogu koliko god možete. Cilj istezanja nije da vučete nogu što više možete ka grudima.
 • Pokušajte da osetite kako leva noga miruje na podu dok vam se ključne kosti podižu prateći traku.
 • Zadržite 30 sekundi do jednog minuta, dišite duboko i ujednačeno, nežno spustite nogu i ponovite sa drugom stranom.

Istezanje gluteusa

Kako deluje položaj?

Ova poza oslobađa nakupljenog stresa u kukovima, koji posredno utiče na pokretljivost mišića nogu, konačno stvarajući tenziju na plantarnu fasciju.

Kako da izvedete vežbu?

 • Lezite na leđa, sa oba kolena savijena
 • Okrenite desno koleno ka spolja a desni članak stavite preko levog kolena.
 • Kroz tako napravljeni „trougao“ provucite ruke i prepletite prste oko leve butine.
 • Kukovi, kičma i glava su udobno opušteni na podu. Opustite vrat.
 • Vucite lagano levu nogu ka grudima, dok desnom rukom desno koleno gurate ka strani.
 • Zadržite najmanje 30 sekundi, dišite duboko i ravnomerno. Opustite, zamenite noge.

Ako ste imali problem sa ovom povredom: podelite vaše iskustvo i pomozite drugima da što bezbolnije kroz njega prođu.

Zašto smo povređeni? Šta kaže doktorka a šta trener?
Tendinopatija Ahilove tetive – 7 načina da se sačuvate od povrede

Povezani članci

19 komentara. Leave new

 • Velimirovic Vera
  jun 10, 2011 19:28

  Odlican tekst,hvala na slikama i objasnjenju.

  Odgovori
 • Velimirovic Vera
  jun 10, 2011 19:28

  Odlican tekst,hvala na slikama i objasnjenju.

  Odgovori
 • Stjepan Jelica
  jun 12, 2011 13:03

  Tekst mi se jako sviđa, iz dosta razloga, jedan od tih je što si pokušavao razmišljati i pronuknuti u samu prirodu i uzrok ozljede. Jedna te ista ozljeda kod više ljudi može nastati na različite načine. Često je to spoj više loših faktora u određenom vremenu ,pa kada dostignu „kritočnu masu“ rezultira ozljedom. A što se imobilizacije tiče…inače je to super stvar kod dosta funkcionalnih stanja, tako najlakše pomognemo tijelou da samo zaliječi ozljeđeni dio, ali ljudi je izbjegavaju zbog jasnih razloga. želim ti da onu napravu pospremiš u svoj trkački muzej i da ti više nikada ne zatreba! Sretno!

  Odgovori
  • Igor Vujičić
   jun 12, 2011 22:17

   Hvala!
   Naprava je tu u kolekciji, ali samo da me podseti da ne treba da pravim prečice u treningu, jer baš kako ti kažeš „spoj loših faktora“ može načiniti dar-mar. Baš danas na trci sam čuo komentare uživo na ovaj članak, drago mi je da je naišao na dobar odjek. Čujem da postoji i specijalna čarapa-imobilizator, eto, ljudi su do istog zaključka dolazili na razna načine.
   Razmišljao sam o povredi dugo, predugo, sada već 7 meseci više tih problema nemam. Svima koje zeza fasciitis želim da se što pre oporave. Ako neko ima još neku zanimljivu ideju o rešavanju problema, nek slobodno napiše komentar. Za dobrobit svih trkača.
   Živeli!

   Odgovori
 • Komentator
  jun 21, 2011 22:14

  Imao sam slican problem sa plantarnom fascijom. Jedina razlika je u tome sto sam ga zaradio pesaceci a razradio sam ga biciklom. Oporavak se kod mene svodio na istezanje misica lista i ahilove tetive i masazu stopala smrznutom flasom od kisele vode. Pored toga ujutru sam pre ustajanja u krevetu radio vezbe istezanja i jacanja misica svoda stopala (skoro identicne kao decije vezbe za ravno stopalo). Takodje nosim uloske napravljene na meru gde je peta blago podignuta kako bih tezinu prebacio na prednji deo stopala.
  Van klasicne price o povredi kojoj je uzrok mehanicke prirode postoji i jedna druga paralelna prica koja pricu o mehanickoj povredi ne iskljucuje. Na vise mesta sam nalazio da je plantarni fasciitis cesto posledica degenerativnog procesa na pripojima ligamenata cija priroda se jos ne razume do kraja. Pored toga nailazio sam i na podatke da plantarni fasiitis cesto ne okida zatezanje ligamenta preko njegove granice elasticnosti vec je u pozadini problema skraceni ligamenti zadnje loze potkolenice i paralelno sa tim slabi, istegnuti misici prednjeg dela potkolenice. Zato vezbe za istezanje zadnjeg dela i jacanje prednjeg dela potkolenice pomazu. Pored toga, potrebno je postovati pravilo po kome je od ukupnog vremena treninga potrebno barem 10% vremena provesti u istezanju i to i pre i nakon treninga podjednako. Takodje, u istezanju je zabranjeno poskakivanje kako bi se istezali misici – dovoljno je istezati misic sve dok se ne oseti zapetost, tacnije do pocetka bola.
  Posto se ligament pored delimicnog kidanja i mikro trauma i upali i otekne onda su NSAID (Nimulid, Brufen…) lekovi od koristi jer smanjuju upalu i otok i u mom slucaju jedna kutija Nimulida (10 dana na 12 sati po jedna tableta) su mi uveliko olaksali muke.
  Sto se tice fizicke aktivnosti nju je potrebno nastaviti ali u smanjenom obliku. Potrebno je odrzavati kondiciju i tezinu (dodatna tezina pogorsava stanje) tako sto se vezba sve do granice bola. Onog trenutka kada zaboli vezbanje je zavrseno – nikako ne forsirati i racunati da ce da se „progura“ jer ta filozofija produzuje vreme oporavka. Bicikl uz ozbiljne vezbe istezanja je odlicna alternativa. Ako je plantarni fasiitis unilateralan (samo jedno stopalo) onda treba imati u vidu i da se podsvesno stedi ta noga a to znaci vise opterecenja na drugoj nozi sto je vise opterecuje i menja misicnu ravotezu i balans opterecenja na kosti. Zato valja izbegavati ponavljanje povrede jer je u tom slucaju oporavak nesrazmerno duzi. I za kraj treba napomenuti i da tezina odnosno njeno smanjenje imaju pozitivan uticaj na oporavak.

  Odgovori
 • Hvala na podeljenom iskustvu i objasnjenjima, imam vec duze vreme problem sa plantarnim fascitisom i ovo sto sam procitala ce mi biti od koristi!

  Odgovori
 • Isprobala sam tvoj recept (dodatno parče uloška ispod pete) i odmah sam osetila olakšanje. hvala na savetu!

  Odgovori
 • PoPovVojislav
  avgust 26, 2011 06:57

  „znao sam da će mi knjiga Microsoft office poslužiti nečemu“  Šta više od toga reći!

  Odgovori
 • branko djukovic
  mart 31, 2013 17:49

  ako se ovom na izgled laganom problemu ne posvetite i shvatite ga ozbiljno imacete veliki problem kao sto sam ga imao ja,inace skakac i dalj,posle prvog peckanja u peti i da kazem svraba nikakav drugi bol osjetio nisam a posto je ovo ispostavilo se na kraju i bila prva moja povreda,nastavivsi sa svakodnevnim treningom posle 10 dana ja sam jedva hodao…u pocetku sam koristio hepatrombin mast,a pred spavanje sam mazao fastum gel,posle 15 dana osjecao sam olaksanje samo u toku dana medjutim bolovi koje sam imao prilikom ustajanja iz kreveta su bili toliki da sad iz spavace sobe do dnevnog boravka prelazio 5 minuta(15m)…naravno posto sam bio ludak za treningom ja sam i dalje nastavio da treniram trpeci bolove i nadajuci se da ce vremenom bol sam od sebe da prodje..,svakodnevno sam nastavio sa koristenjem krema od fastum gela,konjske masti,hepatrombina,nimulida,tedonala cak sam nabavljao neke kreme iz njemacke ali bio sam daleko od resenja…nakon god dana poceo sam da slusam savjete starijih i da posjecujem nadriljekare,kostolomce,i ljude za koje sam cuo da pomazu ljudima,ujedno sam poceo da posjecujem i ortopede(svaki ima svoje misljenje i naravno razlicito),nabaviti cistu morsku ne preradjenu so grijati je u rerni dok ne pocne da puca i drzati stopalo u nju dok mozete da trpite bol do stavljanja crnog luka i maslinovog ulja preko noci,ali ni od toga nisam imao koristi sem sto sam dobio oziljke od vruce soli…nakon 2 godine klecanja i jedva oslanjanja na nogu list lijeve noge mi je potpuno izgubio tonus i funkciju( desni list je u obimu bio deblji 7,5 cm), nakon 2 god zakazana mi je operacija na vojno medicinskoj akademiji kod nacelnika ortopedije dr Nkolica,posle 14 dana lezanja na 14 spratu ortopedije strucni tim ljekara ortopeda dosao je do zakljucka da oni nikada nisu imali ovakav slucaj i da nikada nisu radili ovakvu operaciju i vjerovali ili ne mene pitali dali zelim da se operisem :))) da me je neko u toom trnutku pitao jel hoces da ti otkinemo stopalo bez razmisljanja bi rekoa da, jer psihicki bol zbog ne mogucnosti da treniram me dovodio do ludila….odustajanjem od operacije nastavljeno je trazenje problema,2 mjeseca terapije u meljinama i bizarne situacije sa ortopedom Anusicem koji pokusava da mi da koktel (blokator bolova) i na kraju odustajanje jer kako kaze plasi se doveli su me do dr Juskovica koji mi je rijesio problem ne sasvim ali 90 posto…primio sam blokator 3 puta u razmaku od 3 nedelje,u pocetku sam mislio da je i to greska jer bol koji imate prilikom primanja samog je stravican,10 minuta vam ne pada na pamet da obucete carapu a ne da pokusate da hodate,ali izgleda da se klin klinom izbija tako je posle 3 blokade bol prestao i moj problem rijesen…nastavio sam sa treningom ali ni najmanje toliko jakim kao prije povrede…uzgred nisam pomenuo da mi je ne oslanjanje na lijevu nogu prouzrokovalo upali ligamenata patele desnog koljena i rupturu obije zadnje loze jer je desna noga toliko ojacala da je lijeva izgledala kao da nije moja…i nakon 10 godina od povrede obim lijeve noge je znatno manji sto se i vidi na oko…tako da ko ne shvati ovo ozbiljno moze da jednom rijecju najebe

  Odgovori
 • Duško Babić
  maj 24, 2013 13:30

  Igore,
  Svaka čast za tekst, veoma detaljno napisano i logički objašnjena povreda i način na koji sanirati istu. Upravo imam identičan problem i gledam kako to da saniram. U tekstu si navedeo više metoda sa saniranje povrede od kojih mi se dvije čine kontradiktornim pa bih te molio za detaljnije objašnjenje. Naime, logika je da navedena tetiva bude „zategnuta“ tokom noći kako bi mikropukotine srastale u tom položaju. Međutim, druga metoda liječenja, uz pomoć uloška sa podignutom petom se zasniva upravo na suprotnom, a to je da se ne zateže tetiva nego da se opusti, rastereti. Zar to ne djeluje u suprotnosti? Gledajući neke inostrane portale, preporuka je korištenje udlage kao najbolje metode za izlječenje upale fascije, kao i istezanje iste više puta u toku dana (podižući prste u vis, npr. prsti uz zid, peta na podu). Sem toga, šta misliš o uključivanju fizikalne terapije? Unaprijed hvala na odgovoru, Pozdrav.

  Odgovori
  • Igor Vujičić
   jun 28, 2013 10:23

   Duško, izvini što ti tek sad odgovaram. Juče mi se javila još jedna čitateljka putem mejla i telefona, pa rekoh da pogledam da li ima još reagovanja. Ne bih se složio da je korišćenje udlage u suprotnosti sa modifikovanim uloškom, Ja to mogu da objasnim ovako. Izdizanjem pete (tokom dana), smanjuje se kontaktna površina oblasti fascije sa đonom i manje se iritira. Složićeš se, nadam se , da kada ne diraš bolno mesto (a tome izdizanje pete u nekom obliku i služi), bolno mesto manje boli. Takođe, baš kako si i ti primetio fascija se blago opušta a ahilova tetiva zateže, ali ahilova ni približno koliko se isteže kada se istežemo propinjanjem na prste. Ako sam gore u tekstu bio nerazumljiv, nadam se da sam to sada ispravio. To je moje iskustvo, meni je pomoglo, nikada više posle toga nisam imao ni najmanji problem sa fascijom.
   Svima vama koji imate ovaj problem želim brzo ozdravljenje.
   igvujicic (a) gmail. com

   Odgovori
 • Dok sam bio mladji imao sam jednu nepriliku gde sam povredio plantarnu fasciju tako sto sam tacno u njenu sredinu zgazivsi na mali trn starog drveta naneo bol i uboo se.Do dana danasnjeg idalje me boli kao da se cepa i onemogucava mi da hodam u odredjenom periodu vremena.kako da ublazim bol i cak ako je moguce da ga se otarasim.Hvala unapred.

  Odgovori
 • Masaza nogu pomogne za otklanjanje boli i napetosti kratkorocno, i nazalost, ne znam koja bi druga metoda bila uspesna. Poslusacu tvoj save i pokusacu sa uloscima za cipele

  Odgovori
 • Igore cao,zelim sa tobom da podelim moj problem, vrlo slican tvome,i interesuje me tvoje misljenje. Punih 6 meseci imam bolove u peti,kako se priblizava kraj dana meni je sve gore,a o prvom jutarnjem kontaktu pete sa podom necu ni da komentarisem(stravican bol uz sepanje),konacno sam se obratila ortopedu,i rekao mi je da je upala fascie,uzela sam u rudu uloske sa perforiranom petom po preporuci ortopeda,mislim da su to isti ulosci koje si ti prvi put uzeo. E sad,njih sam pocela da nosim u isto vreme kada sam i krenula na terapije(elektroterapija i ultrazvuk),i mene je sada poceo jako zglob da boli i levo odgore na stopalu,ne znam da li je to uopste reakcija na terapije ili zbog tih ulozaka koji me teraju da dok koracam hodam „na spolja“. Danas sam zavrsila sa trecom terapijom,imam ih 10. Fizijatar mi je rekao da ce dugo trajati oporavak,cak do 3 meseca kao i u tvom slucaju. Nego me brine,sto je meni sve gore i gore i plus ova nova vrsta bolova sto mi se javila.Bojim se da nije taj cuveni trn,jer nije iskljuceno s obzirom da mi nisu smimali…Molim te za par utesnih recenica i saveta,jer sam vec na ivici da iskocim iz koze.

  Odgovori
 • Poštovani ja sam trenutno na fizikalnim terapijama oporavljam se od operacije stopala. Godinu dana sam lecila stopalo od hronične upale. Zaradila sam i petni trn doduše od 4 mm ali i strašne bolove.
  Problem sam nažalost rešila tek operacijom.
  Sada polako pocinjem da hodam i da imam pun oslonac na desnu nogu ali uz ortopedske povisice od 1 cm.
  Moj savet je svima koji primete problem sa hodanjem i bolom u stopalu da se na vreme jave kod ortopeda. Moj problem dok nisam došla do ortopeda i same operacije se proširio na koleno jer sam hodala na prste pa iskvarila hod zatim na kuk i kičmu.
  Rasteretite stopala uz pomoć običnog sunđera koji će te ubaciti u obucu ispod pete. Biće vam lekse i vama i vašoj kičmi i vašim stopalima.
  Srdačan pozdrav i brzo ozdravljenje svima od srca želim!

  Odgovori
 • Igore,
  Imam problem ja uplom plantarne fascije, pa bih da probam i noćnu udlagu, da vidim da li će pomoći. Da li biste mogli da okačite slike udlage koju ste vi napravili, čisto da vidim kako izgleda? Ove kućne varijante sa elastičnim zavojima i dokolenicama, koje se mogu naći po internetu mi ne izgledaju preterano efikasne.

  Odgovori
 • Igore da li ste sami pravili udlagu i kako ?

  Odgovori
 • Bivsa trkacica
  novembar 4, 2020 00:24

  Postovani, veoma je korisno procitati i iskustva drugih, ali podelicu i svoje kao upozorenje drugima.
  Pre 5 godina sam znatno pojacala distancu u kratkom vremenskom periodu, ali verovatno zahvaljujuci adrenalinu sam istrcala trku. U to vreme, bukvalno mi je najvise odgovaralo da hodam u stiklama koliki probijajuci bol sam osecala.
  Bilo je to u jesen 2015., pa sam odlucila da pauziram zimu.
  I tako 4 proleca, 4 godine sam ja pocinjala da trcim, jer verovali ili ne, niko od fizio-terapeuta niti odabrani lekar nisu prepoznali ozbiljnost moje povrede i nisu me uputili na pravo mesto, odnosno posavetovali da nikako ne trcim. Jedna mi je cak rekla da probam da malo trcim, malo hodam – da razbijam upalu:D
  I tako sve do maja 2019. (!) kada sam prvi put uradila magnetnu. Na nalazu stoji plantarni fascitis i plantarni lipom.
  Opet fizikalna, na kojima terapeuti odraduju svoj posao a meni nikako bolje.
  Dosla sam do stadijuma da sam osecala da nesto nije u redu sa mojim kukom, kolenom i uopste drzanjem. Bilo mi je dosta svega i trazila sam od odabranog lekara da me posalje kod specijaliste.
  Moram da napomenem da se sve ovo desava na Zapadu i da ni ovde nije sve tako bajno u zdravstvu i medj‘ “strucnjacima”. Dosta krivim tog mog doktora za celu situaciju.
  I tako ja zavrsim na klinici, ponovo magnetna u januaru 2020, posle cega su me slali na ozbiljnije fizikalne terapije, gde sam dobijala i domaci zadatak vezbice, slucne ovim vasim gore – dakle istezanja dosta, postepeno mi se uvode i vezbe jacanja stopala, lista, kuka… Marljivo sam radila vezbe, osecala sam poboljsanje, medjutim pocinje korona, pa u nekom momentu prekidam terapiju i iskreno, ulenjila sam se malo, ali me moj konstantni bol i pulsiranje podseca da treba da se vratim vezbama. Trudim se da nosim veoma udobnu i mekanu obucu, kao moje Nimbus 22 Asics, kao i uloske ukoliko obuca dozvoljava.
  Po prvi put sam ove godine teskog srca shvatila i prihvatila cinjenicu da trcanje vise nije aktivnost za mene. Psiholoski aspekt ovog problema necu ni da spominjem. Naravno da sam se zbog izbegavanja hodanja i bila ugojila, pa onda i borba sa tezinom… a aktivnosti su vam suzene.
  Od terapija mi je ostala jos neka kombinacija ultra-zvucne i sok, videcemo…

  No, ovo vreme rada od kuce u doba korone, iskoristicu da dodjem u Beograd i potrazim pomoc kod preporucenog doktora jednog sportskog kluba, gde treba da primim injekcije. Iskreno se pomalo plasim, posto se ponegde da procitati, da ovo moze izazvati jos gora pucanja. Imam jos vremena da odlucim… da li neko ima iskustva sa kortiko-steroidima?
  Inace sam primetila da dugotrajno sedenje uopste ne ide u prilog, radite na prokrvljenosti!
  Izvinjavam se na opsirnosti, samo sam htela da svima ukazem na ozbiljnost i upornost ove povrede, ako se ne leci na vreme.
  Nadam se da cu uskoro moci da kazem da posle 5 godina ne osecam bol/ treperanje/ vibriranje u svojoj peti! 5 godina ocaja!
  Cuvajte sebe i svoje telo!!!

  Odgovori
 • Takodje nesnosni bol u peti. Nadam se da je u pocetnoj fazi..odmah pocinjem sa led masazom I dok cekam ortopeda podicicu ulozak u petnom delu. Bolovi su strasni. Ne bavim se nikakvim sportom. Neznam kako je doslo do ovoga. Istezanje trpljenje trud pa videcemo sta ce biti..

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed