Trkačka klinika

Piriformis sindrom i išijas

5 komentara

Jedan od najčešćih problema, rekreativnih trkača i maratonaca u toku hladnih dana je lumboišhijalgija ili poznatija kao – išijas. Išijas se javlja zbog velikih napora pri sportskim aktivnostima u hladnom prostoru ili napolju u toku zime. Aktivnosti u hladnom okruženju mogu da dovedu do upale gluteusnih mišića.

Moj išijas

 Išijas se javlja veoma često kod mlađih ljudi, neki ga zovu i lumbalni sindrom.

Iako sam mlad, i imam 27 godina, to se desilo i meni. Vukao sam išijas čitavih 3 meseca. U mom slučaju, pored trčanja 2 puta nedeljno igram i mali fudbal. Bilo je dovoljno što sam neprikladno obučen igrao fudbal, i pogrešno se zagrejao, u toku igre nezgodno se istegao da bih izbio neku loptu, cimnuo se na pogrešnu stranu i – povreda je bila tu.

Oporavak od išijasa

U suštini, kod išijasa, ne postoji brza prirodna metoda lečenja. Prirodnom metodom lečenja bi se mogla nazvati kineziterapija i plivanje. Najbolje je ako se povreda tretira što pre, a ne kao ja, koji sam je vukao toliko da mi je lečenje trajalo 2 meseca. Ako se reaguje odmah, povreda može mnogo brže potpuno da prođe.

Terapija se sastoji od pomenutih vežbi, koje bi trebalo da se izvode uz pomoć fizioterapeuta i elektroterapija. Zapravo, prvo se radi elektroforeza, unošenje lekova pomoću jednosmerne struje, pa onda elektrostimulacija mišića u tom predelu, i na kraju vežbe. Išao sam svakoga dana na struju i ultrazvuk u bolnicu, a nakon toga na plivanje.

Kada se radi o lekovima, nezamenljiv je diklofen u raznima varijantama. Ako su bolovi toliko jaki da dolazi do ukočenosti, prepisuje se diklofen duo kako ne bi došlo do potrebe za injekcijama. U kasnijem periodu, kad su bolovi manji, prelazi se na diklofen forte od 100 mg, i na kraju, diklofen forte od 50mg (ili diklofen u obliku masti).

Ono što ti bi trebalo da ide na ruku onima koji boluju od išijasa je što će uskoro proleće i toplije vreme. (Poznato je  da su reumatske tegobe veće kada su niske temperature).

Piriformis sindrom

Evo objašnjenja mog problema koji sam pronašao istraživajući na internetu:

Kad se neko požali na bol i trnjenje koje se iz krsnog predela spušta niz zadnju stranu noge, najčešće se pomisli na diskusherniju. Međutim, pored tog i drugih mogućih uzroka iritacije ishijadičnog nerva (hronični tendinitis hamstringa, fibrozne adhezije u glutealnom predelu, i drugo) uzrok može da bude i piriformni mišić. Stanje koje na taj način nastaje zove se Piriformis sindrom.

On se često javlja kod sportista koji imaju veliko opterećenje pri izvođenju abdukcije i spoljašnje rotacije zgloba kuka. Razlog za pojavu piriformnog sindroma je činjenica da je ishijadični živac u bliskom odnosu sa piriformnim mišićem. On najčešće prolazi neposredno iza mišića, ali u oko 15% osoba nerv prolazi kroz sam mišić, i te osobe su naročito predisponirane za pojavu ishijalgije.

Sumnja na piriformis sindrom se pojačava ukoliko istezanje tog mišića značajno povećava bol.

Istezanje se vrši na sledeći način: ležeći na leđima, desna noga se savije u zglobovima kuka i kolena. Levom rukom se dohvati desno koleno i povuče u pravcu levog ramena. Tada se desnom rukom uhvati za petu i ona rotira u polje, čime se izaziva unutrašnja rotacija desne potkolenice i natkolenice i potpuno isteže piriformni mišić.

Drugi način je da se u stojećem položaju vrh stopala postavi na stolicu tako da se postigne ugao od 90 stepeni u zglobovima kuka i kolena. Potom se rukama uhvati koleno, i noga rotira unutra nenapuštajući tačku oslonca prstiju stopala na stolici.

Za postavljanje dijagnoze piriformis sindroma izvodi se i radiografija, NMR, kao i elektromioneurografijom. Tretman je najpre u vidu vežbi istezanja, trajanja od 5 do 60 sekundi, više puta dnevno, uz ultrazvučnu masažu. Ukoliko se problem i dalje nastavlja , koriste se steroidne infiltracije, a kao poslednja opcija radi se operativno lečenje.

Izvor: sportizdravlje.rs

Bol u peti kod trkača
Ahilova tetiva (Achilles tendon)

Povezani članci

5 komentara. Leave new

 • Preporuka za sve koji imaju problema sa donjim delom leđa:

  http://goo.gl/9Nvsx

  Juče sam ga kupio i bolji je od svih koje sam probao do sada, a bilo ih je u poslednjih 5 godina podosta.

  Odgovori
 • da li sme da se nastavi sa trčanjem ili mora da se pauzira dok bol potpuno ne prestane?

  Odgovori
 • Da li Piriformis sindrom, zahvata samo npr. levi kuk ili nogu, ili moze da boli nekada i samo desni kuk ili noga?

  Odgovori
 • Hvala na odg. 🙂 Hteo sam reci da mene zna da boli nekada leva strana a posle nekog perioda kada prestane, pocne da boli isto tako desna strana. Idem u teretanu (ne prejake vezbe i tezine), igram mali fudbal. Snimak kicme na MR je uredan, bez greske, svi diskusi su na mestu i ocuvani. A ja imam periodicno bolove tokom godine. Problem je sto ne znam da stanem i da odmorim bar nedelju dana, nego uz Rantudil ujutru i uvece neutralisem bol. Dajte mi savetm molim vas.

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed