Oprema za trčanje

Oprema za trčanje zimi: Proverite uz ovu čeklistu da li je vaš ormar spreman za zimsku sezonu?

Nema komentara

U mnogim mestima širom zemlje i regiona, zimsko vreme je već stiglo, a ako još nije pogodilo mesto gde živite, na putu je. Zato je ovo najbolji trenutak da proverite da li je sva oprema za trčanje zimi u vašem ormaru i ako nije iskoristite popuste i nabavite ono što vam nedostaje.

Sada je vreme da počnete da iskopavate svoju zimsku odeću za trčanje, tako da kada temperature počnu da padaju budete spremni. Pogledajte ovu kontrolnu listu za zimsko trčanje da biste bili sigurni da imate sve što vam je potrebno za uspešnu i ugodnu zimu.

Kako se oblačimo zimi i kako funkcioniše dobro oblačenje

Na početki da kratko ponovimo kako se oblačimo u toku zime.

Zimi se oblačimo slojevito. Ujedno oprema za trčanje zimi se pravi od tehničkih materijala koji zadržavaju toplotu a propuštaju vlagu od tela.

Kada se tako obučemo znoj ide od nas i nećemo biti mokri a ujedni između slojeva se zadržava toplota koju emitujemo dok trčimo i stvara pojas koji nas greje.

U zavisnosti od toga koliko je napolju hladno imaćemo 2 ili više slojeva. Na kraju oblačimo i jaknu koja štiti od udara vetra ili kiše.

Imajte na umu da se telo za vreme trčanja ugreje za nekih 8-15 stepeni pa tako i planirajte oblačenje.

Osnovni sloj

Kada želite da ostanete topli i suvi tokom zime, najbolje je da nanesete odeću od tehničkih tkanina koje su tople, ali i dalje prozračne. Merino vuna je odlična opcija, jer je topla i odvodi vlagu, ali poliester ili druge sintetičke tkanine takođe rade.

U idealnom slučaju, ovaj sloj ne bi trebalo da bude previše glomazan. Kako temperatura nastavlja da opada, možda ćete želeti da dodate još nekoliko sličnih slojeva.

Craft CORE DRY FUSEKNIT SET W, ženski donji veš set, plava
McKinley SET YACOB UX/YANIK UX, muški donji veš set, plava

Helanke

Neki trkači nose šorts čak i po hladnom vremenu, ali većina trkača, kada su temperature jednocifrene, žele nešto toplije na nogama.

Postoje posebne helanke za zimu i za leto, razlika je naravno u debljini materijala ali i u drugim osobinama. Mada je čest hak koji koriste trkači ta da obuku bilo koje helanke za trčanje, dugačke čarape i šorts.

Helanke za zimu se prave posebno za trkače, ali mogu da budu i deo kompleta donjeg veša. Samo budite oprezni i uverite se da ste se udobno obukli i da niste preterali sa utopljavanjem.

Spoljni sloj – jakna

Povrh ostalih slojeva, trebaće vam spoljni oklop koji će da vas zaštiti od hladnog zimskog vetra. Ovaj sloj treba da bude vodootporan, da spreči padavine (sneg, hladna kiša, itd.), a idealno bi bilo da ima nekoliko reflektujućih delova kako biste bili vidljiviji u mraku.

Pročitajte više o tome kakva treba da bude jakna za trčanje

Asesoari

Ljudsko telo gubi više od 50% toplote preko temena glave i dlanova i zato se kao dva najvažnija asesoara nameću kapa i rukavice.

Ako dobro ugrejete gavu i ruke, mnogo ćete lakše zadržati toplotu ostatka tela.

Kada postane stvarno, stvarno hladno tu su fantomke i bafovi za vrat koji dodaju dodatni sloj zaštite od hladnoće.

Craft ADV LUMEN FLEECE HAT,
kapa za trčanje

Šta sa nogama?

Vaše male letnje sportske čarape neće vam završiti posao u toku zime. Kada temperature počnu da padaju ispod nule, čarape koje sežu iznad vaših članaka osiguraće da nemate izloženu kožu (ovo je posebno važno za više trkače koji imaju poteškoća da pronađu helanke koje im dosežu do članaka).

Zimi, čak i trkači koji žive u gradovima i provode većinu vremena trčeći na putevima mogu da imaju koristi od para trail patika za trčanje. Zbog toga što su trail patike za trčanje obično dizajnirane za teže uslove, a đon koji ima krampone će vam pomoći da dobijete veću vuču u bljuzgavici i snegu i sprečite da klizite na ledu.

Naravno pogledajte modele sa Gorotex membrabnom koji su otporni na vodu i topliji od običnih

Mitovi o patikama za trčanje zbog kojih uvek birate pogrešne
Kako da izaberete najbolje slušalice za trčanje?
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed