blank

Kakva jakna za trčanje je najbolja po hladnom i vetrovitom vremenu?

Čim dani postanu kratki, kišoviti i hladni, trkači razmišljaju o toplijoj opremi za trening. Jedan od najvažnijih komada opreme u hladnom periodu godine je jakna za trčanje.

Naravno, letnja garderoba i dalje dolazi u obzir ako se trči u zatvorenom prostoru, ali ipak osećaj slobode koji imate napolju je nenadoknadiv. Već smo ranije pričali o tome kako se obući u raznim vremenskim prilikama, a naročito u jesen i zimu.

Jakna za trčanje je važan deo opreme svakog trkača u toku jeseni i zime

Šuškavci su tanke jakne koje imaju ulogu da vas štite od vetra, kiše i hladnog vremena. Proizvođači sportske opreme stalno podižu kvalitet i karakteristike jakni za trčanje, uostalom kao i ostale opreme, pa možete naći jakne za različite vremenske prilike, od prolećne/ jesenje kiše do zimskog mraza.

Da li je potrebno kupovati više jakni ili je dovoljna jedna?

To umnogome zavisi gde se trenira i koliko ste otporni na spoljašnje prilike. Nekima je dovoljna samo jedna jakna – šuškavac za kišu, drugima je potrebna i za vetar, hladnije vreme, sneg i noćno trčanje. Uvek ispod šuškavca možete obući majicu dugih rukava ili duksericu ako vam je hladno.

Jakne mogu da imaju jedan ili više slojeva, a što ih je više, jakna je namenjena za hladnije vreme. Dvoslojne jakne kao postavu obično imaju mrežastu tkaninu (mesh) koja olakšava perspiraciju i ventilaciju i to je najčešći šuškavac za trčanje.

Od kojih materijala su jakne za trčanje?

Materijali od kojih se izrađuju jakne su uvek veštački materijali: poliester, najlon, akrilna vlakna, mikrofiber, a kod skupljih modela i GoreTex tkanina, koja ima karakteristiku da je neporomočiva.

Karakteristike jakni za trčanje

  1. Jakna treba da bude dovoljno lagana da ne ometa trkača dok trči, ne sme da bude preširoka niti predugačka
  2. Jakna bi trebala da ima kapuljaču za zaštitu od kiše i da bude do izvesne granice otporna na vodu.
  3. Jakne moraju da imaju ranfle na na člancima i oko pojasa radi bolje zaštite.
  4. Materijal jakne – šuškavca mora da bude takav da omogućava ventilaciju. Mnogi veštački materijali to omogućavaju.
  5. Za dodatnu ventilaciju jakna bi trebalo da ima i proreze, koji se obično mogu i zakopčati, ako je hladnije.
  6. Da bi neka jakna bila pogodna za noćno trčanje, potrebno je da ima reflektivne površine, radi bolje vidljivosti.

Kada kupujete jaknu za trčanje, potrudite se da ona bude kvalitetna. Ona jeste skupa, ali je za zimu i najvažniji deo opreme trkača i trkačica.

Koliko ih često koristite i kakva su vaša iskustva?

škola trčanja