blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Oprema za trčanje

Nisu svi isti! Tipovi foamrollera i kako odabrati pravi

Foam rolling je trend koji se ne zaustavlja. Sve više je dokaza o benefitima rolanja pre i posle treninga, kao vid zagrevanja, ali i oporavka mišića, fascije i opuštanja triger tačaka u telu.

Ako niste upoznati sa tehnikom, pročitajte prvo sledeći tekst pa se vratite ovde:

Počnite da rolate: nećete verovati koliko će vam se mišići obradovati!

Odlučili ste da počnete – koji roler je pravi?

Velika je šansa da u prodavnici nećete naići na veliku informisanost prodavaca, ili će ponuda biti mala. Možete kupiti brendirani roler, i onda očekujte da izdvojite 50€+ ili naići na povoljnije modele.

Ako malo istražite po internetu naići ćete na rolere različite dužine, promera i teksture. Objasnićemo svaki od njih,

Osnovi tipovi rolera su:

  • Glatki roler
  • Rebrasti roler

Glatki roleri dolaze u dva denziteta:

  • Mekani
  • Tvrdi

Svi rebrasti roleri su tvrdi.

Postoje i kombinovani roleri – 3u1 gde unutar glatkog rolera možete izvući manji rebrasti i još manji u okviru njega.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Glatki roleri

Puniji stirpor daje veću tvrdoću

Ravna struktura rolera je po pravilu udobnija od rebrastog – koristi se pre ili posle treninga za miofascijalno opuštanje.

Što je promer rolera veći – (veći prečnik) to je roler namenjen za veće mišićne grupe, poput mišića kvadricepsa, zadnje lože. Možete ga koristiti za masažu nogu i jednog dela leđa.

Mekani roleri će postići malo slabiji efekat od tvrđih, jer neće doseći triger tačke, ali ima osoba kojima je taj pritisak dovoljan, za efekat mišićne masaže.

Ukoliko niste probali da se rolate, teško je da zamislite količinu bola koja je nagomilana u mišićima. Ukoliko imate od koga, pozajmite roler da biste testirali svoj prag bola i izabrali pravu tvrdoću glatkog rolera.

Najbolji za: duga i lagana opuštanja nakon treninga i veće mišićne grupe

Rebrasti roler

Struktura za trkače koji imaju potrebu za jačim pritiskom na bolne tačke

Intuitivno, već sam izgled rolera govori vam da je u pitanju malko bolniji proces. Rebarsti roleri koriste se da bi lakše dosegli i aktivirali triger tačke u mišićima. Zbog ovoga su efikasniji od glatkih, ali nisu idealni za početnike kojima treba postepena miofascijalna masaža.

Najbolji za: pre treniga, zagrevanje mišića, rad na rehabilitaciji i pronalaženje trigger tački.

3u1 roler

Kombinovanim rolerom dobijate najbolje od oba sveta – spolja je gladak, unutra ima uži rebrasti roler koji je zgodan za manje mišićne grupe, a najuži deo je dobar kao pomagalo u masaži listova.

Ipak, iskustvo pokazuje da se ovi roleri brže habaju, spoljni deo često pukne jer je šupalj i zavisi od unutrašnjeg za integritet. Birajte proverene proizvođače

Najbolji za: targetiranje svih mišićnih grupa i mešovite masaže.

Advertisement. Scroll to continue reading.

 

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Trčite li vi po kiši?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Povezani članci

Trkačka klinika

Jedna od najčešćih trkačkih boljki je piriformis sindrom. Kako da ga prepoznamo, lečimo ili preveniramo? Piriformis je mali mišić smešten duboko u zadnjici, iza...

Trkačka klinika

Večita enigma zbog koje su mnogi sportisti prekinuli karijeru, mnogi ljudi prestanu da idu na trčanje ili na fudbal sa drugarima, jedan od najčešćih...

Zdravlje

Foam Roler  (ili samo roler) je valjkasto fitnes pomagalo, brzo prihvaćen kao sastavni deo trening programa širom sveta. Od elitnih sportista do rekreativaca i...

Trening

Foam rolling je postala jedna od najpopularnijih aktivnosti među sportistima i rekreativcima kao način da se bolje pripreme za predstojeću fizičku aktivnost, poboljšaju performanse...