blank

Da li nosite kapu kada krećete na trening? U hladnije doba godine situacija se menja, pa vas dobra kapa može zaštititi od raznih vremenskih uticaja i omogućiti vam da trening završite onako kako ste ga i počeli – sa osmehom na licu. Vremenski uticaji od kojih razne kape mogu da vas zaštite su: kiša, sneg, vejavica, bljuzga, mraz, vetar, hladno vreme, ali i Sunce. Više o našim savetima za trčanje tokom zime možete pročitati ovde.

Materijali koji se koriste za izradu kapa za trčanje mogu biti razni: svila, pamuk, polipropilen, neopren, vuna, mikrofiber, akril, fliš… Kape mogu biti pletene ili tkane. Vrsta materijala obično diktira i namenu, pa se savremeni materijali koriste u top modelima i pružaju vrhunsku zaštitu.

Vrste kapa za trčanje

  1. kačketi se dele na: termo-zimske sa zaštitom za uši, klasične, sintetske reflektivne, mrežaste i tanke performans kačkete
  2. pletene kape – fantomke: ove kape mogu biti jednostuke ili dvostruke, tanke ili deblje, gušće ili ređe pletene
  3. balaklave – skijaške maske koje štite celu glavu
  4. trake za glavu: simetrične i asimetrične sa zaštitom za uši
  5. vizori: one imaju oblik kačketa bez gornjeg dela i koriste se u letnje vreme
  6. hibridne kape: imaju delove različitih kapa

Kačketi za trčanje

Kačketi su najpopularnije kape koje se nose na trčanje. Imaju tvrđi deo oboda i mekše ili tvrđe telo kape. Prvobitno su ih nosili igrači bejzbola, a ovaj se  trend proširio na razne sportove, pa i trčanje. Klasični kačketi se izrađuju od platna, u kojima je tvrđi deo oboda izrađen od tvrđe plastike ili lepenke presvučene platnom. Specijalni kačketi se šiju uglavnom od sintetičkih materijala koji su vodonepropusni i propuštaju znoj. Performans kačketi su lagane sportske kape od sintetike i razni proizvođači ih prodaju pod nazivima Dry fit , Clima cool/warm itd. Termo kačketi imaju zaštitu za uši, kao i deblji materijal (prirodni ili veštački), a koriste se uglavnom za ledene zimske treninge.

Termo kačket

Kačketi se uglavnom nose na vetrovite, hladne treninge. Radije odaberite kvalitetan kačket koji će vam trajati par sezona, nego neki jeftin sa teškim obodom koji će se pre pohabati, a biće vam neudoban. Naravno, kačketi se koriste i za toplo letnje vreme. Postoje specijalni Iron-man kačketi koji imaju reflektivni sloj koji odbija sunčeve zrake. Brendirani mrežasti kačketi su namenjeni za topliji deo godine, omogućuju laku perspiraciju, a obično ih nose devojke. Kačketi se izrađuju kao univerzalni – jedna veličina za sve, uz pomoć čičak ili elastične trake sa klipom mogu se lako podesiti za vaš obim glave.

Pletene kape – fantomke

Pletene kape – fantomke su klasične mekane kape koje se nose kada vreme postane suviše hladno za trčanje. Prema njihovoj debljini i materijalu od kojeg su izrađene mogu pružati dobru ili odličnu zaštitu od niskih temperatura. Tanke fantomke su dobre za temperaturu veću od 0 °C, a ispod nule kapa ipak treba da bude deblja. Ređe ispletene kape slabije štite od vetra ali omogućavaju da znoj lakše ispari. Fantomke su kape lake za održavanje, lako se peru i suše, koža lako diše kroz njih, idealne su za hladno vreme kada ne pada kiša.

Uglavnom se za izradu koriste vuna, ali i veštački materijali. Veliki brendovi poput Nike, Asics, Adidas ih proizvode za trkače, ali i skijaše uz tehnologiju koja omogućava respiraciju.

Pletena kapa - fantomka

Balaklave ili skijaške kape

Balaklave ili skijaške kape su specijalne zimske kape i koriste se za ekstremno niske temperature, a mogu ih koristiti i trkači koji su osetljiviji na hladan vazduh. Ako ste ikada gledali prenos trke Formule 1 u momentu kada pilot skida kacigu, videli ste kako balaklava izgleda. Osoba koja nosi jednu ovakvu kapu ima zaštićeno celo lice, bukvalno sve osim očiju.

I ovih kapa ima nekoliko podvrsta, a na slici vidite model koji nije potpuno zatvoren. Postoje i zatvoreniji modeli, pa čak i oni kod kojih je otvor za oči posebno prorezan, ali da ne idemo u detalje. Mnogi od nas su kao klinci nosili ovakve kape u zimskom periodu.

Ove kape, kao i fantomke, se izrađuju od različitih materijala. Postoje indicije da balaklave mogu pomoći atletičarima koji imaju tip astme izazvanu vežbanjem tako što regulišu izdahnutu vlagu u skladu s teorijom da suv vazduh, a ne temperatura, aktivira neke tipove astme.

balaklava

Trake za trčanje

Trake za glavu su popularne za hladno vreme jer ne smetaju vašoj frizuri a zagrevaju uši i čelo. Simetrične tanke trake nisu namenjene za velike hladnoće i pre bi se moglo reći da im je namena da upijaju znoj i na taj način štite od vetra. Kao i ostale kape, izrađuju se od raznih materijala.

Za hladnije treninge najbolje je koristiti termo trake sa proširenjem za uši. U materijal su upletene elastične niti koje traku pripijaju uz glavu. Devojke ih više vole od mladića, ali bilo kako bilo, čuvaju vašu toplotu. Jako su zgodne i da sačuvaju na mestu slušalice iz vašeg MP3 plejera.

traka-za-glavu

Vizori

Vizori su najjednostavnije rečeno – kačketi bez temena. Koriste se uglavnom u letnje vreme za zaštitu od sunca. Sportisti trkači, teniseri i drugi vole leti da nose vizore, jer se u njima ne znoje kao u kačketima. Nisi prilagođeni za hladno vreme.

Verovatno ste imali prilike da ih vidite, recimo na teniskim mečevima, a uglavnom ih nose pripadnice lepšeg pola. Materijali od kojih se izrađuju su isti kao kod kačketa, a obično se koristi elestična traka da vizor stabilno stoji u mestu.

vizor

Hibridne kape

Hibridne kape su specijalne kape koje predstavljaju hibrid dve ili više kapa. Na primer to može biti fantomka uz deblji donji deo – traku. Hibridne kape mogu imati i postavu. Materijali se mogu razlikovati, pa se i namena može lakše odrediti. Trkači koji se šišaju na nulu takođe moraju voditi računa da zimi održe temperaturu tela, pa im je ovo jedan od boljih izbora.

Opisana hibridna kapa (na slici) je predviđena za trčanje na niskim temperaturama i veoma dobro štiti uši i čelo uz omogućavanje gornjem delu glave da lakše diše.

hibrid

Nadam se da smo vam predstavili brojna rešenja koja možete koristiti da biste sačuvali vaše zdravlje, ali i uživali u trčanju. Voleo bih da čujem i praktičnije savete u kometarima. Da li i vi koristite kape za trčanje i koje su po vama najbolje?