Najave trka

„Memorijalni planinski maraton i pohod na Hajlu: Tragom nestalih, sjećanje na Halita Nurkovića

Nema komentara

Četvrti memorijalni planinski maraton i pohod na Hajlu: Tragom nestalih – Sjećanje na Halita Nurkovića, ove godine biće održan 23. i 24. jula, u Rožajama.

Savladavanje izazova netaknute prirode Hajle kroz trku i planinarski pohod dio je memorijala koji se održava u znak sjećanja na Halita Nurkovića, koji je radeći kao taksista nestao na Kosovu 24. jula 1999.

Pokretači i organizatori memorijalnog pohoda i maratona su ćerke Halita Nurkovića. One su u znak sjećanja na svog oca, ali i na sve one čiji se trag izgubio u ratnim godinama na ovim prostorima organizovale memorijal, kako se nestali ne bi zaboravili, ali i kako bi se konačno došlo do istine i otkrila njihova sudbina.

Cilj memorijala je podsjećanje javnosti u Crnoj Gori i regionu na problem nestalih osoba tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije, te podsticaj da se otkriju sudbine hiljada onih za kojima porodice i dalje tragaju, među njima i porodica Halita Nurkovića.

Učešćem u maratonu i planinarenju, trkači i šetači će se pridružiti poruci memorijala da društvo ne smije da zaboravi ljude koje su vihori rata oteli od njihovih najmilijih, te da su dužnost i obaveza institucija da ispune pravo porodica na istinu.

Izazovna i uzbudljiva staza, dugačka 18 km, u kojoj će trkači i planinari savladati uspon od 1.000 metara nadmorske visine, polazi sa centralnog gradskog trga u Rožajama. Staza u prvom dijelu vodi regionalnim putem ka Kuli, a zatim se penje kroz šumarke i zaravni čarobnog planinskog svijeta Hajle. Konačni cilj je planinarski dom “Grope”, gdje će nakon trke i pohoda biti organizovan ručak za učesnike, a zatim će biti dodijeljene medalje i diplome.

Staza je markirana, a punktovi za osvježenje postavljeni na svaka 4 km. Medicinsko osoblje će pratiti učesnike maratona, dok će policija obezbjeđivati njihovu sigurnost.

Prošle godine
Prošle godine

Za učesnike je organizator obezbijedio povoljne cijene smještaja u Rožajama, dok se oni koji žele da provedu noć na planini, u domu “Grope”, mogu javiti Fevziji Kurtagić (tel: +38267285393, email: fekaski@t-com.me), koji osim smještajnog kapaciteta u “Gropama”, može da dogovori ograničeni broj prenoćišta u planinskim katunima.

Ukoliko niste u mogućnosti da platite prenoćiste, javite se organizatorima na tragom.nestalih@gmail.com.

Svi učesnici će dobiti majice sa oznakom maratona i diplome, a najuspješnijima će biti dodijeljene medalje i prigodne nagrade.

Za maraton i pohod se možete prijaviti popunjavanjem formulara na web stranici memorijala: http://maraton-tragomnestalih.info ili slanjem email poruke na: tragom.nestalih@gmail.com

Registracija učesnika i dijeljenje startnih brojeva će se održati u subotu 23. jula 2016. u prostorijama Centra za kulturu Rožaje, sa početkom u 16.00 sati.

Te večeri će, uz prigodan program, Memorijal biti zvanično otvoren, nakon čega će uslijediti dječija gradska trka.

Više informacija o kompletnom programu i detaljnoj satnici mozete naći na web stranici Memorijala: http://maraton-tragomnestalih.info

Pod sloganom “Sjećanjem protiv nestanka, jer ljubav ne nestaje”, pozivamo vas da nam se pridružite u ovoj sportskoj i ljudskoj akciji, u trci ili šetnji kroz očaravajuće planinske prizore Hajle.

NAPOMENA: Trkači, planinari i šetači učestvuju u Memorijalnom maratonu i pohodu: Tragom nestalih – Sjećanje na Halita Nurkovića na svoju odgovornost garantuju da su fizički i zdravstveno spremni da pređu stazu.“

“Planinska trka’’ Volušnica 2016.
VOJVOĐANSKA TREKING LIGA 2016. 5. kolo „Simonovićevi dani“

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed