Najave trka

Maraton Stazama Branka Ćopića, jedini maraton u BiH, poklanja vam 2 startnine!

Nema komentara

Peti po redu Maraton stazama Branka Ćopića održaće se 28. maja 2017. Start maratona je u 10h u Hašanima, ispred Osnovne Škole  “Branko Ćopić”, a polumaratona u 11h kod Rađenovića mosta. Cilj maratonske i polumaratonske trke je u Novom Gradu, gdje će biti organizovan i ručak za učesnike.

Dok se budu čekali prvi trkači sa maratonske i polumaratonske trke u Novom Gradu će se održati trka građana na 5 km (Fun Run).

Kotizacija za polumaraton je 25KM ili 13€ za strane trkače, kako izvršiti uplatu pogledajte OVDE.

Više podataka o trci, kotizacija i  sadržaj startnog paketa, možete pronaći na:

http://aksloboda.org/maraton.html

Zašto doći na maraton?

Ranije smo vam opisivali kako je nastala ideja o ovom jedinom maratonu u Bosni i Hercegovini, pa vam nećemo ponavljati priču.

[see_also link=”http://trcanje.rs/trke/najave/maraton-stazama-branka-copica-poklanjamo-2-startnine/” target=”_blank”]ako vas zanima istroijat trke kliknite ovde[/see_also]

Ovaj put ćemo vam objasniti zašto je dobro trčati ovaj Maraton.

A razlog je jednostavan, i znaju ga svi koji su ga trčali bar jednom. Na ovom Maratonu su svi trkači domaći. Atmosfera je takva da se svi poznaju, i po završetku trke ne znate sa kom bi prije sjeli u kafić i popili svoj esspreso. Ovo nije maraton u metropoli, ovde nema ni blještavila ni hladnoće velegrada. Čak i kada ste ovde prvi put, vrlo brzo ćete se sprijateljiti sa organizatorima i steći prijatelje koje ćete rado sretati i u Novom Gradu i na drugim trkama.

Trasa maratonske trke kreće sa 320 mnv, i poslije kratkog spusta, zagrijavanje, kreće se preko prevoja dostižući 450 mnv (cca 5-ti km), nakon čega je staza u padu do visine 320 mnv (10-ti km). Dalje staza prati ovu nadmorsku visinu uz blago lelujanje sve do dvadesetog kilometra nakon čega ide još jedan spust na cca 170 mnv. Od ove tačke pa do cilja (125 mnv) je staza u blagom padu.

Za razliku od prošlogodišnje trase, u mjestu Rudice se skreće uz rijeku Vojskovu gdje se trči 3.5 km uz rijeku do okretnice, a potom nazad do Rudica gdje se izlazi na magistralni put i do cilja ostaje još 7 km.

Okolina staze se mjenja od ruralne na startu do urbane na cilju. Duž staze imaćete priliku vidjeti domaće životinje i radove u polju.

Novi Grad je prilično staro mesto, iako se imenom ne čini tako. Prvi put se u istorijskim spisima pominje 1282. godine. Od tada je razaran mnogo puta, a njegova pozicija na dve reke mu je predodredila da oduvek bude na granici i da ga uvek ruše i iznova grade. U Novi Grad je najlepše doći u toplom delu godine. Staza maratona u grad ulazi Kejom, koji je kamenom ozidana odbrana grada od poplava. To je mesto gde Novljani šetaju kraj Une, reke čije ime govori da je jedinstvena. Pod lipama Keja mladi ovog grada razmenjuju prve poljupce i svima iz tog kraja je ostao u srcu, kako kažu organizatori. Koliko Novljanima znači reka Una najbolje govori činjenica da je najčešće ime dece raseljenih Novljana Una. Leti se sva obala Une pretvori u plažu. Kažu  da je kupanje u brzacima poseban doživljaj koji se ne može sresti na stajaćim voda.

Za ovogodišnju trku djelimo dve startnine. Da bi dobili startninu morate biti prijavljeni za trku, lajkati FB stranicu trke i poslati e-mail na maraton@aksloboda.org u kome ćete navesti da ste zainteresovani za nagradnu igru i naravno svoje podatke.

[button color=”green” size=”big” alignment=”none” rel=”follow” openin=”samewindow” url=”http://aksloboda.org/registracija.html”]PRIJAVI SE[/button]
Harmony Run Camp 2017 – provedite savršenih 7 ili 3 dana trčanja i aktivnog odmora na Tari u septembru
Šetnja vlasnika odgovornih pasa i ove godine na Beogradskom maratonu!

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed