lifestyle

8 načina da se motivišete ako vam fali motivacija za trčanje

Nema komentara

Motivacija za trčanje često može da nestane, ali je važno da ne gubite iz vida zašto ste uopšte počeli da trčite. Najčešći razlozi zbog kojih se trči su razonoda, kondicija, zdrav razum ali i takmičenje.

Trčanje je jedan od najboljih načina da se sagore kalorije i ostane u formi.

Prosečna osoba potroši oko 60 kalorija po kilometru, što znači da ćete potrošiti preko 1.360 kalorija kad istrčite polumaraton.

Iako je trčanje efikasno, teško je zadržati motivaciju i trenirati dosledno. Pad motivacije uzrokuje i smanjenje redovnosti, ustaljenosti i tempa. Na sreću postoji nekoliko alata za održavanje inspiracije za trčanje. Kada vam nestane motivacije, isprobajte jedan od ovih načina kako biste se vratili:

#1 Pristetite se poslednjeg puta kada niste trčali, ali ste ipak otišli

Setite se kako je bilo poslednji put kada ste uprkos padu motivacije istrajali, i otišli na trčanje. Setite se kako ste se osećali. 99 od 100 ljudi kaže da se bolje osećaju nakon trčanja i nikada nisu zažalili kada su išli protiv pada motivacije. (Ovaj 100i se nešto zbunio)

#2 Isplanirajte grupno ili trčanje u paru

Dogovorite se sa drugarom trkačom ili grupom trkača da odete na trčanje. Ovo je prilika kada je biti žrtva pritiska okoline/društva zaista veoma efikasna. Niko ne bi voleo da ga ispalite, a i ako to uradite, vi ćete se posle osećati loše.

#3 Postavite ciljeve

Mi smo stvorenja navike, pa je najbolje trčanje ubaciti u raspored na isti način kao i bilo koju drugu stvar. Napravite redovan raspored trčanja. ALI, jako je važno da budete iskreni prema sebi.

Da li ste noćni trkač, ili vam se ipak više sviđa da trčite ujutru ili tokom pauze za ručak? Prilagodite plan sebi i svojim potrebama.

#4 Stavite trku u kalendar

Prijavili ste se za trku, bilo da je polumaraton, maraton ili neka kraća distanca. Sada je važno upisati ga u kalendar, podvući 10 puta, i prebrojati koliko nedelja je ostalo do trka. Zapišite! Ništa vas neće bolje motivisati.

#5 Rasteretite trčanje

Iako su trke odličan način da osvestite svoje ciljeve, trkači na treningu lako postanu previše fokusirani na brojke i statistiku. Opsesija gledanja GPS satova, monitora otkucaja srca i drugih alatki nije loša. Ali često mogu da vas nateraju da zaboravite zašto uopšte trčite.

Ako osećate da vam je dosadilo, i da nemate motivacije, razmislite o tome da isključite sat i telefon i uživate u trčanju samom po sebi. Bez plana, cilja i statistike.

#6 Promenite nešto

Promena je uvek dobra stvar. Naš mozak je navikao na komfor, ali je dobro s vremena na vreme iznenaditi i telo i um.

Menjajte rute, trčite različite razdaljine, isprobajte drugačije terene… Trčite 5km u kraju, pa onda sutradan 3 u parku ili šumi. Menjajte tempo naizmenično trčeći brže pa sporije.

#7 Izgubite se u prevodu

Da, apsolutno dozvolite sebi da se izgubite. Već smo pomenuli kako promena rutine može da obnovi vaše navike trčanja. Nadamo se da ste do sada uvideli da nije poenta trčanja u rekordima i statistici.

Ono što možda ne znate je da je ono što pravi razliku to da pretvorite svakodnevno trčanje u avanturu.

Nije važno da li živite u većem ili manjem gradu, uvak postoje nova mesta koja možete istražiti i istrčati. Čak i ako ste tuda prolazili 1000 puta kolima, šetnja, a pogotovo trčanje tim rutama je prktično pogled iz druge perspektive.

#8 Trčite 10 minuta ako ne ide

Ako ništa drugo ne uspe, izađite na 10 minuta i ako ne možete više da trčite od nemotivacije, vratite se kući. Dolazi do fizioloških i mentalnih promena kada počnete da trčite. Ovaj proces je toliko jak, da obično i nakon tih 10 minuta, nećete prestati da trčite.

Ako do toga i dođe, i to je okej – znate da ste pokušali.

Kako da istrajete u odluci da trčite
Da li zaista postoji razlika između rekreativaca i profesionalnih sportista?
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed