U prirodi su svi minerali i vitamini koji vam mogu zatrebati, samo trebate znati gde da ih tražite. Jedan od “čudesnih” zeleniša je zelje, od kojeg možete brzo i lako napraviti salatu.

Potrebno vam je sledeće:

  • feta sir ili sitan domaći sir
  • jogurt ili kiselo mleko
  • zelje

U plastičnu kuhinjsku posudu viljuškom isitniti feta sir ili neki drugi stari sir, u isitnjeni sir dodati jogurt ili kiselo meleko i na kraju u to dodati sitno iseckano zelje i sve to dobro promešati rukom izgnječiti kako bi zelje smanjilo zapreminu i dok ližete prste ruke s kojom ste gnječili masu proveravate slanitet i kusate salatu. Brzo, da brže nemože dobili ste ukusnu i praktičnu salatu.

Zelje: minerali za trkače nadohvat ruke

Kad sam malo prošetao netom našao sam podatak da sastojak ove salate zelje deluje preventivno na zdravlje a i lečenje, tj zelje je posebno korisno za izbacivanje gljivica iz organizma. Zelje je prirodni izvor laktobacila (korisna bakterija koja, koja ograničava razmnožavanje kandide). Preporučuje se da se svakodnevno koristi kiselo mleko ili jogurt sa zeljem.

Ja sam do ove salate došao slučajno pripremajući fil za pravljenje pite. U ovu salatu samo umutite jaja i dobili ste fil za pitu.

Savetujem da zelje sami uberete jer sad kreće i ima ga svuda pa i u okolini većih gradoava kako bi ste bili sigurni u njegovo poreklo da nije iz zagađenih zona – pored saobraćajnica. Zdravo i bezbedno je ono koje se nalazi makar 400 metara vazdušne linije udaljeno od saobraćajnica ukoliko nema prepreka – šuma i rastinja.

Prijatno!

planovi za trčanje