Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ishrana za trčanje

Zelje – čuvar zdravlja i izvor minerala za trkače

Zelje: minerali za trkače nadohvat ruke

U prirodi su svi minerali i vitamini koji vam mogu zatrebati, samo trebate znati gde da ih tražite. Jedan od “čudesnih” zeleniša je zelje, od kojeg možete brzo i lako napraviti salatu.

Potrebno vam je sledeće:

  • feta sir ili sitan domaći sir
  • jogurt ili kiselo mleko
  • zelje

U plastičnu kuhinjsku posudu viljuškom isitniti feta sir ili neki drugi stari sir, u isitnjeni sir dodati jogurt ili kiselo meleko i na kraju u to dodati sitno iseckano zelje i sve to dobro promešati rukom izgnječiti kako bi zelje smanjilo zapreminu i dok ližete prste ruke s kojom ste gnječili masu proveravate slanitet i kusate salatu. Brzo, da brže nemože dobili ste ukusnu i praktičnu salatu.

Zelje: minerali za trkače nadohvat ruke

Kad sam malo prošetao netom našao sam podatak da sastojak ove salate zelje deluje preventivno na zdravlje a i lečenje, tj zelje je posebno korisno za izbacivanje gljivica iz organizma. Zelje je prirodni izvor laktobacila (korisna bakterija koja, koja ograničava razmnožavanje kandide). Preporučuje se da se svakodnevno koristi kiselo mleko ili jogurt sa zeljem.

Ja sam do ove salate došao slučajno pripremajući fil za pravljenje pite. U ovu salatu samo umutite jaja i dobili ste fil za pitu.

Savetujem da zelje sami uberete jer sad kreće i ima ga svuda pa i u okolini većih gradoava kako bi ste bili sigurni u njegovo poreklo da nije iz zagađenih zona – pored saobraćajnica. Zdravo i bezbedno je ono koje se nalazi makar 400 metara vazdušne linije udaljeno od saobraćajnica ukoliko nema prepreka – šuma i rastinja.

Prijatno!

Advertisement. Scroll to continue reading.
9 Comments

9 Comments

  1. Igor Vujičić

    31.03.2010 at 09:38

    Hm, Bobane pun si iznenađenja… probaću ovo negde od sledeće nedelje, baš zvuči primamljivo…

  2. voya

    31.03.2010 at 10:48

    e bas sam sinoc napravio proju sa sirom i zeljem – super je ispala!! : )

  3. kiwi

    06.04.2010 at 23:40

    Svaka pohvala zelja i svih prolećnih zelenisa je na mestu. Kako sam se svojevremeno bavio ishranom u prirodi, skrenuo bih vam paznju na biljku Sremuš. Pojavljuje se i pod drugim imenima, ali je najpoznatija pod ovim imenom. Pripada grupi divljih lukova. Poslednjih godina vidim da ima da se kupi i na pijacama, ranije je nije bilo. Po meni najkompletnija biljka za prolecno čišćenje organizma. ima ga upravo u ovom periodu, kada krece i kopriva i zelje. Može se jesti sveža, na salatu, i meni je takva najbolja. Kome je ukus prejak, Bobanova salata sa zeljem je idealna podloga da se umeša i sremuš.

  4. Laoch

    10.12.2010 at 23:40

    Vrlo, vrlo koristan savjet!!! Ja bih dodao još i drugo zelenolisno divlje bilje, kao što je maslačak u rano proljeće, kopriva, divlja salata, itd. Maslačak u Sloveniji zovu regrat i ovdje postoji prava tradicija branja i pripreme salate od regrata, koga sitno sjeckanog miješaju sa tek skuvanim krompirom i kuvanim jajetom.

  5. Vuleta-Corak Djurdja

    15.03.2012 at 12:47

    Kako se zove ova vrsta Zelja. Hvala

  6. ДУШАН

    05.04.2012 at 08:44

    Зеље и сир:права ствар!Хвала!

  7. Кокорин

    05.04.2012 at 08:46

    Овог тренутка идем да тражим то зеље.

  8. snezana

    12.05.2013 at 20:51

    recept za pitu zeljanicu, domaću…. zlatiborsku…. pomešajte crno brašno, belo brašno, mlaku vodu, so, malo ulja i dodajte komad kvasca… lepo izradite testo kada naraste oklagijom… da bude što tanje, kao krug… onda rukama lagano polako širite taj krug i razvlačite rukama. Namažite fil: sir, jaja, kajmak, mleko, zelje, mladi luk ili praziluk i rolajte testo kao palačinku, savijte u obliku puža i poprskajte vodom i uljem.
    Prijatno!

  9. Milenković Miroslav

    24.07.2021 at 08:40

    Kako je kad se kuva i sa čime je najbolje da se meša

Uključi se u diskusiju

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Trčite li vi po kiši?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Povezani članci