Ishrana za trčanje

Zelje – čuvar zdravlja i izvor minerala za trkače

9 komentara

U prirodi su svi minerali i vitamini koji vam mogu zatrebati, samo trebate znati gde da ih tražite. Jedan od „čudesnih“ zeleniša je zelje, od kojeg možete brzo i lako napraviti salatu.

Potrebno vam je sledeće:

  • feta sir ili sitan domaći sir
  • jogurt ili kiselo mleko
  • zelje

U plastičnu kuhinjsku posudu viljuškom isitniti feta sir ili neki drugi stari sir, u isitnjeni sir dodati jogurt ili kiselo meleko i na kraju u to dodati sitno iseckano zelje i sve to dobro promešati rukom izgnječiti kako bi zelje smanjilo zapreminu i dok ližete prste ruke s kojom ste gnječili masu proveravate slanitet i kusate salatu. Brzo, da brže nemože dobili ste ukusnu i praktičnu salatu.

Zelje: minerali za trkače nadohvat ruke

Kad sam malo prošetao netom našao sam podatak da sastojak ove salate zelje deluje preventivno na zdravlje a i lečenje, tj zelje je posebno korisno za izbacivanje gljivica iz organizma. Zelje je prirodni izvor laktobacila (korisna bakterija koja, koja ograničava razmnožavanje kandide). Preporučuje se da se svakodnevno koristi kiselo mleko ili jogurt sa zeljem.

Ja sam do ove salate došao slučajno pripremajući fil za pravljenje pite. U ovu salatu samo umutite jaja i dobili ste fil za pitu.

Savetujem da zelje sami uberete jer sad kreće i ima ga svuda pa i u okolini većih gradoava kako bi ste bili sigurni u njegovo poreklo da nije iz zagađenih zona – pored saobraćajnica. Zdravo i bezbedno je ono koje se nalazi makar 400 metara vazdušne linije udaljeno od saobraćajnica ukoliko nema prepreka – šuma i rastinja.

Prijatno!

Belančevine, masti i UH u ishrani sportiste
Maraton i ishrana

Povezani članci

9 komentara. Leave new

  • Hm, Bobane pun si iznenađenja… probaću ovo negde od sledeće nedelje, baš zvuči primamljivo…

    Odgovori
  • e bas sam sinoc napravio proju sa sirom i zeljem – super je ispala!! : )

    Odgovori
  • Svaka pohvala zelja i svih prolećnih zelenisa je na mestu. Kako sam se svojevremeno bavio ishranom u prirodi, skrenuo bih vam paznju na biljku Sremuš. Pojavljuje se i pod drugim imenima, ali je najpoznatija pod ovim imenom. Pripada grupi divljih lukova. Poslednjih godina vidim da ima da se kupi i na pijacama, ranije je nije bilo. Po meni najkompletnija biljka za prolecno čišćenje organizma. ima ga upravo u ovom periodu, kada krece i kopriva i zelje. Može se jesti sveža, na salatu, i meni je takva najbolja. Kome je ukus prejak, Bobanova salata sa zeljem je idealna podloga da se umeša i sremuš.

    Odgovori
  • Vrlo, vrlo koristan savjet!!! Ja bih dodao još i drugo zelenolisno divlje bilje, kao što je maslačak u rano proljeće, kopriva, divlja salata, itd. Maslačak u Sloveniji zovu regrat i ovdje postoji prava tradicija branja i pripreme salate od regrata, koga sitno sjeckanog miješaju sa tek skuvanim krompirom i kuvanim jajetom.

    Odgovori
  • Vuleta-Corak Djurdja
    mart 15, 2012 12:47

    Kako se zove ova vrsta Zelja. Hvala

    Odgovori
  • Zelje i sir:prava stvar!Hvala!

    Odgovori
  • Кокорин
    april 5, 2012 08:46

    Ovog trenutka idem da tražim to zelje.

    Odgovori
  • recept za pitu zeljanicu, domaću…. zlatiborsku…. pomešajte crno brašno, belo brašno, mlaku vodu, so, malo ulja i dodajte komad kvasca… lepo izradite testo kada naraste oklagijom… da bude što tanje, kao krug… onda rukama lagano polako širite taj krug i razvlačite rukama. Namažite fil: sir, jaja, kajmak, mleko, zelje, mladi luk ili praziluk i rolajte testo kao palačinku, savijte u obliku puža i poprskajte vodom i uljem.
    Prijatno!

    Odgovori
  • Milenković Miroslav
    jul 24, 2021 08:40

    Kako je kad se kuva i sa čime je najbolje da se meša

    Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed