Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ishrana za trčanje

Zašto je prokelj idealno zimsko povrće?

Prokelj je dobio ime po Briselu što se iz našeg naziva za ovo povrće ne može reći. Veruje se da je tamo prvi put široko kultivisan još u 16. veku pa se tako na engleskom zove Brussel Sprouts. Nalazi se na listi „najomraženijeg povrća“ zbog gorkog ukusa koji je proizvod jedninjenja koje sadrži sumpor.

Budite oprezni pri pripremi prokelja, prekuvavanje pojačava gorak ukus i neprijatan miris. Ako ga budete pravilno kuvali i začinili, oduševićete se.

Koje su prednosti prokelja?

Sezona prokelja je počela još u novembru, a ako viđate ove kupusiće po radnjama, i nikada ih do sada niste probali, sada je pravo vreme.

Kao i (njegov rođak) kupus, sadrži jedinjenje sulforafan, koji inhibira oštećenja DNK koja mogu dovesti do raka. Prepun je vitamina C i K, i snižava nivo štetnog LDL (lošeg holesterola). Što znači da jača imunitet i pomaže u prevenciji raka.

Ono što je zanimljivo jeste da proizvodi šećer kao reakciju na mraz, pa u ovom periodu nemaju gorak ukus.

Osim što funkcioniše kao agens protiv raka, sulforafan takođe može pomoći u zaštiti vašeg mozga i vida, ublažava alergije, i pomaže kod dijabetesa tipa 2.

Sve navedeno uključuje i ostalo povrće iz ove porodice: brokoli, kupus, karfiol i kelj. Dnevna konzumacija može smanjiti rizik od napredovanja raka.

Kako da izaberete dobar prokelj u prodavnici?

Kada birate, tražite prokelj jarko zelene boje, koji je tvrd na dodir. Izbegavajte ako imaju žute ili crne mrlje – to ukazuje na starost. Najbolje bi bilo kupovati prokelj koji je još na stabljici jer duže ostaje svež.

Kako najlakše pripremiti prokelj?

Vrlo je jednostavno pripremiti prokelj. Ogulite spoljašnje listove i isecite dno. Blanširajte u ključaloj posloljenoj vodi dva minuta, pa ga potopite u hladnu vodnu na dva minuta. Na ovaj način ćete održati boju lepom i zelenom.

Procedite, isecite po dužini, pa stavite licem na dole u tiganj sa maslinovim uljem ili slaninom. Pržite 3 minute na srednjoj vatri, ili pecite 15 do 20 minuta na 200 ° C dok ne porumene.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pročitajte recept za salatu sa brusnicama, bademom i feta sirom ovde!

Da li vi volite prokelj? Pišite!

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Trčite li vi po kiši?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Povezani članci

* Naslovna

Nepravedno zapostavljen, a veoma zdrav. Lep i lako uklopiv. U ovome slučaju izgled ne vara – prokelj je super namirnica za trkače. Jednom sam...