blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

* Naslovna

Tortilje, prolećni zalogaji za poneti

Salate se vraćaju na velika vrata. Kombinacije slatko, slano, hrskavo i miršljavo. Zato ne gubite vreme, trk na pijacu, ne časite časa i zavijte sebi jednu prolećnu tortilju!

Tortilje su sjajan odgovor za nedostatak vremena, zdrave i ukusne na više načina! Zato ne gubite vreme zavijte sebi jednu prolećnu tortilju.

tortilje

Stiže nam proleće a sa njima mnoštvo šarenila. Pijace su već počele da se zelene i da raspiruju maštu kod svih ljubitelja povrća.

Iako kod nas sada postoji dosta dobar izbor u marketima, svi znamo da su prave stvari one koje niknu na pijacama. Pa je tako salata posebno osvežavajuća kad je kupimo kod bakice. Luk je hrskaviji, rotkvice bolje pucaju a o sremušu, mladom grašku i tikvicama da ne pričam. Sad će sve to za koju nedelju, za koji mesec.

Salate se vraćaju na velika vrata. Kombinacije slatko, slano, hrskavo i miršljavo. Paste, rižotoi i svi oni ultimativni confort food lagano padaju u zapećak ili se kombinuju sa mnoštvom povrćki i prikazuju nam svoje najbolje strane.
Zato ne gubite vreme, trk na pijacu, ne časite časa i zavijte sebi jednu prolećnu tortilju.

Tortilje sa dimljenim lososom

  • Tortilja
  • 1/2 kašika wasabi namaza (1 kašičica wasabija ili rena, 1 kašika pavlake, 1 kašičica soja sosa)
  • 2 lista dimljenog lososa
  • Velikodušna porcija iceberg salate

Tortilje sa brie sirom

  • Tortilja
  • 3 kriške brie sira (ili feta sira)
  • 1 kašikica salsa roza (2 kašike majoneza, 1 kašika kečapa)
  • Velikodušna porcija rukole

Tortilja sa mocarelom

  • Tortilja
  • ½ loptice mocarele
  • 1 kašikica aioli namaza ( 1 kašičica majoneza od maslinovog ulja, ¼ čena belog luka, 1 kašičica senfa)
  • Čeri paradajz i salata puterica

Uputstvo za spremanje tortilje:

  1. Tortilje zagrejte na tiganju sa obe strane. Poređajte sir dok su još tople. Sačekajte koji minut pa premažite sa namazom.
  2. Dodajte salatu i povrće i urolajte.
  3. Kada su se ohladile, zamotajte u foliju i spremni ste za polazak.
  4. Tortilje dugo ostaju sveže i vrlo su zgodne za ručak u prirodi ili na poslu.

Za laganije varijante smanjite količine majoneza i dodajte malo jogurta.
Napravite sami majonez od domaćih jaja. Neverovatno se brzo pravi!
Ne volite majonez? Ubacite neki drugi omiljeni namaz.

Možete koristiti sireve sa manjim procentom masti ali vodite računa da svi prozvodi sa 0% mlečne masti i ostale light varijante koriste razne dodatke kako bi poboljšali ukus.

Igrajte se sa povrćem! Tanko sečeni listići šargarepe se božanstveno uklapaju sa sirom. Ako nemate neki bitan sastanak, priložite uz tortilju koji mladi luk, crni ili beli, oba su divna! Rotkvice se slažu uz sve i tako su dekorativne. Ubacite i njih!

Kombinujte, seckajte, istražujte i iskoristite prolećeu svakom smislu!

10 Comments

10 Comments

  1. Dragan Ciric

    18.03.2014 at 11:05

    Odlicni recepti. Ja volim da kobinujem tortilje sa humusom, mocarelom, rotkvicama i sargarepom.

    • Aleksandar Radukin

      18.03.2014 at 12:29

      Uuu, valja :)

    • Kuvarica Lalica

      19.03.2014 at 15:35

      Jao njami! Ja isto humus volim! Ma i kašikom ga nekad jedem :P

  2. Nemanja Stanojevic

    18.03.2014 at 12:23

    jel tortilje ispadnu tako palve?

  3. Aleksandar Markovic

    18.03.2014 at 20:00

    Je*ali vas zalogaji :) jel ovo kulinarski portal ili o trcanju? Poceo sam da se gojim …

    • Tijana

      19.03.2014 at 12:18

      :D i trkači su ljudi, a ovo su trkački zalogaji

  4. Jelena

    19.03.2014 at 14:03

    Da li je tortilje preporucljivo jesti ako sam u procesu mrsavljenja? Ne mogu nigde da pronadjem konkretan odgovor u kakvom su odnosu, na primer beli hleb i tortilja sto se zdravlja i kalorijske vrednosti tice.. Hvala unapred..

    • nion

      19.03.2014 at 15:24

      ti pravi sa integralni brasnom bice sigurno bolje nego sa belim,ja pravim pogacice to je nesto izmedju tortilje i placinke sa belim meso i salatom(bilo kojom)

    • Kuvarica Lalica

      19.03.2014 at 15:38

      Jelena, tortilja ima sličnu kalorijsku vrednost kao i bilo koji hleb. Što kaže Nion, možeš ih praviti sa integralnim brašnom, onda su definitivno zdravije.

      • Jelena

        19.03.2014 at 17:09

        Hvala na odgovoru.. :)

Uključi se u diskusiju

Povezani članci