Ishrana za trčanje

Super 8 – osam namirnica protiv umora

11 komentara

Predstavljamo vam neke od najboljih boraca protiv umora. Ukusne, a zdrave i korisne namirnice koje bi trebalo uvek da imate pri ruci.

Lubenica

lubenica

Čak i blaga dehidracija  (govorimo o 1,5% gubitku telesne tečnosti) može dovesti do toga da se osećate usporeno, kaže se u skorašnjim istraživanjima objavljenim u „Journal of Nutrition“. Svakako, možete se potruditi da manično pijete vodu tokom celog dana, ali možete je nadoknaditi i putem hrane.

Dobar izbor će biti bilo kakva vrsta dinje, a posebno lubenica jer u sebi sadrži 90% vodenih sastojaka, koji sprečavaju dehidrataciju i dobar su izvor energije.

Mleko

mleko

Vajt kaže: „ Mlekara će steći lošu reputaciju, ali vi dobijate pravi prasak za male pare.“ Sem što ćete nadoknaditi telesnu tečnost, mleko će dodatno obezbediti i održavanje vaših elektrolita u fiziološkim granicama dok se znojite.

Naravno, sadrži i dobar udeo dnevno neophodne količine proteina i omogućava energetski obrt ugljenih hidrata. Članak objavljen u „Medicine & Science in Sports & Exercise“, kaže da čaša mleka pred spavanje obezbeđuje dobar osećaj u mišićima ujutru, jer pijenje kazeina (proteina iz mleka) tokom noći obezbeđuje oporavak i rast mišića.

Ovsena kaša

ovsena kasa

Kad se probudite, vozite se na malo goriva, tako da je prva stvar koju Vajt preporučuje za ujutru – ovsena kaša. Ovas sadrži kvalitetne ugljene hidrate koji su uskladišteni u telu glikogena i obezbeđuju energiju za naš mozak i mišiće, kažu poznati njujorški nutricionisti.

Pasulj

beans

Vlaknima je potrebno više vremena da se razgrade, te tako obezbeđuju produžen porast energije koji je obezbeđen od ugljenih hidrata dugog trajanja. Pasulj je prepun kojekakvih kvalitetnih tvari.

Vlakna takođe drže nivo energije na pravom nivou u organizmu, jer pomaže regulaciju šećera u krvi. Pasulj takođe sadrži magnezijum, koji pomaže vašem organizmu da se odmori i obnovi energiju, a na telu je da ga iskoristi i za obnovu enzima koji stvaraju energiju.

Lešnici, orasi – orašasti plodovi

orasi

Orasi su pakovanje vlakana i proteina u jednom, koji pomažu porast energije i pritom je drže na stabilnom nivou. Oni su takođe dobri za nadoknadu  i podizanje količine energije posle vežbanja.

Pečeni, slani pistaći su prirodan način da se nadoknade elektroliti (kao što su natrijum i kalijum) koji se gube tokom vežbanja, a koji vas ostavljaju sa osećajem umora . Bonus im je to što imaju zdravu dozu magnezijuma u sebi.

Slatki krompir

sladak krompir

Kao dodatak deljenju na energetski stabilizirajuće visoko vlaknaste ugljene hidrate, slatki krompir će zauzeti visoko mesto, prvo što sadrži četvrtinu potrebne količine kalijuma. Kalijum pomaže u održavanju normalno izbalansirane količine elektrolita što našem organizmu omogućava da bude maksimalno hidriran. Još jedna korist od kalijuma je to što pomaže opuštanju organizma kao i snižavanju krvnog pritiska, pa smanjuje stres koji bi mogao prouzrokovati umor.

Jaja

jaja

Jaja su odličan izvor energije, jer sadrže gvožđe, cink i veliku količinu proteina. Istraživanja iz 2009. godine kažu da su proteini značajni ne samo u izgradnji mišića i održavanja sitosti, već i za održavanje nivoa energije. 6g proteina iz jaja održava nivo šećera u krvi normalnim, a takođe i daje aminokiselinu Leucin koja je značajan faktor u sintezi mišića. U međuvremenu, vitamin B će pomoći vašem organizmu u produkciji energije.

Crni, zeleni ili oolong čaj

zeleni caj

Šolja čaja sadrži aminokiselinu Teanin koja može poboljšati pažnju i probuđenost organizma, a takođe ćete dobiti i porast kofeina u maloj meri (35-50mg po šoljici za razliku od 100-140mg kad je u pitanju kafa). Samo pazite da ih ne pijete pred spavanje, jer ukoliko oštetite kvalitet svog sna, osećaćete se umorno.

Koje su vaše super namirnice za dodatnu energiju i budnost?

Tekst je izvorno objavljen na sajtu otkucajizdravlja.rs

Proteini biljnog porekla – saveti za vegane i vegetarijance
Dehidracija – glavni trkački neprijatelj
Tags: ,

Povezani članci

11 komentara. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed