blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ishrana za trčanje

Probajte kombuhu – savršeni početak dana i hidracija za sportiste!

tiglo nam je lepo vreme, a samim tim tražimo najbolje moguće osveženje za predstojeće dane. Predložiću vam nekoliko sa posebnim osvrtom na super-hranjiva svojstva kombuhe!

kombuha

Kome su nedostajali moji tekstovi na temu čajeva i uticaja čaja na raspoloženje, zdravlje i celokupno stanje organizma, mislim da će se ovom tekstu još više obradovati. Pre par nedelja dobila sam porukicu od drage prijateljice koja me je pitala za par saveta i između ostalog pomenula kako bih mogla napisati novi tekst.. Nisam dugo. Prelep je osećaj znati da tekstove ipak neko čita i nada se novim.

Ja sam malo „odmorila“ i evo me nazad. Stiglo nam je lepo vreme, a samim tim tražimo najbolje moguće osveženje za predstojeće dane. Predložiću vam nekoliko

Voda + biljke =?

Na prvom mestu stavljam vodu – kao osnovu. Ali od te čudesne vode može svašta da se napravi! Pošto većinu slobodnog vremena provodim na Fruškoj gori, predlog su čajevi od lekovitog bilja. Kopriva, bagrem, zova, nana.. Oni em što su zdravi, blagotvorno deluju na želudac, smiruju, opuštaju i unose„mir“ u ceo organizam.

Kombuha

Još jedan od predloga je čudesna Japanska gljiva Kombuha. Verovatno ste svi čuli za nju. Zen mudraci su je koristili kao eliksir koji dovodi u ravnotežu duh i telo. Ona živi u hranljivom rastvoru zelenog i crnog čaja sa šećerom.

Ova gljiva ne samo što je lek, nego osvežava, nalik je gaziranom napitku i može se ohladiti i piti u ovim vrućim danima.

Napitak se priprema tako što se u 1l vruće vode ili vrele zaviši da li je zeleni ili crni čaj u pitanju, stavi 1,5kašičica čaja i ostavi se malo da odstoji. Čaj se procedi, doda se 5 kašika belog šećera i kada je dovoljno ohlađeno stavi se gljiva i ta voda u kojoj je gljiva bila.

Može se držati u čaju i mesec dana ako želimo napraviti sirće. Ja je držim 3-4 dana i tada je savršena. Posle je izvadim, stavim u teglicu sa malo tog čaja da može da živi i ohladim napitak.

Kombuha napitak sadrži: folnu i siretnu kiselinu, saharozu, glukozu, fruktozu, c vitamin, vitamine B kompleksa (B1,B2,B5,B6,B12) i ostale ekstrakte čajne mešavine.

Najvažnija komponenta dobijenog napitka je glukoronska kiselina koju moderna nauka još uvek nije uspela da sintetizuje. Zdrava jetra stvara ovu kiselinu koja ima ulogu da pročišćava krv vezujući za sebe otpadna jedinjenja iz krvi, nastala u organizmu u procesu metabolizma. Naša jetra ne može da luči dovoljnu količinu ove kiseline jer je njeno funkcionisanje narušeno raznim toksinima i stresom.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Zahvaljujući ovom napitku dolazi do čišćenja organizma i samim tim organizam dobija energiju i vitalnost. Za sportiste je ovo energetska bomba :)

Moj savet je biti maštovit i praviti kombuhu od različitih čajeva. Npr zeleni sa limun travom, narandžom.. Ja je pravim sa roibos čajem u kombinaciji sa malinama. Roibos je crveni afrički grm, izuzetno zdrav bez kofeina sa dosta magnezijuma, gvožđa, cinka.. Pa sad zamislite kako deluje u kombinaciji sa kombuhom.

Nadam se da sam vam ovim tekstom suzila izbor za letnje osveženje i bacila u razmišljanje šta sve možete sa lepim i zdravim čajevima!

7 Comments

7 Comments

 1. Miša

  09.06.2015 at 14:08

  A gde mogu da nabavim gljivu?

  • Maja

   09.06.2015 at 16:40

   Gljivu možeš da nađeš i na netu, na stranici fb Čajna gljiva kombuha. Neki je prodaju, neki poklanjaju.. :)

   • Miša

    09.06.2015 at 16:44

    Hvala :)

 2. Vladimir

  09.06.2015 at 15:35

  Mišo, gljivu Možeš dobiti sam pomoću kupovne kombuhe. Proveri samo da li se pri vrhu flaše vidi da je krenula da se formira, u vidu skramice. Tu skramicu i čašu tečnosti dodaj u zaslađeni čaj i za nekoliko dana do par nedelja će se formirati gljiva pomoću koje sam možeš da praviš kombuhu,

  • Miša

   09.06.2015 at 16:45

   Hvala, pokušaću :)

 3. Stefan

  09.06.2015 at 16:57

  Na 4:35 krece objasnjenje o kombuhi. :)

 4. Rade

  30.06.2015 at 14:49

  Imam kombuhu

  0654690774

Uključi se u diskusiju

Povezani članci