Ishrana za trčanje

Prava hrana ili suplementi?

3 komentara

 prava hrana ili suplementi_

Postojalo je vreme pre izotonika, energetskih pločica, sportskih gelova. Međutim, to nije vreme pre profesionalnih sportista. Šta su oni jeli i pili?

„Prava hrana“ kako nazivamo prirodne, celovite namirnice imaju svoje mesto u ishrani sportista, a pogotovu u ishrani rekreativaca. Neke studije su merile njihov učinak u odnosu na suplemente, i došli smo do zanimljivih otkrića. Nismo stali na prenošenju teksta, pratili smo svaku studiju do izvora i ostali malo zbunjeni. Jer ispostavlja se da neke veće razlike (kod rekreativaca) zapravo i nema:

Kokosova voda  vs. sportska pića

Studija Univerziteta u Memfisu sprovedena na dvanaest zdravih mladića, dobre fizičke predispozicije je podrazumela 60 minuta trčanja na traci bez hidriranja, zatim kratko hidriranje i vraćanje na traku u trci do iscrpljenosti. Korišćene su 4 opcije: voda, kokosova voda, kokosova voda iz koncentrata i sportsko piće. Ispitanici nisu znali koji napitak dobijaju, a između studija je proteklo 4 dana pauze.

Nije pronađena značajna razlika u sposobnosti ova 4 tipa pića da rehidriraju. Mala razlika koja jeste primećena, bila je u korist sportskih pića, ali ne u dovoljnoj meri da čini razliku pri ovom tipu vežbe.

Banane vs. sportska pića

Prebacujemo se na drugo istraživanje koje je radio Apalači državni univerzitet i objavljeno u rPLoS One in May 2012, koje poredi banane i sportska pića. Ovoga puta četrnaest biciklista je vozilo trku od 75 k, jednoga puta su uzimali banane, drugi put sportska pića. Oba puta su izvori imali istu količinu ugljenih hidrata.

Rezultati su bili otprilike 3minuta ili 2% brži kada su spotisti konzuirali sportska pića. Statistički mala razlika, koju su oni i odbacili.

Suvo grožđe vs. energetske pločice

Energetske pločice, bombone, tesitrane su u  studiji objavljenoj u  Journal of the International Society of Sports Nutrition u odnosu na grožđice. Jedanaest trkača je umerenim tempom trčalo na traci 80minuta, pa trčalo trku od 5k. Test je ponovljen 3 puta sa konzumacijom, grožđica, energetskih pločica i vode tokom svakog od ponavljanja.

Pločice i voće se pokazalo podjednako dobro, a bolje od vode.

Čokoladno mleko vs. recharge pića

Trkači i trkačice koij prate sajt sigurno su do sada naleteli više puta na promociju čokoladnog mleka kao dobre alternative za piće posle vežbanja, zbog pravog odnosa ugljenih hidrata  i proteina. Šta kažu studije?

Na Univerzitetu Teksasa, na primer – poredili su uticaj tri tipa napitaka između dve naporne vožnje bicikla: čokoladnog mleka, pića bogatog ugljenim hidratima /recharge i aromatizovane vode. Čokoladno mleko se pokazalo kao najbolja alternativa za oporavak.   

Zaključak

Lična preferencija ovde mora da dođe do izražaja. Neke prirodne alternative svakako nam dobro dođu, ali su nekada manje praktične. Nije svejedno da li na trčanje nosimo banane ili gelove. Grožđice su dobre alternative bombonama, ali kad je reč o žvakanju dok trčimo, gel se lakše konzumira.

Pitanje vode u odnosu na izotonik, više se ni ne postavlja. Podrazumeva se da ćemo se potruditi da nadoknadimo i elektrolite koje smo izgubili znojenjem, pa ako kokosova voda nije pri ruci – napravite svoj izotonik, ili izaberite neki iz ponude proizvođača.

U svakom slučaju, korisno je da se neki mitovi demistifikuju, neki učvrste a na vama je da donesete edukovanu odluku 🙂

Izvorno objavljeno na sajtu Competitors running.

Javorov sirup, zdravija alternativa
Kako se pravilno hidrirati? Pre i u toku trke

Povezani članci

3 komentara. Leave new

  • Fin tekst, ali zaključak, hm… čokoladno mleko, banane, voda, i BONŽITA (njaaaam, čak se i u trku veoma lako konzumira, testirano), su sve što je potrebno jednom trkaču, opet kažem, po mom skromnom mišljenju, ona Aqua Vivina pića sa elektrolitima koja iako malo okrepljuju su veštačka, ofarbana glupost…

    Odgovori
  • Pazite sa elektrolitima i vodom. Odnosno obratite paznju da li ima dodatak kalijuma u takvim vodama jer se tu krije velika opasnost od hiperkalijemije. Pri naporu kalijum svakako pojacano napusta misicne celijei prelazi u krv, ne treba to povecavati jos putem tih voda, kalijum se vrlo lako i brzo apsorbuje iz GIT-a u krv. Najteza posledica hiperkalijemije je zastoj srca i smrt. Smatram da elektroliti nisu potrebni za rekreativce, a profesionalci vec znaju mnogo bolje. Nasao sam podatak da tek posle sestog sata napora treba pored glukoze nadoknaditi elektrolite. Glukoza moze i mnogo ranije. Uglavnom oprez sa elektrolitima.

    Odgovori
  • Nabrojali ste sve same secerce koje se ne razlikuju od cokolade,jafa keksa i snikers cokoladica.Suvo grozdje,banane,cokoladno mleko(sa sve secerom i laktozom) je za vas bolje od suplemenata?Jos niste naucili da seceri iz voca u jetri pretvaraju u masti i da uspeju na kratko da povise insulin sto utice na vece i bespotrebno gomilanje glikogena sto dovodi do stavranje masnih naslaga,jos cokoladno mleko bilo ono sa aspartamom ili ne,sa sve laktozom i aromama je ,,puno zdravo“ narocito laktoza koja otezava varenje kao i veca kolicina secera iz voca je idealna kombinacija da sva krv nagrne u jetru kako bi se sa mukom svarili seceri i laktoza i kako bi vam bilo muka na teskim treninzima.Ja ne znam d ali je ovo udruzenje aforisticara Srbije sa ovim saljivim tekstovima,neznanje ili nesto trece.

    Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed