Ishrana za trčanje

Pčelinji proizvodi u ishrani trkača

Nema komentara
Med je sjajan izbor za trkače

Med je najbitniji pčelinji proizvod i ima značajna blagotvorna dejstva. Pun je minerala neophodnih organizmu sportiste, kao i prostih šećera, vitamina, enzima. Trkači ga rado konzumiraju u svežem stanju, a sastavni je deo mnogih energetskih pločica.Med je dobra i jeftina alternativa energetskim gelovima koje trkači koriste i ima približno isti glikemijski indeks.

Postoji čitav niz pčelinjih proizvoda pored meda koji imaju izuzetna lekovita svojstva, među njima spadaju: polen, propolis i matični mleč. Svi pčelinji proizvodi su prirodni, pa ih sportisti trebaju radije koristiti nego poznate industrijske sportske preparate. Pri kupovini treba obratiti pažnju da ne naletite na falsifikovan med (dodavanje šećernog i skrobnog sirupa, melase, vode). Takav „med“ je svetlije boje i nema odgovarajuću aromu.

Med

Značaj meda  se ogleda  pre svega u njegovom sastavu. Osnovni sastojci su: fruktoza i glikoza (75%) saharoza i drugi šećeri (5%), belančevine (0,4%), mineralne soli (0,8%) i to kalijuma, fosfora, kalcijuma, natrijuma, aluminijuma, gvožđa, mangana i silicijuma. Od vitamina treba spomenuti vitamin C, zatim vitamin B2 i nijacin. U medu su identifikovane razne organske kisline koje mu daju osvežavajući ukus i ublažavaju preteranu slast. Med takođe sadrži enzime, hormone, biljne boje, aromatične i antibiotske supstance, polenova zrnca i druge sastojke kojih nema u ostalim namirnicama. Do sada je iz meda izdvojeno 100 raznih sastojaka.

Medu se prepisuju blagotvorna svojstva na organe za varenje, disanje (kašalj, prehlade, bronhitis), na anemije, apetit, zatim antimikrobna svojstva i dr. međutim treba napomenuti da kod osetljivih osoba može doći do alergije (polen u medu) ili do gastričnih smetnji, zbog velike količine prebrzo unetog meda.

Uzimanje meda pre ili u toku fizičke aktivnosti bilo kojeg sporta, pa i trčanja, značajno popravlja preformanse sportiste. Med podstiče obnavljanje ispražnjenih rezervi glikogena u mišićima i blagotvorno utiče na oporavak mišića posle fizičkog napora.

Polen

Sadrži više od 50 enzima i preko 100 drugih važnih supstanci, a smatra se da postoji mnogo sastojaka koji još nisu otkriveni. U sastav polena ulazi: prisustvo belančevina, masti, mineralnih materija, ugljenih hidrata, aminokiselina, fermenata, eteričnih ulja i vitamina. Odlične rezultate daje u lečenju malokrvnosti, preranog starenja, visokog pritiska, arteroskleroze, cerebralne skleroze, probavnih smetnji, a preporučuje se onima koji su bili izloženi rengenskom zračenju ili su lečeni velikom dozom antibiotika. Kvalitet polena, kao i meda, zavisi od vrste biljaka iz koje su pčele uzimale sok, čistoće terena i načina prerade.

Propolis

Pčelinji proizvod smolaste strukture, i jedan od najznažnijih antibiotika. Ima veoma snažno antivirusno, biostimulativno i anestetičko dejstvo. Što znači da je propolis izuzetno preventivno sredstvo u borbi protiv virusa, bakterija i gljivica. Najčešće se upotrebljava u vidu rastvora propolisa u alkoholu ili etru i u obliku kapi ili kreme.

Matični mleč

Po svom delovanju matični mleč je sličan hormonima koji, kao sto je poznato imaju odlučujući uticaj na mehanizam najkomlikovanijih životnih procesa. Nije pronađena ni jedna namirnica u prorodi koja sadrži istovremeno tako veliki broj vitamina i u tolikoj količini. Veliki je broj prisutnih mineralnih sastojaka. Matični mleč sadrži belančevine albuminskog i globulinskog tipa.

Mleč jača organizam, deluju antimikrobno i protiv radijacije, jača imunitet i stimuliče oranizam, normalizuje krvni pritisak, popravlja stanje krvnih sudova i drugih organa. Ubrzava zarastanje rana i preloma kostiju. Njegova primena preporučuje se i nakon nekih hiruških intervencija, porođaja sa obilnim krvarenjem, kao i u slučaju anemije.

Ishrana uopšte i ishrana za sportiste
Da li kofein zaista može ubrzati sagorijevanje masti?

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed