Ishrana za trčanje

Opstipacija, ishrana i fizička aktivnost

6 komentara

Pitanje:

Imam problem sa lenjim crevima, varenje i pražnjenje nisu u skladu sa uobičajnim. Oduvek sam imala taj problem, sad je baš problem. Da li adekvatna ishrana može pomoći?

Odgovor:

Poštovana,

Pod pojmom opstipacije ili lenjih creva podrazumevamo funkcionalnu nepravilnost debelog creva, zbog koje se luči jako zgusnuta stolica u nenormalno dugim intervalima. Ova pojava je jako česta i predstavlja najčešću pojavu u oboljenjima digestivnog sistema. Uzroci su mnogobrojni te se pre svega trebate obratiti lekaru radi odredjivanja medikamntne teraije ukoliko je potrebna kao i pronalaženja uzroka.

Hrana i te kako može biti od pomoći i u dosta slučajeva je dovoljna kako bi se problem ublažio ili rešio.

Trebalo bi jesti raznoliku hranu, sa velikim udelom integralnih žitarica, povrća i voća! Voće sadrži voćne kiseline koje pojačavaju nagon za pražnjenje creva. Sve tri pobrojane grupe namirnica, posebno proizvodi od žitarica, sadrže biljna vlakna (celuloza, hemiceluloza…). Ove materije koje se samo delimično vare povećavaju zapreminu crevnog sadržaja. Pritisak na zid creva izaziva nadražaj koji omogućava pražnjenje creva. Biljna vlakna dodatno vezuju vodu koja se ne može resorbovati, te na taj način potenciraju ovo dejstvo. Posebno bogate biljnim vlaknima su integralne žitarice, u prvom redu mekinje, ali takođe i seme lana, mahunasti plodovi ,voće i povrće. Sušeno voće, pre svega smokve i suve šljive takođe imaju dosta biljnih vlakana. Kompot od suvih šljiva je odličan izbor proziv ovog problema.

Trebalo bi piti dovoljno tečnosti. Čak iako ne osećate žeđ, trebalo bi da svakoga dana popijete najmanje 1.5 L što više, to bolje. Kalorična i alkoholna pića kod procene bilansa vode deluju više negativno, te se prema tome ‘uračunavaju’ samo mineralna voda, čaj i kafa. Čaša vina ili piva kao dodatak takođe ne škodi. Može biti od pomoći ako se već pre doručka popije čaša vode, da bi se u toku prepodneva obavilo pražnjenje creva. Uopšte uzev, pijenje čaše vode pre drugih obroka je povoljno.

Vodite računa o tome da se svakodnevno dovoljno krećete. Nađite sport koji vam prija, a rekreativno trčanje bi Vam moglo pomoći i da se bolje osećate, zadovoljiće potrebu za fizicom aktivnošću i povoljno uticati protiv lenjih creva. Fizička aktivnos je i nerazdvojni pratilac pravilne ishrane i u održavanju željene telesne mase.

Budite slobodni za dodatna pitanja.

Srdačan pozdrav!

Proteini u ishrani sportista
Glutamin i whey protein kao suplementi za trčanje

Povezani članci

6 komentara. Leave new

 • Moj laički recept za ovaj problem je ultraprost: za obrok samo supa, 2-3 tanjira tople supe -bilo koje, kokošija, goveđa, posna, krem, sa pečurkama, ili slovima… garant deluje.
  Drugo, šljive su isto super za ovo, ne mora biti kompot, može i sveže, desetak komada je ok 🙂
  Ako pomenuto ne pomogne, laksativ pa udri 🙂

  Odgovori
 • moja instruktorka joge je davala savet zeni koja je imala bas ozbiljan problem ovog tipa(mislim da je pominjala i neku operaciju).u svakom sl.ovo je bio savet:

  ujutru na prazan stomak popije se malo tople vode(pola case recimo),a nakon nekoliko minuta treba da se radi tkz. paciji hod 10-15min.i preporucila je kompot.

  i jos,masiranje dela od noznog clanka do sredine lista(blago gnjecenje) pomaze rad creva+maseiranje stomaka oko pupka u pravcu kazaljke na satu potpomaze varenje.tako kazu da su lecili stari indici.

  …nadam se da ce pomoci.

  Odgovori
 • Supa može i te kako biti od koristi. Sastav supe je čini namirnicom sa dobrim laksativnim dejstvom. Ima dosta vode, soli kao i povca.
  Ne razumem se u terapiju masiranjem, pogotovi masiranje noge kada su creva problem ali verujem da i ovo može biti od koristi.
  Smatram da pored obaveznog lekarskog pregleda i utvrdjivanja uzroka ishrana najbitniji faktor o čemu je gore i bilo reči. Postoje veoma ozbilne bolesti digestivnog trakta koje prati opstipacija i to je glavni razlog zasto se prvo mora ispitati.

  Odgovori
 • Sjajni saveti!

  Ja bih naglasak stavila na fizicku aktivnost, trvanje konkretno. Meni je pomoglo!

  Odgovori
 • Ja imam slican problem. Kada tri dana ne jedem kuvano, eto problemi sa crevima i stomakom, ali kada pojedem nesto „na kasiku“ problema vise nema!

  Odgovori
 • Kopirnica Jedan
  decembar 13, 2014 10:31

  GoLaganini pomagalo može da Vam pomogne da suzbijete ili rešite probleme sa ostipacijom, hemoroidima i sličnim bolestima creva. Pogledajte više na http://www.GoLaganini.com

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed