Dolazi vam u goste trenutno omiljena osoba. Želite da je impresionirate i ostavite utisak umetnika u kuhinji.

Za posetu nekih prijatelja ne morate puno da razmišljate o posluženju, ali to nije slučaj kada vam u goste dolazi osoba koja se zdravo hrani, bavi sportom i pazi o svom kalorijskom unosu.

Evo kako da oduševite i pomoću stomaka pridobijete vašeg omiljenog trkača ili trkačicu:

Nektarine pečene sa pistaćima i bademima

Recept za 4 osobe (da imate i za kasnije):

  • 50 g badema
  • 15 ml šećera u prahu
  • 1 žumance
  • 50 g pistaća
  • 4 nektarine
  • do 200 ml soka od pomorandže
  • 2 zrela manga; umesto manga može i ananas
  • 45 ml likera od pomorandže ili 45 ml sveže ceđenog soka od pomorandže sa izrendanom korom od pomorandže

Kako se sprema:

  • Uključite rernu na 200° C.
  • Pomešajte bademe, šecer i žumance, pa dodajte pistaće.
  • Isecite nektarine na pola (izvadite kosku), pa ih napunite smesom badema, pistaća , šecera, i žumanca i poređajte u pleh. Sipajte sok od pomorandže oko nektarina i prekrijte ih folijom.
  • Pecite 15 minuta.
  • Nakon 15 minuta sklonite foliju; ukoliko je sav sok ispario i nektarine deluju suvo, dodajte još soka od pomorandže. Sada pecite otklopljeno još nekih 5-10 minuta.
  • Nektarine izvadite iz pleha i na svaku polovinu dodajte miks manga i likera, ili ananasa i soka od pomorandže (miks pripremite u blenderu).

Biskviti od ovsenih pahuljica

Potrebni sastojci za 18 komada:

  • 75 g brašna
  • ½ kašike soli
  • ¼ kašike sode bikarbone
  • 115 g ovsenih pahuljica
  • 65 g putera ili 65 ml ulja

Kako se sprema:

  • Zagrejte rernu na 200° C.
  • Pomešajte brašno, so i sodu bikarbonu u većoj posudi, potom dodajte ovsene pahuljice.
  • Sledeći sastojak koji dodajete je ulje ili puter.
  • Kada ste dobro pomešali suve sastojke i ulje, dodajete malo po malo vodu dok ne dobijete tvrdu masu. Sada pomoću oklagije rastanjite smesu na radnoj površini koju ste prvo posuli sa usitnjenim pahuljicama (u blenderu ili super secku). Debljina sloja treba da bude 3mm, a oblik biskvita birate sami (srce, trouglovi, kvadrati, krugovi).
  • Složite biskvite na papir za pečenje i pecite 15 minuta u zagrejanoj rerni .
  • Kada su biskviti gotovi budite kreativni. Složite na svaki biskvit po komad sira i sitno iseckano povrće.

Mafini od čokolade i banana – za dejt posle treninga

Idete zajedno na trčanje, a vreme je da napravite prvi korak. Isplanirali ste da je ga pozovete da zajedno provedete i vreme posle treninga.  Za ovaj recept birajte vikend, tada se trče dužine, idealno vreme da uz mafine odgledate – čokoladu.

Za 12 komada vam je potrebno:

  • 90 ml mleka (1,5 % mlečne masti)
  • 2 jaja
  • 150 g putera
  • 225 g brašna
  • malo soli
  • 5 ml/1 kašika sode bikarbone
  • 30 ml/2 kašike šećera- odaberite žuti
  • 100 g čokolade
  • 2 manje banane, izgnječene

Kako se sprema:

Da biste napravili ove mafine potreban vam je pleh za mafine i papirne korpice koje ubacite u svako udubljenje na plehu. Ako nemate pleh šarmirajte nekog iz komšiluka.

  • Zagrejte rernu na 200° C
  • U većoj posudi mikserom umutite mleko, jaja, šecer i puter. U drugoj posudi pomešajte suve sastojke – brašno, so, sodu bikarbonu.
  • Čokoladu iseckajte na kockice i dodajte u posudu sa suvim sastojcima.
  • Pomešajte umućena jaja, šecer, mleko i puter sa suvim sastojcima, lagano, i nemojte da koristite mikser! Na kraju dodajte i izgnječene banane.
  • Kašikom sipajte masu u papirne korpice i pecite 20 minuta.

Ostalo je na vama, uživajte…