čaj

Oh taj magični japanski zeleni čaj. Često ga sanjam. Sanjam taj opor ukus na ustima. Ali nije samo do čaja. Znate li sa kakvim ljudima me čajevi upoznaju? Da znate, vrlo brzo biste krenuli u taj magični svet. Možda je do čaja, a možda i do mene. Probaj senchu, matchu, gyokuro… assam, pu erh, darjeling.. probaj, okusi, doživi.. Doživi taj magični spoj slatkoće u ustima, doživi da ti se mozak uključi i da jednostavno čaj postane obrok…

Zašto ovo sve pričam? Da li znate koliko čajevi mogu biti moćni ukoliko ste sportista, rekreativac? Veoma moćni.. Da li znate da kako se čistite spolja tako treba i iznutra? A kineska poslovica kaže da se organizam može čistiti čajem..

Čaj se pije u mnogim zemljama, u Japanu je čaj nacionalno piće. Svaki od naroda doživljava ovaj napitak na sebi svojstven način, a sam odnos prema načinu ispijanja čaja nam daje i potpuniju sliku o državi i narodu koji ga konzumiraju.

Da li znate da Japanci imaju posebnu ceremoniju čaja koja traje satima?  Svaki pokret ima svoju simboliku i svrhu a svaki gutljaj okrepljuje telo i duh.

Slušajući opuštajuću japansku muziku uz tradicionalno pripremanje čaja možete osetiti potpunu lepotu i shvatiti mudrost japanskih učitelja, a pritom meditirati, družiti se i jednostavno osloboditi iz sebe ono što ste vi…

Pričam sve ovo jer mene čaj vodi tokom treninga.. Velika količina antioksidanata, gvožđa, kalcijuma, sve ono što vam je potrebno i što ponekad ne možete da nadoknadite ishranom upravo zbog ubrzanog tempa života..

Da li znate da postoje čajevi koji se prelivaju do 7 puta? Čak 7?!? Da, zamislite koliko su oni čisti, zdravi i zamislite kako oni deluju na vas? Iz mog ugla gledano koža mi je lepa, zubi se ne kvare, daju mi snagu na treninzima, jačaju imunitet, štite me od gripa, stabilizuju krvni pritisak..

čaj trčanje

Mislim da nema ništa lepše od dobrog zimskog treninga i vrućeg čaja na nekoj polici, podu.. gde god..

I tako.. Dok ja u radnjici pričam o poreklu čaja ljudi su zainteresovani, uzbuđeni, drago im je što postoji neko ko će im makar malkice približiti šta je to toliko genijalno u čaju..  Isto tako ne smatram da sam stručnjak, samo uživam.. Uživam kad trčim, kad pružim ljubav i dobijem je za uzvrat. To je usko povezano i sa ispijanjem čaja. Čaj daje mnogo, a traži za uzvrat mir, posvetu..

Za svaku priliku

Čajevi su odličan izbor koje god doba godine bilo. Mogu se piti hladni ili topli, podjednako su lepi. Različiti čajevi imaju različitu namenu. Tako se neki piju kako biste smršali, neki snižavaju holesterol i očiste organizan od raznih toksina. Organizam preopterećen otrovima iz hrane i pića najbolje čiste čajevi, uvrstite ih obavezno u svoj postpraznični detoks meni. Kada želimo da ostanemo budni, opet su tu čajevi. U slučaju da je insomnija naš problem, ponovo će nam pomoći – čaj! Lekovitost koju čajevi poseduju otkrivena je još na dalekom Istoku, gde se veruje da su ovi napici izvor radosti i mudrosti. Čajevi su danas nešto u čemu svakako uživamo.Postoje dve velike grupe čajeva – pravi čaj (dobija se iz biljke Camelia sinensis) i biljni čaj koji se priprema od raznih lekovitih trava.

Pravi čaj sadrži kofein, pa se najčešće koristi kao stimulativno ili umirujuće sredstvo, dok se napici od bilja uglavnom upotrebljavaju kao lekovito sredstvo u narodnoj medicini. Drvo čaja zimzeleni je grm ili stablo sa tamnozelenim listovima i belim, krupnim cvetovima vrlo prijatne arome koja podseća na jasmin. Napitak se može praviti od svih delova biljke, ali se u tu svrhu ipak najčešće koriste listovi, najbolje sa mladog grma, jer čaj u tom slučaju ima jače dejstvo i na većoj je ceni. Postoje četiri osnovne vrste pravog čaja, koje se razlikuju po načinu obrade listova nakon berbe, pri čemu se kao glavni kriterijum izdvaja stepen oksidacije. U pitanju su crni, zeleni, beli i oolong čajevi…

Jedna legenda o nastanku čaja koju prenose budisti govori da je osnivač zen budizma u Kini, budistički monah Bodidarma, bio u stanju da meditira i po 18h dnevno ali je to bilo veoma teško pošto su mu se kapci stalno sklapali. Iz tog razloga, odsekao je sebi trepavice i više nije mogao da zatvori oči. Njegove trepavice koje su pale na zemlju postale su prvo semenje čaja i iz njih je izraslo rastinje. Potom je Bodidarma od njih napravio čaj i iznenadio se jer je shvatio da ga ovaj napitak dugo održava u budnom stanju. Zato čan budisti već vekovima koriste čaj zarad veće svesnosti i koncentrisanosti tokom meditacije

Cvetanje trešnje u Japanu

Svakog proleća, počevši od najjužnijeg ostrva Okinave, pa do najsevernijeg Hokkaida, u Japanu počinju da cvetaju trešnje, a građani Japana u čijem delu zemlje se široko otvore belo-ružičasti cvetovi, ponašaju se kao da je u njihov kraj stigao karneval.

Hanami bukvalno znači “gledanje cveća“, ali, kad Japanci kažu cvet, to najčešće znači cvet trešnje, koji se smatra jedinstvenim simbolom lepote, ali i kratkoće trajanja života.

Tokom dve nedelje, koliko otprilike traje cvetanje trešanja, zaposleni u preduzećima, članovi različitih udruženja, drugovi iz razreda i kolege sa studija, čitave porodice, ljubavni parovi, pokušavaju da dođu do što boljeg mesta ispod neke rascvetale trešnje, gde će se družiti, pevati, piti, jesti, zabavljati na različite načine. Veoma je često da jedan ili nekoliko članova grupe dođu uveče u park, ili u voćnjak u kome ima rascvetalih trešanja, samo da zauzmu što bolje mesto za svoje prijatelje, kolege, članove porodice – koji će se tu okupiti tek sutradan popodne(!). Za takve osobe postoji i poseban izraz “hanami no bašjo tori” 花見の場所取り, što znači ” čovek koji zauzima mesto za hanami”. Koliko je to važno “privremeno zanimanje”, govori činjenica da postoji posebna usluga za one koji poseduju GPS na mobilnim telefonima, kojim ih usmeravaju do najboljih mesta sa kojih mogu da se vide rascvetale trešnje.

Camelia Sinensis – Biljka Čaj

U planinskim vrletima jugoistočne Azije, poput raširenih prstiju, nizom lanaca, spušta se u kinesku pokrajinu Yunnan, Indokinu, Burmu i indijsku pokrajinu Assam, biljka Camelia Sinensis. To je drvo koje ima zimzelene, nazubljene, kožaste izdužene listove sjajno zelene, a na donjoj strani zagasito zelene boje. Mirisni su mu cvetovi beli do svetloružičasti, poput cvetova jabuke, a plodovi okrugli u tvrdim ljuskama poput lešnika. U Assamu izraste i do 20m u visinu.
Čajevac traži puno topline, sunca i vode baš kao što i osetite kada ispijate čaj od ove biljke. Toplinu koju ona pruža i osećaj slobode ne može da se opiše, može samo da se doživi.

Čajevac ne uspeva na tlu koje zadržava vlagu, već na poroznom tlu, dovoljne dubine da dopusti slobodno širenje korenja koje bude nekad i do 6m duboko.

Čajne plantaže na velikim visinama, čak i u tropskim krajevima, zna pokriti sneg, ali to ne škodi čajevcu već zahvaljujući nešto sporijem rastu listova (takva područja su Darjeeling, Yunnan u Južnoj Kini) daju najkvaltetnije čajeve na svetu.

Aroma i ukus čaja ne zavisi samo od biljke već i od mesta gde raste, nadmorske visine, podneblja i tla. Pored toga tu je i ljudski faktor u pogledu prerade listića jer postoji dosta metoda, pa tako nastaju i različiti čajevi kao što su zeleni, crni, beli…

tea time

Marokanska izreka o čaju:
”Prva čaša je kao život – GORKA. Druga čaša je kao ljubav – SLATKA. Treća čaša je kao smrt – BLAGA”

Mogla bih pisati još puno o osećaju koji me vodi.. U stresnom životu koji vodimo, zaboravili smo na lepotu dokolice, uživanja u poslepodnevnom čaju i laganom razgovoru.. Svaki ovakav momenat je podsetnik na lepotu života. Baš kao i podsetnik na to da male stvari čine život lepšim…