Ishrana za trčanje

Koja je moja idealna težina?

8 komentara

Postoji jako puno formula koje računaju optimalnu telesnu težnu, ali je istina da niti jedna matematička formula ne može da pokaže pravu vrednost za svakog od nas, sa svim našim različitostima i specifičnostima. Zato se danas najviše koristi BMI (Body mass index) kao pokazatelj odgovarajuće telesne težine.

Kako da izračunate BMI?

 1. Da biste izračunali BMI (na srpskom indeks telesne mase) morate da znate svoju visinu i svoju težinu
 2. Potrebno je da svoju težinu u kg podelite sa kvadratom svoje visine ( izražene u metrima)
 3. Daću vam moj primer jer objašnjenje možda zvuči komplikovano. 58 kg : ( 1,73 m x 1,73 m ) = 58 kg : 2,99 m² = 19,40
 4. BMI zdrave, idealno uhranjene osobe treba da bude između 18,5 -24,9
 5. Umesto da računate možete jednostavno da se pronađete na grafiku

Važno je znati da se BMI ne koristi za decu, trudnice, dojilje, izrazito mišićave osobe ili osobe koje imaju skoliozu ili kifozu.

Takođe nakon 45 godine optimalna vrednost BMI se menja i kreće se:

 • Od 45 do 54 godina 22 do 27
 • Od 55 do 65 godina 23 do 28
 • Preko 65 dodina 24 do 29

Šta ako je moj BMI van normalnih vrednosti?

Ukoliko je vaš BMI izvan poželjnog ranga ( 18,5-24,9 ) potrebna Vam je Medicinska nutritivna terapija (MNT). Medicinska nutritivna terapija podrazumeva redukciju kalorijskog unosa i pravljenje negativnog energetskog bilansa– što znači da više energije potrošite nego što unesete.

Naravno terapija predgojaznosti i gojaznosti I,II ili III stepena, pored korekcije ishrane, podrazumeva i fizičku aktivnost, a ponekad i farmakoterapiju i/ili hirurgiju.

Vrste medicinsko nutritivne terapije

Postoje dve vrste MNT: LCD (low calorie diet) i VLCD (very low calorie diet).

 • LCD podrazumeva redukciju od 500 kcal u odnosu na procenjene energetske potrebe, i očekivan gubitak telesne mase je 5 % za 3 meseca, odnosno 10 % za 6 meseci.
 • VLCD je veoma rigorozan režim ishrane koji podrazumeva unos manje od 1000 kcal na dan. Većina obroka se zamenjuje proteinskim šejkovima, i ovako nizak energetski unos ima brojne kontraindikacije pa ga je neophodno sprovoditi pod lekarskim nadzorom!

Sa druge strane pothranjenim osobama je takođe potrebna medicinska nutritivna terapija. Ishrana prilagođena pothranjenim osobama mora da bude hiperenergetska, hiperproteinska i hipervitaminska sa sniženim sadržajem dijetnih vlakana, pravilnim brojem i rasporedom obroka, odmorom posle svakog obroka…

Za pomoć u korekciju vrednosti vašeg BMI obratite se nutricionisti–dijetetičaru ili lekaru specijalisti.

Šta je pasta party? [VIDEO]
Kako kafa poboljšava zdravlje?
Tags:

Povezani članci

8 komentara. Leave new

 • S obzirom da već postoji članak o BMI-u (https://www.trcanje.rs/mrsavljenje/indeks-telesne-mase-bmi/), ovaj tekst nije doneo ništa novo na sajtu. Izgeda mi kao da su se urednici sajta malko ulenjili

  Odgovori
 • Moj IMB je 26,1 ali aktivan sam sportista, šta da radim?
  Da li je to znak da ne vežbam dovoljno?

  Odgovori
  • Moj brat je aktivni sportista,lepo izgleda. Nema sala,ima dosta misicne mase,a njegov BMI je 26 🙂
   Po preporuci je mnogo bitniji obim struka i odnos struk/kuk. Za zene je preporuceno ispod 80cm. To je veci pokazatelj rizika od kardoivaskularnih bolesti usled gojaznosti nego BMI 🙂

   Odgovori
  • Misici imaju vecu masu od samog sala!Bez brige!

   Odgovori
 • ja imam 17 godina. visoka sam 168 cm i imam 74 kg. da li je to normalno i da li trebam na dijetu, ali ja kad odem na dijetu meni se poremeti menstrualni ciklus. molim vas odgovorite mi sta da cinim?

  Odgovori
  • Normalna dijeta podrazumeva da povećaš unos proteina (meso), voća i povrća, a smanjiš grickalice, slatkiše i sl. Koka-kolu zameni običnom vodom. Za poremećaj menstruacije uradi test hormona (kod ginekologa, proveri da li je testosteron ili neki androgeni hormon povećan, naročito ako uz neredovne menstruacije imaš akne ili pojačanu maljavost). Preporučujem i prestanak pušenja ukoliko si pušač. Sve ostalo trebalo bi da se reguliše redovnim bavljenjem sportom, za početak probaj zumba fitness, posle toga možda tae bo ili neki jači aerobik. Ukoliko baš zagrizeš da se intenzivnije baviš sportom, možeš da pređeš na trčanje, vožnju biciklom ili plivanje, pa čak i simulaciju veslanja. Sve ove sportove možeš da radiš i ako imaš hormonalnih problema, ne mogu da škode, već naprotiv, samo mogu da pomognu. Pozdrav!

   Odgovori
 • Nikada nisam voleo ovaj bmi kalkulator, biću slobodan da dam svoje mišljenje. Ljudi najvažnije je kako izgledate i kako se osećate. To koliko imate kilograma relativna je stvar, uzmite za primer osobu koja nema problema sa viškom kilograma i relativno lepo izgleda a zadiše se dok se popne na drugi sprat i sada neka mi neko kaže da je to zdrava osoba. Najbitnije je kako se osećate u svom telu i šta možete da uradite sa svojim telom, po pravilima BMI kalkulatora jedan Dwight Howard je gojazan e u to ne može niko da me ubedi.

  Odgovori
 • Voleo bi još da dodam i jednu tekst koji me jako motiviše: „There were no weight scales in Sparta. Your armor weighed sixty – four pounds, your shield weighed twenty. Your fitness results were measured in what you were capable of, and how long you could do it. FITNESS IS NOT A NUMERAL ON A BOX YOU STAND ON. Drugari uživajte i ne zaboravite: „Zdravlje je stanje potpunog fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti :)))

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed