camellia sinensis

Kada jednom uđete u svet čajevca teško da ćete iz tog sveta izaći. Iskrena da budem, ja ne znam kada sam ušla. Sve je počelo sa mojim prvim branjem divlje nane na Tari. A pretvorilo se u sajt o čajevima pa na kraju u posao koji volim.

Rađanje čaja ide veoma polako. Kao što ispijate čaj. Gutljaj po gutljaj. Kvalitet čaja zavisi od zemljišta, nadmorske visine, klimatskih uslova. Naravno zavisi i od delova listića koji se beru, na koji način se rukuje sa njima, odnosno kako se oni obrađuju nakon što se uberu sa grana.

Camelia Sinensis se javlja u onom delu sveta koji danas obuhvataju Kina, Tibet i Severna Indija. Najbolje sorte čajeva rastu na nadmorskoj visini između 915 i 1830m. Niže temperature na ovim nadmorkim visinama usporavaju rast listova i pomažu da se njihove osobine razviju u potpunosti. Male promene u nadmorskoj visini mogu da izazovu neverovatne razlike u veličini i kvalitetu lista. Na istoj plantaži se može dogoditi da dva žbuna čaja imaju potpuno različite listove.

Zeleni čajevi

Zeleni čaj se dobija od listova čaja koji se kuvaju na pari, uvijaju i pale. Najpoznatije su sledeće vrste: Genmaiča (Japan), Gjokuro (Japan), „Paukova noga“ (Japan), Mača (Japan – koristi se u ceremoniji ispijanja čaja), Senča (Japan), Longđing (Kina)..

Žbun čaja pre branja mora da bude star barem 3 godine i visok barem 20cm. Veći deo žbuna predstavlja fabriku za fotosintezu onih 2-5cm na samom vrhu ove biljke koji su najvažniji za berače i naravno za potrošače. Pre nego što dođu na preradu, listovi čaja se značajno razlikuju u veličini.

cropped-green-nature-grass-water-drops-hd-wallpapers2

Crni čajevi

Da bi se dobio crni čaj listovi se beru i onda obrađuju u 4 koraka:

  • Sušenje: uklanja se vlaga iz listića. Listići se rašire na ramovima i ostave 8 do14h da stoje  u hladnoj prostoriji. Listovi isparavanjem izgube između jedne trećine i jedne polovine težine i postanu meki i savitljivi.
  • Uvijanje: Neki se listovi uvijaju ručno a neki mašinski.
  • Oksidacija: Menja hemijsku strukturu čaja. Što duže list oksidira blaži mu je ukus i tamnija mu je boja..
  • Paljenje: Korak kojim s zaustavlja oksidacija.

Čaj je univerzalno piće koje se širom sveta troši u većoj količini od bilo kog drugog pića, osim vode.

Čaj na različitim mestima ima različito značenje:

  • U Britaniji i Irskoj, vodećim svetskim potrošačima čaja, čaj je crn i jak, obično se pravi od listova iz Šri Lanke i Indije i služi se sa mlekom koje se sipa u šoljicu pre čaja.
  • U Kini se pravi od dugih, pljosnatih lostova ulonga, a služi se u pokrivenoj šoljici.
  • Ako u Japanu tražite čaj, možete da dobijete isključivo zeleni čaj.
  • Indijskom čaju se dodaju začini i konzervirano mleko.

herbs-spices

Čaj je nekada bio strogo čuvana državna tajna u Kini. Zbog toga se malo toga zna o njemu.

Potrudiću se da vam svojim tekstovima približim lepotu biljke čaj i na taj način omogućim da i vi uživate u blagodetima biljke Camelia Sinensis.