Blog & KolumneHimalaji 2012Trail & Treking

Next step: Šetnja po Himalajima!

10 komentara

Dragi moji, 8. aprila putujem za Katmandu, Nepal odakle počinje 18 dana pešačenja po podnožnju Himalaja (koje je uzgred rečeno na 5550m :)) Prizivao sam ovakav put i priliku za sledećim korakom u mom životu, a on se pojavio u vidu Dragana Jaćimovića, prvog Srbina koji je popeo Mont Everest i idejnog vođe, tj mastera i komandera (kako stoji na njegovoj vizitci) Extreme Summit Team-a, outdoor adventure planinarskog kluba koji organizuje neverovatne akcije u Srbiji i svetu.

Ono što je najbolje jeste što me EST vodi sa sobom kako bih ovu ekspediciju „Mt.Everest regija Himalaji, Nepal“ približio svima vama koji mislite da su ove akcije nešto što se dešava samo nekom drugom (i ja sam bio jedan od tih do pre desetak dana 🙂, nešto što nam je na prvu loptu „hoću i ja“ ali nismo sigurni da to smemo i da sanjamo.

Akciju ću pratiti pre, tokom i nakon puta, predstavljajući vam akciju koja je jedan dobro osmišljen, fizički prilagođen i spiritualni put, dostupan za svakoga ko dozvoli da kuša izazov.

Pre neki dan Miloje mi je rekao da sam čovek inspiracija – rado prihvatam ovo očekivanje, te se nadam da će ovo naše druženje, te fotke i zapisi iz regiona Mont Everesta biti interesantni i probuditi kod vas interesovanje za jednu novu kulturu i jedan novi način putovanja.

Astma i Himalaji

Za mene su HImalaji i veliki lični izazov. Duže vreme moj projekat „Astma. Pobedi je!“, magazin za sve ljude koji uz alergiju i astmu žive aktivno i kontrolišu bolest, nije imao moju punu pažnju. Jednostavno, trčanje i sport su učinili da se osećam sjajno i da problemi sa plućima budu retkost, te da lekove koristim najviše par puta godišnje.

Astma.rs je nastala u toku priprema za moj prvi maraton 2009. Želeo sam da pokažem (sebi i drugima) na koji način neko sa astmom može da istrči maraton. Nakon maratona, mnoge stvari nisu više bile iste i moj se odnos promenio prema bolesti. Lični dnevnik je izrastao u magazin, a danas je Astma.rs trogodišnji projekat i najposećeniji sajt u regionu koji je mnogim roditeljima bolesne dece i ljudima koji boluju smirio brigu i dao motivacije da se ne predaju već da žive kvalitetnije.

I evo ga novi izazov nakon 3 godine. Vreme da se opet zastane pred sobom i da se preispita identitet astmatičara, čoveka koji ima trajno oštećenje pluća i boluje od neizlečive bolesti kako to danas definiše moderna medicina. Himalaji će biti odgovor na mnoga pitanja, a nadam se i šansa da se neko drugi odvaži na ovaj put.

It’s not the mountain we conquer but ourselves“, Ser Edmund Hilari, prvi čovek koji je popeo Mont Everst

Šta je u stvari trek na Himalaje?

Trek ili treking predstavlja šetnju sa opremom duž određenih unapred definisanih stanica-tačaka. Trek najčešće nije takmičarski, već predstavlja moderan oblik rekreacije i način aktivnog odmora za sve uzraste. Umesto da se šetate bez cilja, neko je već uredio mapu i dao predloge za oblizak određenih tačaka po već definisanim putanjama. Tokom puta i na tačkama obilazite zanimljiva mesta: spomenike, hramove, bazare ili šta već.

Šetnja po Everest regionu u stvari predstavlja trek od 18 dana pri kojem svakog dana pešačimo od mesta do mesta i spavamo u drugom smeštaju. Sama šetnja ni tehnički (ne treba vam specijalna planinarski oprema i tehnika penjanja) ni fizički (npr devojkama su obezbeđni šerpasi koji nose rančeve) nije zahtevna. Smeštaj nije šatorski, već se svako veče provodi u prostoru koji je namenjen turistima.

Akcija+: školovanje za malog Nepalca

Jaćim je poseban čovek. Razigranih očiju i radosnog stava. Čovek koji slobodno priča svoje ideje, nežno ali jako. Jedna od  njegovih lekcija jeste da mora postojati reciprocitet. To je poravnanje u ljubavi.

Pošto već petnaest godina boravi na Himalajima, odakle kao stranac uzima njihovo gostoprimostvo, odlučio se da bude neki oblik mecene jednom malom Nepalcu bez roditeljskog staranja, dajući mu mogućnost da završi školovanje. To je samo jedan od oblika kako on vidi da poravnanje.

Moja želja je do odlaska skupimo novac za još jednu godinu školovanja i internata za dečka u iznosu od 700€.

Kako to Trčanje.rs i Extreme Summit Team idu jedno sa drugim?

Trčanje.rs je mesto inspriracije za velike životne korake. Brojna pisma naših čitalaca i članova i članica svedoče nam da su pod uticajem ove stvorene energije napravljeni prvi koraci u trčanju, završene prve trke i pokrenute promene za ceo život. Za nas je trčanje(.rs) samo jedno sredstvo u ispoljavanje dubljih vrednosti vitalnosti, istrajnosti, aktivnog pristupa životu i uverenja da je odgovornost za naše uspehe samo u nama samima. To je ideja Aktivnog života.

Tu se negde EST i naša priča povezuju. Jer na kraju, značaj nije u istrčanoj trci ili popetom vrhu, nego u putu i promeni, tj onome šta postajemo tokom ovog procesa. Pričao sam o tome na TEDx-u: Život je maraton, a ne spirnt, pričaću još, a evo kako Jaćim piše o tome:

Dragan Jaćimović, Extreme Summit Team

Odlazak u planinu nije samo dokazivanje kroz uspon na vrh, vec je mnogo važnije iskustvo koje se taloži u vama tokom ekspedicije, kada  čovek sebe konstantno preispituje, upoznaje i otkriva. To je neprekidan proces samospoznaje u komunikaciji sa Prirodom i drugim ljudima u ekstremnim uslovima života. Takodje, kontakt sa narodom koji živi tamo će vas naterati da preispitate neka sopstvena ubedjenja i predrasude. Nije vazno da li su oni u pravu ili mi, već su bitni vidici koji nam se šire dok istrazujemo njihov ugao gledanja, bilo unutra ili spolja.

U svakodnevnom životu svedoci smo jednog velikog otuđenja među ljudima, procvatu individualizma i egocentrizma, straha od iskrene komunikacije, gubitka samopouzdanja… Otputovati negde sa istomišljenicima i podeliti zajedno proživljeno iskustvo može da bude početak jednog novog poglavlja u vašem životu. Zato vas pozivam da nam se pridružite u našim avanturama kako bi se zajedno menjali i vraćali se kući posle svakog putovanja potpuno novi, sa skrivenim osmehom u uglu usana čiji će smisao malo ko razumeti. Život je lep.

Inače cela ideja potiče od Katarine Batute (Hiishii) koja je prošle godine sa EST vozila MTB turu. Hiishii je odgovaran što Jaćimovi sajtovi izgledaju tako profi, a pored EST su radili i svašta još nešto za Srbiju skroz napredno, tako da sam jako počastvovan što poznajem ove ljude i što su me preporučili za ovu ekspediciju.

Pišemo se do odlaska, a i viđamo na akcijama u Srbiji. Svoja mesta rezervišite i u aprilu za uživo praćenje sa Himalaja. Akciju pratite na Trčanje.rs i na FB/ExtremeSummitTeam i na extremesummitteam.com. Jaćimov blog se nalazi na zivotjelep.com.

Zimsko trčanje sa psom
Serbian guide for foreign marathon runners / Jezički vodič za strane maratonce u Srbiji

Povezani članci

10 komentara. Leave new

 • Zavidim ti!!! Ja sam svoj san do sanjao, jedino što sam šetao ulicom pored ove kojom ćeš ti da šetaš. Uživaj!!!
  pozzz

  Odgovori
 • Veroljube,
  tvoj entuzijazam, optimizam i životni stav koje ovde prikazuješ su stvarno neverovatna inspiracija! Način na koji to nesebično deliš sa svima koji žele da posmatraju život kao maraton i da uživaju u svakom napravljenom koraku, je fenomenalan. Već dugo, svakog jutra, pre nego što počnem da radim, pročitam friško (i još pokoji tekst :)), pošaljem tekstove prijateljima i tako trkački započnem dan.
  Srećna sam što baš ovde, u Srbiji, postoji jedan ovakav sajt, koji okuplja tako sjajne ljude kao što ste vi, i koji nam pokazuje da nismo čudaci već zaljubljenici u život, sport, i disanje punim plućima 🙂
  Želim vam svako dobro i svaku sreću 🙂

  Odgovori
 • Raskovicninoslav
  9 marta, 2012 10:49

  Majstore, ovo je lepše i bolje od bilo kog maratona i ironmana, želim ti da uživaš kao nikad u životu!!

  Odgovori
 • Blago tebi, mnogo bih dala za takvu mogucnost…

  Odgovori
 • Igor Vujicic
  9 marta, 2012 11:54

  Kao sto kaze sundjerbob: sreca, sreca, radost…
  Uzivaj na putu koji ces pamititi, Veki. Sve najbolje, srecan put!

  Odgovori
 • Marija Blažić-Maja
  9 marta, 2012 13:53

  Uživaj Veki i misli na nas, ovo je prilika koja se ne pruža svakome

  Odgovori
 • srećno putovanje unutra i spolja !

  Odgovori
 • Marija Vukicevic
  11 marta, 2012 02:54

  Veco, bacas me na kolena svaki put kada udjem na sajt i svaki put sve vise. Obavezno se lupim po celu i kazem sebi jel vidis sta znaci entuzijazam, volja, karakter, lider…sve u nasem Veroljubu!!!! Bravo…ne mogu da nadjem dovoljno reci da opisem ponos i svu tu srecu koju osecam zbog svega sto si postigao i sto ces tek postici … SRECAN PUT!!!! Voli te puno vase Majce!!!

   

  Odgovori
 • Ne bi ovo nazvao šetnjom , narocito dio od Phakdinga do Namche Bazara.
  Sretan put.

  Odgovori
 • Katica Jurko
  25 marta, 2015 10:49

  Šetnja za svaku pohvalu. Svakako nije ovo samo šetnja, više putovanje života. Rijetki se usude na ovakve poteze i ja vam se divim.

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed