Blog & KolumneTrkači reporteri

Kako sam pobedila sebe u Ljubljani?

10 komentara

Kada bih svoje učešće na polumaratonu u Ljubljani opisala u nekoliko reči rekla bih: ,,Nežno i bez napora, a u stvari prava borba sa sobom!’’ Nisam bila usredsređena na rezultat, ali ako je to mera moje spremnosti, onda je važno da sam bila 26 minuta brža nego u aprilu na trci u Beogradu. Misao na osmeh jednog  posebnog deteta bila je moja vodilja. A zatim je u pravom trenu došao ,,tajni prijatelj‘’ da zaršimo trku zajedno.

Prekretnica

Trka je bila test višemesečne posvećenosti postizanju maksimalne fizičke spremnosti, prekretnica da ostanem u trčanju, da posvetim svoj san jednom višem cilju i da u svemu tome uživam!

Nije bilo šanse da me išta zaustavi od prvog trena trke! Taj polet me je držao dok je bilo fizičke snage, posle je nastupila snaga uma i koncentracija i na cilju sam bila onako kako sam želela: 2:01 za polumaraton.

Moj put

Nije me uplašila činjenica da ću morati dobro da se oznojim da bih u Ljubljani postigla šta želim. Pripreme su trajale čitavo leto, uz četiri intenzivna treninga nedeljno i uz sav moj posao koji je u svakom pogledu vrlo zahtevan! Rana zora je bila jedino moguće vreme za trening. Svaki trening je bio teži od prethodnog, ali posle svakog sam znala da sam bolja, spremnija, poletnija! U tom periodu su se desile i tri najteže nedelje u mom životu koje su bile i tri najplodonosnije nedelje u mom trčanju! Trčanje mi je pomoglo da ostanem fokusirana, fizički i psihički snažna, da ostanem pri svojim odlukama i snovima!

Kroz život me vodi uverenje da posvećenost, disciplina i dobar plan vode ka ostvarenju cilja. Moj cilj je bio da postignem svoj maksimum, i iskoristim svoj potencijal! Sva moja pažnja je usmerena na cilj ispred mene. Svaki  trenutak je protkan entuzijazmom i ljubavlju prema onome čime se bavim. Tako je bilo i sada.

Po planu bila sam maksimalno angažovana i uvek dovoljno odmorna za svakodnevne obaveze i novi trening. Iz ,,triatlonskog‘‘ plana nisam uradila samo jedan trening i to iz zdravstvenih razloga, sve ostalo je bilo savršeno! Kroz potpuno poverenje i poslušnost poput deteta uspela sam da unapredim svoj život. Znala sam da će tako biti i na trci.

Ljubljana je više od trke

Put u Ljubljanu je bio i dugo putovanje u nove dimenzije samospoznaje, veliki izazov koji mi je omogućio i veliko znanje, pre svega o sebi. Moj cilj je podsticao sve moje potencijale.

Uz sebe sam imala najbolje od najboljeg, moj dream team: trener, njegovo znanje, iskustvo, osetljivost i vera! U svakom trenutku sam bila okružena iskrenom toplinom, ljubavlju, podrškom i vedrinom, tako da mi je sada preostalo samo da doživotno stvaram sebi takve božanske prilike!

A šta sam naučila

Uspeh je došao kao rezultat  posvećenosti cilju većem od mene same! Moj uspeh je bio onaj iznutra, jer svaki drugi ne znači ništa. Moj put mi je omogućio da obogatim um i ovladam njim, negujem telo i hranim dušu u slasti života. I naravno da naučim da nema ničeg plemenitog u tome da budeš superioran nad nekim drugim. Prava uzvišenost jeste u tome da budeš nadmoćan nad svojim ja! Hvala za veru i podršku da ja to mogu!

A šta je vaš cilj?

HASH HOUSE HARRIERS – VIŠE OD TRčANJA
Slovačka i Poljska: još jedno maratonsko putešestvije

Povezani članci

10 komentara. Leave new

 • Trenutno da pobedim prehladu :-), da bih mogao da trcim. Salu na stranu, svaka cast samo napred. Kada su ti pocinjali ti treninzi u ranu zoru?

  Odgovori
 • Bravo, Maro, uspela si. Pobeđivati sebe je ono suštinsko što nas gura napred. Tada otkrivamo sebe kroz nove stvari i postajemo vredniji prvo sebi a onda i svima ostalima.
  Maratonka Mara… kako to lepo zvuči…

  p.s. mnogo dobra karikatura 🙂

  Odgovori
 • Maro, tvoje reči su reči modernog filozofa i sveca. U jednom krhkom telu toliko snage, meni je prosto zadivljujuće.

  Nasumične rečenice iz ovog teksta mogu biti citati.

  Mislim da se iz svega može učiti, a da je trka, jedan mikro ciklus u kome se ponavlja ceo životni proces … od cilj, priprema do realizacije i učenja koje prožima sve.

  Baš zato mi je trka interesantna kao celina koja može da bude način da stvarno mnogo toga naučimo. I ta iskustva se iznova i iznova ponavljaju.

  Masterovati jednu takvu veštinu, jedan takav otklon i pogled, je najveće bogatstvo.

  Moj cilj je da iznova upoznajem sebe.

  Odgovori
 • Nenad Radošević
  decembar 6, 2010 16:18

  Cilj svako od nas je u pobedjivanju sebe. Kako cemo to uspeti jeste da se konstantno izlazemo promenama i izazovima, jer upravo to izgradjuje coveka i njegovu licnost. Jednolican zivot i neaktivnost nisu merilo kvalitetnog zivota pa samim tim svaka pozitivna promena u zivotu donosi mnogo radosti. Trcanje i svi oni koji vole trcanje, oni koji su do skora zavoleli i koji ce ga zavoleti ne treba da se plase promene vec da hrabro pokrenu sebe i ne odstupaju od svojih ciljeva jer sve je vise prijatelja i aktivnih trkaca koji se okupljaju oko ideje koju svakodnevno emituje trcanje.rs. Tako da nismo sami i bice nas sve vise.
  U tekstu se prepoznaje unutrasnja snaga, samospoznaja i sopstveno prevazilazenje kao i samo ostvarenje cilja, a to je unutrasnje zadovoljstvo i sreca.
  Samo napred Maro uz tebe smo svi. 🙂

  Odgovori
 • Maro,Fenomenalne misli prosute na papir!!!:)

  Ovaj tekst zaista indukuje na preispitivanje 🙂 Odusevljena sam !! Sasvim ocekivano i u tvom stilu !!! 🙂

  Drago mi je sto si istakla znacaj podrske i ja sam osetila koliko je ona neophodna !!

  Veliki poljubac za tebe :*

  Odgovori
 • Bravo i samo naprijed. Iz ovog iskustva izvuci pouke, sagledaj dokle seže to novo samospoznanje i sa novim i jačim samopouzdanjem uživanje će biti još potpunije. Srećno i puno novih uspjeha te pomjeranja granica, kako tjelesnih tako i umnih.

  Odgovori
 • super!bravo!!!

  karikatura za 10+!

  Odgovori
 • Samo retki dostignu visine gde je redak vazduh…ti si to spoznala

  P.S.
  ovo nije istinski triatlonac…maljav je
  🙂

  Odgovori
 • Marija BRAVO!!!!
  Iskreno ti cestitam za sve to…
  Ako mozemo premagati svoj jaz svaki dan kad moramo obuci patike i krenuti na trening, onda mozemo ucinit sve… Samo tako dalje… Ja sam ove godine malo opustila sve to i jako mi nedostaju treningi i soocenja sa sobom i energija i zadovoljstvo koje trajno ostaje u dusi posle osvojitve osobnog cilja… Cesto mislim na tebe i sve vas koje sam upoznala v Lj

  Odgovori
 • Bravo Maki! Čestitma iz dubine moje duše:)
  Slažem se sa Vekijem da nasumične rečenice mogu biti divni citati, meni se se posebno svidelo „posvećenost, disciplina i dobar plan vode ka ostvarenju cilja“ i to ću da koristim kao svoj moto.
  Moj cilj je da trčim sa vama

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed