Connect with us

Hi, what are you looking for?

Blog & Kolumne

Reč trenera za oktobar 2011: 100 članova Trčanje.rs

Ukupno oko tridesetak ljudi na zajedničkom treningu

100-ti član

U devetom mesecu postojanja u RRC Trčanje.rs  se učlanio i ljubilarni stoti član. Iako se razlikuju po godinama, polu, sportskim ciljevima i fizčkoj spremi članovi RRC Trčanja.rs dele neke zajedničke osobine i poglede na svet kao što su optimizam, istrajnost, posvećenost, aktivan životni stil, drugarstvo, ljudskost i želja za stalnim učenjem i napredovanjem.

Svaki član je aktivan u Klubu na način koji to njemu/njoj odgovara. Neki su online članovi, neki volontiraju, većina trenira za polumaraton, maraton, neke kraće trke ili samo trče kako bi izgubili koji kilogram. Ta različitost je veliko bogatstvo Kluba koje se ogleda na našim treninzima, atmosferom podsećaju na karnevale, sajmove, ekskurzije i zabave na kojima se učesnici/ce pune nekom mnogo dobrom energijom i entuzijazmom.

Trkački kamp Novalja 2011.

Prvi put jedan sportski klub sa ovih prostora na ovaj način ulazi u oblast turizma i nudi izuzetno kvalitetnu uslugu. Trkački kamp Novalja 2011. je dokaz da je aktivan odmor najbolji vid odmora. Zamislite da ste učesnik/ca ovog kampa i kako su Vam dan ispunjen trčanjem, bicikl turama, trekingom, plivanjem, sunčanjem, radionicama, gledanjem motivacionih filmova, druženjem, jogom i još mnogim aktivnostima koje odmoru daju potpuno novi smiosao.

Kada počinjete sa trčanjem trčite polako

U radu sa ljudima koji počinju da se bave trčanjem primetio sam jedan obrazac koji se često ponavlja i koji dovodi do toga da odustaju već posle prvog ili drugo treninga. Taj obrazac je brzo trčanje za koje telo još nije spremno.

Ako ste početnik/ca dajte sebi zadatak da određenu distancu pretrčite što sporije. Posle nekog vremena kada se vaš organizam navikne na trčanje postepeno ubrzavajte. Na taj način  dajete vremena organizmu da stvori bazu na kojoj će kasnije graditi ozbiljniju formu.

Perspektive trčanja u Srbiji

Na trčanje se mora gledati u širem društvenom kontekstu kako bi smo mogli da predvidimo tendencije razvoja. Činjenica je da je  u zemljama sa boljim životnim standardom trkački pokret razvijeniji. Da li mi treba sedimo i čekamo da životni standard poraste kako bi krenuli da trčimo, kako bi organizovali ozbiljne klubove i kako bi imali kvalitetne trke?  Ne. Sve to moramo da radimo sad.

Mislim da se u atletici u narednim godinama neće mnogo toga promeniti. Imaćemo nekoliko pojedinaca koji mogu da se takmiče na evropskom nivou, ali to su pojedinci. Ne vidim ni želju, ni kompetencije, ni svest o sistemskom razvoju naše atletike.

Ali zato u prostoru rekreativnog trčanja vidim veliki potencijal za razvoj i drastični porast trkača/čica amatera/ki. Upravo je cilj Trčanja.rs da sve te ljude motiviše, informiše i ponudi im jasnu viziju.

Trčanje.rs je lider u ovoj oblasti koji izrasta na talasu sve većih potreba savremenog čoveka da živi ispunjenijim, zdravijim i aktivnijim životom.

2 Comments

2 Comments

  1. Stanoje Stankovic

    12.10.2011 at 17:53

    Svaka cast za vas klub.
    Jako dobra organizacija, originalnost, vidi se da ste jako posveceni i da volite trcanje.

    i onda se dobije to sto se dobije. :-)

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Ona trči

Marija Tešić Fidelak je majka dvoje dece, preduzetnica, trkačica i žena koja se izborila sa karcinomom grlića materice! Porazgovarali smo sa Marijom o tome...

Vesti

Upis u Školu trčanja je počeo! Najveći rekreativni trkački klub u našoj zemlji Beogradski trkački klub (BRC) i ove jeseni poziva sugrađane da budu...

Trening snage i trčanje

Snaga za trčanje vam je neophodna jer je ona temelj na kojem stoji kvalitetno trčanje. Ako mišići nisu dovoljno snažni, a zglobovi stabilni u...

Polumaraton

Još uvek sumiramo utiske! Vikend za nama je bio više nego putovanje na trku! Objave na mrežama i komentari naših članova govore da je...