Vesti

Dodeljena priznanja Evopske atletike – Bol, Duplantis i Ingebritsen najbolji evropski atletičari, Angelina Topić ušla u uži izbor

Nema komentara

Ovogodišnja dodela priznanja Evropske atletike (Eurioean Athketcs Golden Tracks) su se održala 22. oktobra 2022. godine u okviru konvencije u Talinu, Estonija. Femke Bol, u ženskoj kategoriji, i Armand Duplantis i Jakob Ingebritsen u muškoj, su najbolji evropski atletičari.

Njih troje su ove godine zajedno osvojili ukupno devet titula. Uključujući šest zlatnih medalja na Evropskom prvenstvu u atletici u Minhenu. A Evropski šampioni Elina Tzengko u ženskoj kategoriji (bacanje koplja) i Mykolas Alekna u muškoj (bacanje diska), koji su osvojili zlatne medalje u Minhenu, proglašeni su zvezadama u usponu.

Od zvezde u usponu do evropske atletičarke godine za godinu dana – Femke Bol

Femke Bol je za samo godinu dana prešla sa titule ženske zvezde u usponu do evropske atletičarke godine. Pritom je četvrta holandska dobitnica ovog priznanja u proteklih osam godina (uz Dafne Schippers (2014, 2015) i Sifan Hassan (2021)).

Bol je jedna od najvećih zvezda Evropskog prvenstva u atletici gde je istčala 400 metara za 49,44. Što je najbrže pobedničko vreme na šampionatu u poslednjih 36 godina. A onda je pobedila i na 400 metara sa preponama sa rekordom šampionata od 52,67.

Osvojila je srebro u trci na 400 metara sa preponama na Svetskom prvenstvu u atletici iza Sydney McLaughlin iz SAD. Što je ujedno i njen jedini poraz u sezoni na otvorenom na 400m i 400 metara sa preponama.

Bol je šest puta rušila barijeru od 53 sekundi u trci na 400 metara sa preponama, a sa 22 godine Holanđanka ima šest od sedam najbržih vremena u istoriji evropskih atletičarki.

Najbolji evropski atletičari – Duplantis i Ingebrigtsen

Jakob Ingebrigtsen

Ove godine, Duplantis je čak tri puta oborio svetski rekord u skoku s motkom. Preskočio je 6,20m na Svetskom atletskom prvenstvu u dvorani u Beogradu, a onda je na Svetskom prvenstvu u atletici u Oregonu, preskočio 6,21m.

Ingebrigtsen je započeo godinu svetskim rekordom na 1500 metara u dvorani od 3:30,60 u Lievinu. Sjajan uvod u sezonu u kojoj je osvojio pet velikih medalja uključujući srebro na 1500m i zlato na 5.000m zlata na Svetskom prvenstvu u atletici i još jednu duplu krunu na 1500m i 5000m Evropskom prvenstvu u atletici.

Duplantis i Ingebrigtsen su zajedno proglašeni za mušku zvezdu u usponu 2018. godine i od tada su njihove karijere pratile veoma slične putanje.

Dve kandidatkinje iz Srbije u konkurenciji mladih zvezda u usponu

Angelinu Topić i Adriana Vilagoš

U kategoriji zvezda u usponu, Srbija je imala čak dve kandidatkinje i to Adrianu Vilagoš i Angelinu Topić.

Angelina se našla u top tri atletičarke nakon što je ove sezone osvojila titulu juniorske prvakinje Evrope do 18 godina, bronzanu medalju na seniorskom Evropskom prvenstvu u Minhenu i bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu do 20 godina.

Tzengko i Alekna proglašeni zvezdama u usponu Rising Stars

Elina Tzengko

Tzengko i Alekna su osvojili zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u atletici sa 19 godina. Što ih čini najmlađim osvajačima zlatne medalje u istoriji šampionata u njihovim disciplinama.

Tzengko je osvojila titulu u bacanju koplja sa najboljim rezultatom u životu od 65,81 m. Dok je Alekna na svoju srebrnu medalju sa Svetskog prvenstva u atletici dodao zlato iz Minhena. Pritom je rekord od 69,78 m čime je prevazišao svetskog šampiona Kristjana Čeha i svi tri osvajača medalja sa Olimpijskih igara prošle godine.

Kada Delić-Selimović i Heiko Väät najbolji evropski treneri

https://www.instagram.com/p/CkCBDRvrvUG/?hl=en

Priznanje Evropske atletke trenerima za 2022. uručeno je Kadi Delić-Selimović iz Bosne i Hercegovine i Heiko Väät iz Estonije.

Ove će biti dodeljeno čak 25 nagrada članovima Evropske atletske federacije i 70 Evropskih nagrada za trenere.

Nahuel Carabana iz Andore nagrađen je Evropskom atletskom fer-plej nagradom jer je na Evropskom atletskom prvenstvu u Minhenu žrtvovao svoju trku da bi pomogao povređenom protivniku na 3000 metara stiplčez trci (trka sa preprekama).

Lazar Filipović i Strahinja Trakić drugi na Svetskom kupu u Alanji
Dvanaestogodišnji Norvežanin istrčao 10k za 34:04
Tags:

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed